"Katılmama kararı aldılar"

Güncelleme Tarihi:

Katılmama kararı aldılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2007 12:54

Saat 23.00. Ankara'da kulisler kaynıyor. DYP ile ANAVATAN arasındaki kopan ilişkiyi düzeltmek için yoğun çaba var. Geç saatlere kadar otel lobilerinde görüşmeler sürüyor.

Haberin Devamı

Katılmama kararı aldılar

"ONURSUZLUK BEKLİYORUZ DİYORLARSA HERKESİN YOLU AÇIK OLSUN"

ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğinin açıklık kazanmasını beklediklerini ifade ederek, “Kapatın gelin adil bir çağrı değildir” dedi.

Mumcu, MKYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, kendilerinin bu oluşumun eşit ve adil temsili mümkün kılan bir birleşme olması ve Türkiye'ye umut veren yeni bir terkip olmasını istediklerini kaydetti.

Protokolde bunu hükme bağladıklarını ve bunu Türkiye'ye ilan ettikleri ifade eden Mumcu, “Ancak protokol hükümlerinin çeşitli nedenlerle şu ana kadar yerine getirilmemiş olması karşısında bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğinin açıklık kazınmasını bekliyoruz” dedi.

Mumcu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tek istediğimiz şey bize söylenenin kamuoyuna da söylenmesidir. 'Kapatın gelin' adil bir çağrı değildir. Bize ne teklif edilmektedir? Bize tekliflerinin ne olduğunu somut olarak söylesinler, kamuoyu bunu bilsin. Dolayısıyla biz adil çözüm karşısında olumsuz yanıt veriyorsak, süreci bozuyor olmanın sorumluluğunu kamuoyu önünde kamuoyu vicdanında üstlenmiş olacağız ama karşımızda adil bir teklif yoksa.... Bizden beklenen şey artık fedakarlığın da ötesinde bir taviz hatta olumsuzluksa hatta kapatın gelinden öteye bir şey söylenmiyorsa biz ille de beraber olmak, parlamentoda olmak için siyaset yapmıyoruz.

Anavatan Partisi kökleri olan bir kurum, kökleri üzerinde ayakta duran bir kurum bugüne kadar ortaya koyduğumuz fedakarlıklar milletin gözünün önünde cereyan etmiştir. Bundan sonra da fedakarlığa 'evet' ama onur kırıcı bir tavizkarlığa 'hayır' diyoruz.”

“OLUMLU BEKLEYİŞİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Bu süreç içerisinde yapıcı tavırlarını sürdürdüklerini kaydeden Mumcu, şöyle devam etti:

“Olumlu bekleyişimizi sürdürüyoruz. Tek istediğimiz şey samimiyetin iyi niyetin ve adil tutumun kamuoyuna gösterilmesidir. Çünkü ne protokolde yazılı olanlar ne ikili üçlü heyet halinde görüşmelerde beyan edilmiş olanların şu ana kadar gerçekleşmemiş olması ya da bir kez daha açıkça ifade edilmiş olmaması bizi mecbur etmektedir. Sürekli çözüm bulan taraf olmaktan yorulduk. Bir taraf sürekli sorun çıkarıyor, bir taraf sürekli çözüm buluyor. Bu, bu sürece yakışan bir yaklaşım değil.

Hala iyi niyetli olunursa çözümün mümkün olduğunu düşünüyoruz. Olunmuyorsa da her şeyi milletimiz görsün bilsin istiyoruz. Sonunda bir şeyin izahı zaruret haline gelecekse, kimsenin dönüp de şöyle olmuştu böyle olmuştu demesine gerek kalmasın.”

Mumcu, sabah toplantıya girerken hangi konularda açıklık bekledikleri konuları yineledi.

Erkan Mumcu, açıklık bekledikleri konuların şeffaflaşmaması, berraklaşmaması ve “kapatın gelin, ondan sonra düşünürüz” denilmesi durumunda bunu yapmaya kendisinin hakkı olmadığını ifade etti.

Mumcu, şöyle konuştu:

“Parti Genel Kurulu böyle bir karar verir mi hep beraber göreceğiz. Ama herhalde hiçbir insan onurunun hiçe sayıldığı bir tutum karşısında onursuzluğu seçmeyecektir. Bu süreci esas itibarıyla bizim fedakarlıklarımız inşa etmişti. Bundan sonra da fedakarlıkla her şeyi yapmaya hazırız ama biz fedakarlık değil taviz istiyoruz hatta taviz de değil onursuzluk bekliyoruz deniliyorsa herkesin yolu açık olsun. Bunu hiç yapmadığımızı, hayatımız boyunca hiç yapmadığımızı herkes bilir.”

Bu arada, ANAVATAN Disiplin Kurulu Başkanı Orhan Şahin, Mumcu'nun MKYK toplantısına girerken Mesut Yılmaz ile ilgili yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Katılmama kararı aldılar








İPLER KOPTU

Erkan Mumcu ve Mehmet Ağar arasındaki söz düellosunun ardından ipler koptu. Mumcu partisinin 9. olağan kongresinde "Bizden onursuzluk isteniyorsa yolları açık olsun" dedi. Ağar ise Anavatan'ın MKYK toplantısında katılmama kararı aldığını ileri sürdü. Gün içinde liderlerin sözlü savaşının ardından Anavatan'dan ardı ardına istifalar geldi. Edip Safder Gaydalı'nın istifasıyla Anavatan TBMM'deki grup hakını kaybetti. Gaydalı dışında parti yönetiminden 3 isim istifa etti. Ancak Bağımsız milletvekili Hamza Albayrak 1 saat sonraki katılımıyla Anavatan tekrar TBMM'deki grup hakkını elde etti.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, “Kongreye de gidecektim. Ancak bir haber aldım. Merkez Karar Yürütme Kurulu'nda katılmama kararı çıkmış. O zaman bizi kongreye davet etmenin bir anlamı yok ama her şeye rağmen ben sağ duyunun hakim olacağını ümit etmek istiyorum” dedi.. Ağar, Ankara'dan İstanbul'a gelişinde, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı..

