Kars’ta kuş gözlemi rekoru

Güncelleme Tarihi:

Kars’ta kuş gözlemi rekoru
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2008 00:00

Kars’ın kuş cenneti Kuyucuk Gölü’ndeki Dünya Kuş Gözlem Günü etkinliklerinde iki rekor birden kırıldı. Katılımcı sayısı 400’ü, gözlemlenen kuş sayısı ise 78 türden 24 bini buldu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı etkinlikte 14 ilden gelen doğa meraklılarının yanı sıra ABD, İngiltere ve Hindistan’dan konuklar kuş gözlemi yaptı.

3 Ekim’de Kars’ta başlayan Dünya Kuş Festivali son iki haftasına girdi. Kars merkezli KuzeyDoğa Derneği’nce düzenlenen festival, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından desteklenen Kuyucuk Gölü Koruma, Araştırma ve Doğa Turizm Projesi’nin bir etkinliği.

KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve ABD Stanford Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Çağan Şekercioğlu, Kuyucuk Gölü’nün hayvan otlatma, gübre kullanımı ve sulama nedeniyle tehlike altında olduğunu söyledi. Bakan Günay’a gölün korunması çağrısında bulundu. Günay ise derneğin, gölü koruma, araştırma ve doğa turizmine kazandırma çalışmalarından çok etkilendiğini belirtti. "Bölgede sürdürülebilir ve doğa dostu turizminin geliştirilmesi açısından, bu gölün korunması, toplumsal bilincin oluşması çok önemli. Kıyısı çitle korunmalı, göldeki yol kaldırılmalı, çevreye zarar vermeyen bir ziyaretçi merkezi kurulmalı" dedi.

KuzeyDoğa Derneği’nin Kuyucuk Gölü Projesi, İngiltere’nin en önemli çevre ödülü olan ve Prenses Anne tarafından verilen 2008 Whitley Altın Ödülü’nü kazandı. Projeyle ilgili detaylı bilgilere www.kuyucuk.org ve www.kuzeydoga.org sitelerinden ulaşılabilir.

KUYUCUK NEDEN ÖNEMLİ?

Türkiye’deki toplam 465 tür kuştan, 308 türüne bu bölgede rastlanıyor á Kars’ın en önemli kuş gözlem noktası Kuyucuk á Nesli tehlike altında olan dikkuyruk ördeği, küçük akbaba, Sibirya kazı için göl çok önemli á Dünya angıt kuşu nüfusunun yüzde 12’si burada yaşıyor á Göç mevsiminde gölü aynı anda kullanan kuş sayısı 35 bini aşıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!