Karpuzlara gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Karpuzlara gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kaçak sebze ve meyve girişini önlemek için 286 ajan görevlendiren Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, ‘‘Biz karpuz ithalatına izin vermedik, ama her yerde İran karpuzu satılıyor’’ dedi. Tarım ajanları karpuz buldukları yeri Bakan'a jurnalliyorlar.

Tarım Bakanı'nın 286 ajanı, İran karpuzlarının peşinde

TARIM Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını ortaya çıkarmak için 286 ajan görevlendirdi. Gökalp'ın, ‘Tarım hafiyeleri’ kaçak İran karpuzlarının da peşine düştü. Gökalp, ‘‘Biz karpuz ithalatına izin vermedik, ama her yerde İran karpuzu satılıyor’’ derken, hafiyeler karpuz buldukları yerleri bakana ‘jurnal’ ediyorlar.

Gökalp, tarım ürünlerine yapılan prim ödemelerinden, şehir hallerine giriş çıkış yapan mallara kadar sıkı denetim yapmak için ‘doğrudan kendisine bağlı ve gizli çalışan’ 286 kişiyi görevlendirdiğini açıkladı. Operasyonlarının sonuçlarını kamuoyuna açıklayacaklarını ve yer yerinden oynacağını anlatan Gökalp, şunları söyledi:

‘‘Tarım ürünleri prim ödemelerinde, gübreye yapılan teşviklerde, ilaçlama alanındaki teşviklerde bir kaçak, usulsüzlük, yolsuzluk var mı? Bu ekipler inceliyor. Bana düzenli raporlar veriyor. Bu konuda ziraat odalarının da büyük şikayetleri var. Bu ekipler, bakanlığa ulaşan bütün şikayetleri ayrıntılı olarak ele alıyor.’’

Gökalp, kaçak sebze ve meyve girişini önlemek için de büyük çaba sarfettiklerini belirtti. Tarım Bakanı, sınır ticareti adı altında Türkiye'ye getirilen sebze ve meyvaların bölge illerinde tüketilmesi gerekirken, İstanbul'a kadar getirildiğini belirtti. Bu konuda serbest bölgelerin de duyarsız olduğunu kaydeden Gökalp, ‘‘Mersin Serbest Bölgesi'nde tonlarca kaçak et, tavuk ve yumurta tespit ettik’’ diye konuştu. Gökalp, şöyle devam etti:

‘‘Yapılacak kısa ve uzun dönemli işler var. Biz öncelikle sınır ticaretine çeki düzen verdik ve sınır ticareti adında ülkemize sokulan 52 çeşit sebze ve meyveyi yasakladık. Bunlar artık sınır ticareti adı altında ülkemize giremiyor. Artık yalnızca Türkiye'de üretilmeyen sebze ve meyvelere ithalat izni veriyoruz. Bunu da 50 bin tonla sınırlı tutuyoruz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!