Mehmet Ağar, Mumcu'nun “Bizden onursuzluk isteniyor?” şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de “Bizim üslubumuzda öyle bir şey olabilir mi? Erkan Bey yokken onların iktidarlarında ben yüksek bürokrattım. Hiç öyle bir şey benim aklımın ucundan geçebilir mi?” diye konuştu.

ANAVATAN'DA SİNİRLER GERİLDİ

DP ile evlilik planlarının bozulması, peş peşe yaşanan istifalar Anavatan’da sinirleri gerdi. Erkan Mumcu’nun “iyiniyetle bekliyoruz” şeklindeki açıklamalarına rağmen Demokrat Parti’den beklenen cevabın gelmemesi Anavatan’ın kongre programının değişmesine neden olurken, önce Bitlis Milletvekili Edip Safter Gaydalı’nın istifası ardından Mesut Yılmaz döneminin etkili isimleri Nejat Arseven ve Lütfullah Kayalar’ın istifa ederek rotasını DP’ye çevirmesi ve başka istifaların beklenmesi Anavatan’ı zora soktu.

Haberin Devamı

9. Olağan Büyük Kongre’nin ilk gününde DP’yle birleşememe sancısı yaşayan ve istifalarla sarsılan Anavatan’da, Mumcu 722 delegenin oyuyla yeniden genel başkan seçildi.Yarın da kongrede MKYK seçimleri yapılacak.

Merkez sağda esen evlilik rüzgarları yerini krize bırakırken, DP’den beklediği cevabı alamayan Anavatan’da sinirler gerildi. Erkan Mumcu’nun “iyiniyetle bekliyoruz” şeklindeki açıklamalarına rağmen Demokrat Parti’den beklenen cevabın gelmemesi Anavatan’ın kongre programının değişmesine neden olurken, önce Bitlis Milletvekili Edip Safter Gaydalı’nın istifası ardından Mesut Yılmaz döneminin etkili isimleri Nejat Arseven ile Lütfullah Kayalar’ın istifa ederek rotasını DP’ye çevirmesi ve başka istifaların da gündeme gelebileceği beklentisi Anavatan’ı zora soktu. 9. Olağan Büyük Kongre’nin ilk gününde DP’yle birleşememe sancısı yaşayan ve istifalarla sarsılan Anavatan’da, Mumcu 722 delegenin oyuyla yeniden genel başkan seçildi.Yarın da kongrede MKYK seçimleri yapılacak.

ANAVATAN'DA İPLERİ KOPARTAN SÖZLER

Haberin Devamı

DP ile birleşme çabalarının çıkmaza girmesi ve Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu’nun eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’la ilgili “kamuoyu araştırmaları var, en sevilmeyen Abdullah Öcalan mı bir başkası mı?” şeklindeki sözleri partide uzun süredir yaşanan krizi de gözler önüne serdi. Gerek DP ile yaşanan kriz gerekse de Mumcu’nun sözleri Anavatan’ın istifalarla sarsılmasına neden oldu.İlk istifa Bitlis Milletvekili Edip Safder Gaydalı’dan gelirken eski bakanlardan Nejat Arseven ve Lütfullah Kayalar’ın istifaları da kongrenin yapıldığı ASKİ Spor Salonu’nda şok etkisi yarattı. Gaydalı, Arseven ve Kayalar’ın yanı sıra Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Orhan Şahin ve Başkan Yardımcısı Murat Çakıroğlu da, Mumcu’nun Yılmaz’a yönelik sözlerine tepki göstererek partiden istifa ettiler.

Haberin Devamı

İSTİFALARIN ARKASI GELECEK

Anavatan’da peşpeşe yaşanan istifaların ardından kulislerde,başka istifaların da gündeme gelebileceği belirtilirken, Miraç Akdoğan, Hasan Özyer ve Mahmut Koçak’ın da istifa edebileceği öne sürülüyor. Anavatan’dan istifa edenlerin bir kısmının ise DP’ye geçeceği kaydediliyor.

İSTİFALARLA SARSILAN MUMCU’YA 722 OY

DP ile birleşme konusunda yaşanan kriz Aski Spor Salonu’nda yapılan 9.olağan büyük kongreyi de olumsuz etkiledi. Coşkunun sadece Erkan Mumcu’nun kürsüde yaptığı konuşma sırasında yaşandığı kongrede, ilk gün genel başkanlık seçimi yapıldı. Peşpeşe gelen istifaların şokunu yaşayan Mumcu ise 728 delegenin 722’sinin oyuyla yeniden genel başkan seçildi. Genel başkanlık seçiminin ardından Grup başkanvekili ve Kongre divan başkanı Süleyman Sarıbaş’la bir süre sohbet eden Mumcu, kongreden ayrılırken, Sarıbaş, genel başkanın teşekkür konuşmasını yarın yapacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Kongrenin ilk günü DP’den yanıt gelebileceği beklentisi ve istifalarla geçiren Anavatan’da yarın da MKYK seçimleri yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!