Karzai TBMM'de

Güncelleme Tarihi:

Karzai TBMMde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2006 15:15

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Afganistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile bir araya geldi. Arınç, konuk Cumhurbaşkanı Karzai'yi şeref kapısında karşıladı. Divan Salonu'nda yapılan görüşmede Arınç, dost ve kardeş Afganistan'ın, Cumhurbaşkanı Karzai'yi konuk etmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Mekke'de geçen ay düzenlenen İslam Konferansı Örgütü Konferansı'nda Karzai ile görüşme ve tanışma imkanı bulduğunu belirten Arınç, “Türk halkı, Afganistan halkına çok büyük kardeşlik ve sevgi bağıyla bağlıdır. Türk kurtuluş mücadelesinde, Afganistan halkının milletimize verdiği büyük desteği sevgiyle hatırlıyoruz” diye konuştu.
Afganistan'ın kalkınmasına ve gelişmesine Türkiye'nin büyük ölçüde destek verdiğini belirten Bülent Arınç, Afganistan Parlamentosu Genel Sekreterliği'nce gönderilen memurlara TBMM'de seminer verildiğini ve bu ilişkilerin devam edeceğini kaydetti.

TBMM'de, Türkiye-Afganistan Parlamentolararası Dostluk Grubu olduğunu anımsatan Arınç, yaz aylarında Afganistan'a giden doktor milletvekillerinin de tıbbi açıdan yardımcı olduklarını belirtti.
Arınç, Afganistan Ulusal Meclisi Senato Başkanı ile Halk Meclisi Başkanı'na, Türkiye'ye ziyaretleri konusunda davet mektubu gönderdiğini de söyledi.

“AFGAN HALKININ KÜLTÜR ALTYAPISI TÜRKİYE'DİR”

Afganistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de Afganistan ile Türkiye'nin ulusal savaşlarda birbirlerine çok yardımcı olduğunu, ancak Türkiye'nin Afganistan'a daha çok yardımının olduğunu ifade etti.
“Türkiye ile Afganistan halkı sadece dost değil, aynı zamanda birbirlerine yar ve yardımcı olan milletlerdir” diyen Karzai, Afganlı kız öğrencilerin yurtdışına açıldığı ilk ülkenin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu, burada 1920'li yıllarda kız öğrencilerin eğitim aldıklarını kaydetti.

Afganistan halkının kültür altyapısının Türkiye olduğunu ifade eden Karzai, “O dönemde Türkiye'de eğitim alan hanımların evlatları, bugün Yunus Emre'yi sürekli anmaktadırlar. Afganistan Parlamentosu'nun yüzde 28'ini hanımlar oluşturuyor. Yani Meclisimizdeki 249 sandalyenin 75'i hanım milletvekillerinindir” diye konuştu.

“HİKMET AĞABEY” İLE KUCAKLAŞTI

Konuk Cumhurbaşkanı Karzai, görüşmeye katılan NATO'nun Afganistan'daki Kıdemli Sivil Temsilcisi Hikmet Çetin'i, ”Afganistan'ın NATO temsilcisi” gibi gördüklerini belirterek, ”Afganistan'da 'Hikmet Ağabey' diye hitap ediyoruz” dedikten sonra Hikmet Çetin ile kucaklaştı.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, daha sonra Mermerli Salon'da konuk Cumhurbaşkanı Karzai'nin onuruna öğle yemeği verdi. Yemeğe, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ile bazı milletvekilleri katıldı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!