Karzai sözlerini yerine getirebilecek mi?

Güncelleme Tarihi:

Karzai sözlerini yerine getirebilecek mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2009 00:33

Yeniden Afganistan Cumhurbaşkanı seçilen Hamid Karzai, daha önceki dönemde yaptığı hataların farkında olduğunu dile getirirken, yeni döneminde çok daha başarılı işlere imza atma sözü veriyor.

Haberin Devamı

İngiliz The Times gazetesinde, “Karzai’s words are fine, but we wait to see if he will deliver” başlığıyla yayımlanan haber analizde, liderin en yakın müttefiklerinin ve hatta aile fertlerinin yer aldığı sorunlarla baş edip edemeyeceği sorgulandı.             

 

Haber analizde ayrıca, Kabil’de düzenlenen ve birçok yüksek rütbeli askerin de yer aldığı Karzai’nin resmi yemin töreninde, cumhurbaşkanının yeniden göreve gelmesinin çok büyük bir heyecan yaratmadığına değinildi.

                        

AFGAN LİDERDEN DAHA BAŞARILI OLMA SÖZÜ                     

Törende yeşil kaftanı içinde her zamanki ağırbaşlılığını devam ettiren Karzai’nin konuşmasında coşkulu sevinç sözleri duyulmadı. Aksine Afganistan Cumhurbaşkanı daha önceki dönemde yaptığı hataları tek tek sıraladı ve vatandaşları ve uluslararası kamuoyuna önümüzdeki beş yılda çok daha iyi işlere imza atma sözü verdi.

Haberin Devamı

                      

Karzai elbette yolsuzluk konusunda kötü bir üne sahip olan hükümetinin şanını temizleyebilir. Afganistan Cumhurbaşkanı yaptığı konuşmada yönetime şeffaflık getirme sözü verdi ve yeni yasalarla birlikte, yapılan her türlü yolsuzluğu cezalandıracağını belirtti.                  

 

Bütün bu sözler kulağa hoş gelse de yine de bir takım soru işaretleri yaratıyor. Karzai, yolsuzlukla, uyuşturucu kaçakçılığı ve yönetiminin bir önceki dönemde attığı adımları düzenlemede gerçekten ciddi olsaydı, Afgan halkı ve uluslararası kamuoyu bu denli kökten değişim için sekiz yıl gibi uzun bir süre beklemek zorunda kalmazdı.

 

VAATLER VE GERÇEKLER

Karzai yaptığı konuşmada doğru sözleri söylemiş olabilir ama Cumhurbaşkanı yakın müttefiklerinin de dahil olduğu sorunları çözmeye gerçekten hazır mı? Yeni dönemle birlikte bu sorunun yanıtı ortaya çıkacak.

 

Haberin Devamı

ABD ve İngiltere’den pek çok aile, Karzai’nin gelecek beş yılda ülkede Taliban’a karşı verilen savaşta Afgan kuvvetlerini ön cepheye alma sözünden çok memnun olacak. İki ülke halkı da askerlerinin Afganistan’dan çekilmesini istiyor ancak Afgan güçleri 110 bin yabancı birliğin yer aldığı bir savaşa girme sorumluluğunu kaldıracak güçte değil.

 

Ancak başka bir seçenek daha var. Ülkede barışı sağlamanın diğer bir yolu da Taliban ile barış imzalamak. Bu elbette başarılabilir bir seçenek ancak oldukça sağlam diplomatik yetenek gerektiriyor.

 

Karzai’yi yeni döneminde de yine birçok sorunla baş etmek zorunda. Cumhurbaşkanı yalnızca ülkesinin kaderiyle değil aynı zamanda bölgedeki gelişmeler ve bu gelişmelerin sonuçlarıyla da ilgilenmek durumunda kalacak.

 

Haberin Devamı

Afganistan meclisinden üst düzey bir yetkili, Karzai’nin konuşmasından sonra yaptığı açıklamada “Önümüzdeki beş yıl, Afganistan’da gelecek 100 yılda nelerin yaşanacağına karar verecek” diyerek Karzai’nin ne denli zor bir sürece girdiğinin altını çizdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!