Karşınızda Londra Filarmoni

Güncelleme Tarihi:

Karşınızda Londra Filarmoni
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2002 11:04

30'uncu Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, klasik müzik dünyasının 'ağır toplarından' birini ağırlıyor bu akşam. Geçmişi 70 yıl öncesine uzanan Londra Filarmoni Orkestrası, festival kapsamındaki ilk konserini bu akşam Aya İrini'de veriyor. Finli şef Jukka Pekka Saraste yönetimindeki konserin solisti kemancı Vadim Repin. Orkestra yarın da ünlü soprano Kiri Te Kanawa'ya eşlik edecek. Her iki konser de saat 19:30'da başlıyor.

Haberin Devamı

Londra Filarmoni'nin konser programı Sibelius'un 'Pohjola'nın Kızı' ve yine Sibelius'un 'Keman Konçertosu' ile Çaykovski'nin 4'üncü Senfonisi'nden oluşuyor.

Londra Filarmoni Orkestrası'nın ilk konserini yönetecek olan Jukka-Pekka Saraste müzikal yetenekleriyle çağdaşları arasında öne çıkan orkestra şeflerinden biri. 14 yıldan bu yana Finlandiya Radyo Senfoni Orkestrası’nı yönetiyor. Saraste, bu orkestra ile birlikte bir çok uluslararası festivale katıldı. Bir çok bestecinin albüm kayıtlarını gerçekleştirdi. 2001 yazında katıldıkları BBC Proms'ta Salonen'in Foreign Bodies eserini ilk kez seslendirdiler.

1932'DEN 2002'YE

Günümüzün önemli klasik müzik orkestralarından biri olan Londra Filarmoni, 1932'de Thomas Beecham tarafından kuruldu.

Programlarındaki çeşitlilikle dikkat çeken orkestra, zamanımızın en iyi müzisyenleriyle verdiği konserler, belli bir besteci veya temaya odaklanan kış festivalleri, değişik kültürlerin keşfine adanan etkinlikler, film müziklerinin canlı yorumlandığı sessiz film gösterileri, orkestral eşlikler, aile konserleri ve okul konserleriyle çok geniş bir dinleyici kitlesine sesleniyor.

Haberin Devamı

Bu arada orkestranın seslendirdiği film müzikleri arasına Yüzüklerin Efendisi'nin de bulunduğunu hatırlatalım.

MENUHİN'İ BÜYÜLEYEN KEMANCI

Kemancıların duayeni Yehudi Menuhin'in "Şimdiye kadar dinlediğim en müthiş kemancı" diye tanımladığı Vadim Repin, uluslararası kariyerine henüz 17 yaşındayken kazandığı Kraliçe Elisabeth Yarışması ile başladı. 11 yaşındayken de ünlü Wieniawski Yarışması'nda ipi göğüsledi. Bütün bunlar aslında Sibirya doğumlu Repin için hiç de şaşırtıcı değil. Çünkü sanatçı orkestra eşliğindeki ilk konserini 7 yaşındayken verdi.

Boulez, Gergiev, Mehta, Nagano, Rattle, Rostropoviç, Rozdestvenski ve Temirnakov gibi ünlü şeflerle aynı sahneyi paylaşan Vadim Repin, Şostakoviç, Prokofiev, Çaykovski ve Sibelius konçertolarının yanısıra Ravel, Medtner ve Prokofiev'in eserlerinin albüm kaydını yaptı.

Londra Filarmoni'yi İstanbul'daki ikinci konserinde şef Paavo Berglund yönetiyor. Bu konserin solisti ise ikinci kez festivalin konuğu oan soprano Kiri Te Kanawa.

Haberin Devamı

KİRİ TE KANAWA İLE İKİNCİ BULUŞMA

Konseri yönetecek olan İsveçli şef Berglund, bol ödüllü bir sanatçı. Sibelius'un Kellervo senfonisinin kaydıyla Grammy Ödülü'ne aday gösterilen Berglund, Nielsen Senfonileri kayıtlarıyla da Diapason d’Or aldı. Sanatçının albüm repertuarında Şostakoviç, Smetana ve Dvorak’ın eserleri de bulunuyor

Aya İrini'de 14 Haziran akşamı çağımızın en iyi sopranolarından biri olarak nitelendirilen Yeni Zelandalı oprano Kiri Te Kanawa'nın büyülü sesi yankılanacak. Bu ünlü sopranonun İstanbullu festival seyircisiyle ikinci buluşması.

Yirmi yaşına kadar Güney Pasifik'teki önemli bütün yarışmalarda birincilik ödülü kazanan Kiri Te Kanawa, daha sona Londra'ya taşınarak kariyerini burada sürdürdü.

Haberin Devamı

Covent Garden'da "Flower Maiden" ile dikkatleri çeken sanatçı, 1971'de sahnelenen Le Nozze di Figaro'daki "Kontes" rolüyle bir anda efsanevi bir üne kavuştu.

Bugüne kadar Avrupa ve Amerika'nın önde gelen operalarında R. Strauss, Mozart, Verdi, Puccini, J. Strauss, Çaykovski, Bizet ve Gounod'nun karakterlerini canlandırdı.

Abbado, Davis, Dutoit, Levine, Mehta, Ozawa ve Solti'nin yönettiği orkestralarla belli başlı konser salonlarında ve festivallerde söyledi. Birçok operanın yanısıra, Fransız, İtalyan ve Alman opera aryaları seçkileri; Mozart, Strauss, Berlioz, Brahms, Haendel, Beethoven ve Mahler'den eserler, Amerikan pop şarkılarından oluşan Blue Skies, Gershwin, Porter ve Kern kayıtlarının yanısıra My Fair Lady, South Pacific ve Batı Yakası'nın Hikayesi kayıtlarında yer aldı ve birçok video kaydı yaptı. Prens Charles'ın St Paul Katedrali'ndeki düğününde canlı yayında bütün dünyadan 600 milyon kişiye söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!