Kaset depremi

Güncelleme Tarihi:

Kaset depremi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Fransa'nın Nice Kenti'nde tutuklu bulunan Alaattin Çakıcı ile Devlet Bakanı Eyüp Aşık'ın telefon görüşmelerinin kayıtlı olduğu kasetin TV ve gazetelerde yayınlanması, siyasi kulislerde deprem yarattı. ‘Kaset depremi’, . Ankara'da günün konusu oldu Seçim ve türban tartışmaları, kasetteki görüşmelerin yankıları nedeniyle arka planda kaldı. Tüm Türkiye ‘bakan-mafya babası’ arasındaki görüşmeyi konuştu.

Kasetin açıklanması üzerine, bazı kitle örgütleri de mesajlar yayınlayarak, Aşık'ı istifaya çağırdı. Skandalın patlamasının ardından siyaset kazanı da fokurdamaya başladı. TBMM'nin açılmasıyla birlikte yaşanacak siyasi tartışmalara, ‘Kaset depremi’ de eklendi. Kasetin ortaya çıkmasının ardından muhalefet partileri hükümetin istifasını istedi.

DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, Aşık hakkında gensoru vereceklerini açıkladı. CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin de Aşık'ı gensoruyla tehdit etti ve ‘‘Mafyanın ayak izleri Başbakanlık'ta’’ sözleriyle Başbakan Mesut Yılmaz'ı istifaya davet etti. Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit de huzursuzluğunu gizlemedi, Yılmaz'ın yurtdışından dönüşünü bekleyeceğini söyledi.

Ecevit'ten Aşık'a istifa iması

Başbakan Vekili Bülent Ecevit, Devlet Bakanı Eyüp Aşık'ın Alaattin Çakıcı ile yaptığı öne sürülen telefon görüşmesini televizyondan şaşırarak izlediğini belirtti. Ecevit, ‘‘Olağan bir durumla karşı karşıya değiliz. Yadırgadım, ancak Başbakan ile görüşmedim. Bu kadar duyarlı bir konuda bir şey söyleyememem’’ diyerek, konuyu gelince Başbakan Mesut Yılmaz'a götüreceği mesajını verdi. Aşık'ın bantlarda kasıtlı montaj yapıldığını ileri sürdüğünü kaydeden Ecevit, ‘‘Kendisinin daha ayrıntılı açıklama yapması beklenir. Sayın Başbakan'la görüşmeden bir şey söyleyemem. Aşık, yargı yoluna başvuracağını söylüyor’’ dedi. Bir soru üzerine, Aşık'ın böyle bir konuşmanın ayrıntıları konusunda kendisine veya Bakanlar Kurulu'na bilgi vermediğini kaydeden Ecevit, bakanın istifa edip etmeyeceği konusundaki görüşünün sorulması üzerine de, ‘‘Bu konuyu görüşmek için de Başbakan'ı bekliyorum’’ yanıtını verdi.

ANAP, Aşık'a sahip çıkıyor

Çakıcı'ya yakalama operasyonunu haber verdiği ileri sürülen Devlet Bakanı Eyüp Aşık'a, partisi ANAP sahip çıktı. Aşık'ın Susurluk olayı ortaya çıktığı günden itibaren gelişmelerin üstüne giden üç-beş haysiyetli siyasetçiden birisi olduğunu savunan ANAP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Okuyan, ‘‘Arkadaşımızın açıklamalarının doğru olduğuna inanıyoruz. ANAP olarak bir işlem yapmamız gerektiğini sanmıyoruz’’ diye konuştu.

AKŞENER İSPATLASIN

Okuyan ANAP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyerek, Aşık ile Çakıcı arasında gerçekleştiği öne sürülen telefon konuşmasıyla ilgili haberleri değerlendirdi. Basın toplatısına DYP Genel Başkanı Yardımcısı Meral Akşener tarafından yapılan açıklamaları yanıtlayarak giren Okuyan, ‘‘Akşener, Çakıcı'ya yönelik operasyonları Sayın Yılmaz'ın ihbar ettiğini öne sürüyor. Haysiyeti varsa ispatlasın. Böyle büyük iddiaların sahibi ise delilleri de ortaya koyusun’’ dedi.

KASET MONTAJ

Çakıcı ile Aşık arasında geçtiği öne sürülen konuşmayı içeren kasette kasıtlı montaj bulunduğunu savunan Okuyan, ‘‘DGM bu kasetleri inceletir. Kurgu mudur değil midir anlaşılır. Aşık, dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulunacağını ve DGM'ye ifade vermeyi istediğini bildirdi. Olayların içinde olan bir kişi bu cesareti gösteremez’’ dedi. Okuyan, ‘‘Devletin aradığı bir kişiyle dedektifçilik oynayan bir bakan yerinde kalacak mı?’’ sorusuna, ‘‘Aşık'ın tek yönlü aranması ANAP'ın muhalefetteki döneminde başladı. Bakan olduktan sonra yapılmış bir konuşma sözkonusu değil'’ yanıtını verdi.

FP: Hükümet mafyayı çözemedi içine düştü

FP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Alptekin, Devlet Bakanı Eyüp Aşık'ın istifa etmesini istedi. Alptekin, konuşma bantları çıkan Aşık için ‘‘Adı geçenlerin dünyayı tatmin edecek açıklamalar yapmaları gerekir. Hâlâ yalanlamalarla, hâlâ bakan olarak millete hizmet edebilecekler mi? Devletimizin, milletimizin, siyasi partilerimizin beklentileri vardır’’ dedi. Alptekin, Başbakan Yılmaz'ın mafya ile baş etme konusunda kendisini ortaya koyduğunu, ancak gelişmelerin kendisine de mafyanın içine çektiğini belirterek ‘‘Hükümet mafyayı çözemedi, tam içine düştü’’ dedi. Başbakan'a kadar uzanan mafya ilişkilerinin gazete ve televizyonlarda yayınlanmasından üzüntü duyduklarını söyleyen Alptekin, ‘‘Yayınların doğruluğu tartışılacak, ancak Çakıcı'nın görüşme ve konuşmaları hükümetin başına kadar uzanıp uzanmadığı izaha muhtaçtır’’ diye konuştu.

DTP: Çeteler için haklılığımız ispatlandı

DTP Genel Başkan Yardımcısı Hamdi Üçpınarlar, ANAP'lı Bakan Eyüp Aşık ve Alaattin Çakıcı ilişkisini, Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk'un ‘‘Devlet çeteleşmiştir, çeteleşmeye götürülüyor’’ sözlerini hatırlattı. Üçpınarlar, ‘‘Hergün yeni gelişmelerle haklılığımız ortaya çıkıyor’’ sözüyle değerlendirdi. Üçpınarlar meseleyi Aşık ya da Meral Akşener düzeyinde görmediklerini belirterek, Aşık'ın istifasının ancak geçici bir çözüm olacağını söyledi. Üçpınarlar, ‘‘Bugün Aşık ya da Akşener çıkabilir. Yarın başkaları çıkar. Bunların çıkmaması için önlemleri alalım. Suç işleyen de cezasını çekmeli. ‘Yapanın yanına kar kalır' görüşünü değiştirmeliyiz. Sivil Anayasa yapalım. Yargı reformunu gerçekleştirelim. Çözüm buralarda.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!