Kavurdular

Güncelleme Tarihi:

Kavurdular
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kombassan'ın doğa felaketi

İzinsiz sondaj yapan Kombassan Holding'e bağlı Taç Turizm Şirketi doğayı katletti. Sondaj kuyusundan fışkıran kükürtlü su durdurulamayınca, Karakoç Vadisi kavruldu. Deredeki tüm canlılar öldü, toprak çölleşti. Belediye Başkanı, ‘‘Ölmüşse birkaç kurbağa ölmüş’’ dedi.

KOMBASSAN Holding, İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde çevre katliamı yaptı. Holdinge bağlı Taç Turizm Şirketi'nin, otel yapmak için satın aldığı 250 dönüm arazide izinsiz ve gerekli önlemi almadan açtığı sondaj kuyusundan fışkıran 83 derecedeki sıcak su durdurulamayınca, Karakoç Vadisi kavruldu. Her tarafı kaplayan ve bitki örtüsünü yok eden kükürtlü sıcak suyun döküldüğü deredeki kaplumbağa, kurbağa ve balıklar başta olmak üzere tüm canlılar öldü. Olay, Kombassan Holding'e bağlı Taç Turizm'in arazi satın almasıyla başladı. Bazı kaplıcaların faaliyet gösterdiği, Özel İdare'nin de jeotermal enerji yatırımları planladığı denize 3 kilometre uzaklıktaki bu bölgede 200 dönümü turizm, 50 dönümü de tarım alanı olmak üzere 250 dönüm arazisini alan Taç Turizm, arazilere 700 milyar lira ödedi. Şirket, 200 dönümü termal turizme ayrılan bölgede yer alan arazisinde otel projesini gerçekleştirmek için çalışmalar başlattı. Ancak Turizm Bakanlığı'nın tüm bölge için hazırlamakta olduğu revize imar planı henüz tamamlanmadığı için gerekli izinler henüz verilmedi. Şirketin, Turizm Bakanlığı'na gönderdiği proje de onay beklerken, Tarım Bakanlığı 50 dönümlük tarım arazisine imar izni vermedi.

İZİNSİZ SONDAJ

Şirket, Doğanbey-Payamlı Belediyesi'ne de başvurdu. Bakanlık revize imar planını henüz tamamlamadığı için imar izni verilemeyince, 'ön izin' yolu denendi. Taç Turizm'in yatırımını desteklediği belirtilen Belediye Başkanı Halil Çadır, konuyu Belediye Meclisi'ne getirdi. Yapılan oylamada 5 üye ret, 4 üye kabul oyu verirken, Başkan Çadır da kabul yönünde oy kullandı. Böylece kabul ve ret oyları 5'e karşı 5 olunca, Başkan Çadır'ın oyu iki kabul edilerek ön izin çıktı. Taç Turizm Şirketi, proje henüz onaylanmamasına karşın geçen pazar günü arazide izinsiz sondaja girişti. Kombassan'ın merkezinin bulunduğu Konya MTA Bölge Müdürlüğü'nden getirilen bir mühendis nezaretinde yapılan sondaj sırasında olanlar olu. Yerin 273 metre derinliğinden, 83 derece sıcaklıkta kükürtlü su fışkırmaya başladı.

VALİLİK EL KOYDU

İzinsiz açılan sondaj kuyusundan fışkıran suyu önlemek için Konya'dan bir başka mühendis daha getirildi. Sondaj kuyusunun vanası güç de olsa kapatıldı, ancak bu kez sucak su kuyunun 5-6 metre çevresindeki yarıklardan fışkırmaya başladı. Bunun üzerine kuyunun ağzı açılarak çevresi betonlandı. Hiç bir önlem alınmadan açılan sondaj kuyusundan akan sıcak su, Karakoç Vadisi'ndeki tarım alanları ve dereyei tehdidi sürdürdü. İzmir Valisi Alaaddin Yüksel, ihbar üzerine olaya el koydu. Vali Yardımcısı Ramazan Urgancıoğlu, ‘‘Olacak iş değil. Bize ne haber verdiler. Ne de izin aldılar. Kafalarına göre termal kuyu açmışlar’’ dedi. Doğanbey- Payamlı Belediye Başkanı Halil Çadır ise ‘‘Ölmüşse, sıcaktan etkilenerek bir kaç kamlumbağa, kurbağa ölmüştür’’ dedi.

Kükürt deresi

Kombassan'a ait şirketin inanılmaz hatası yüzünden doğa mahvoldu. Kimseden izin almadan açılan sondaj kuyusundan fışkıran sıcak su her tarafa yayılırken, bölgeyi buhar tabakası kapladı. Kükürtlü sıcak su geçtiği yerdeki tüm bitki örtüsünü yok ederek ilerlerken, alelacele Karakoç Deresi'ne doğru bir kanal açıldı. Bu kanaldan dereye ulaşan kaynar su geniş bir alanda balık, su kaplumbağası ve kurbağaları haşladı, ölen hayvanlar su yüzüne vurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!