Karınızı dövebilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Karınızı dövebilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlatılan, önsözünü RP'li Başkan Halil Ürün'ün yazdığı, ‘‘Evlilik ve Düğün Adabı’’ adlı kitapta, erkeklerin eşlerini dövebileceği savunuldu. Doğum kontrol araçlarından spirali dinen sakıncalı sayan kitap, kadınların düğünlerde oynamasını da ‘‘günah’’ diye niteledi.

RP'li Konya Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan İslami kurallara uygun ‘Evlilik ve Düğün Adabı’ başlıklı kitapta, kadınların, ‘hafif’ olmak şartıyla kocaları tarafından dövülmesinin ‘mübah’ olduğu öne sürüldü. Kitapta, vücut hatlarını örtecek şekilde giyinen kadınların da ‘erkeklerin kötü nazarından korunacağı’ savunuldu. Konya Büyükşehir Belediyesi'nce ‘Kültür-Sanat Programları’ çerçevesinde yayınlanan, Asım Uysal'ın hazırladığı, Belediye Başkanı Halil Ürün'ün de önsözünü yazdığı kitapta, düğün şenliklerinde erkek ve kadınların birlikte eğlenmeleri ‘İslam dışı adetler’ olarak nitelendirildi. Kitapta, düğün şenliklerinde, ‘şarkıcı ve dansöz kadınların Müslümanların evlerinde veya salonlarında şarkı söyleyerek dans etmesi, kadın veya erkek şarkıcılara saz aletleriyle eşlik edilmesi’nin ‘gayrimeşru’ olduğu iddia edildi.

DANSÖZE ‘FAHİŞE’ SUÇLAMASI

Kitapta, kadınların düğünlerde ‘zinakar ve fahişe olarak nitelendirilen dansözlere’ katılmalarının ve ‘Müslüman kadınların, kendilerini, zinakar ve fahişe olan dansöz kadınlara benzetmeleri; onların hareketlerini baş, göğüs ve bedenlerini oynatmaları suretiyle taklit etmeleri’nin caiz olmadığı görüşüne yer verildi. ‘Kocasına baş kaldıran, itaatsiz kadının dövülmesinin şartları’na da yer verilen kitapta, ıslahında etkili olmasına inanılması halinde, kadının kocası tarafından ‘hafif’ olmak koşuluyla dövülebileceği savunuldu. İslamda boşanma olaylarını olabildiğince azaltarak, bundan doğacak maddi ve manevi zararları en aza indirmenin önemli olduğu ifade edilen kitapta, şu görüşlere yer verildi:

‘‘Tüm mali sorumluluk erkeğin omuzunda olduğu için İslam'da boşanma yetkisi erkeğe verilmiştir. Yetkinin erkek yerine kadına verilmesi gerektiğini söyleyen zaten olmadığına göre, tek ihtimal, bu hakkı ikisinin beraberce kullanmaları ihtimalidır. O takdirde:

1- Kadın güçlü olan duygusal davranışlarının etkisiyle boşanma olayını daha çok gündeme getirecek ve ailenin huzurunu bozacaktır.

2- İki taraftan da gelebileceği için boşanma isteği en az (çünkü kadın daha duygusaldır) iki katına çıkacak veya karşı tarafın da bunu kabul etmesiyle, boşanma olayları da yine en az iki kat daha artacak.’’

SPİRAL DİNEN SAKINCALIYMIŞ

Kitapta, kadının doğum kontrol araçlarından spiral takmasının da dinen sakıncalı olduğu iddia edildi. Kadının cinsel organlarını (avret), bırakın erkeğe, bir kadına dahi göstermesinin sakıncalı bulunduğu ifade edilen kitapta, ‘‘Kendisi ya da kocasının takmaması halinde, kadın spirali en hafifi yine de bir kadına taktıracak ve zaruret bulunmadığı halde, avretini göstermiş olacaktır’’ ifadesi yer aldı. Kadının, açılması oranında vakar ve saygınlığını kaybettiği, iffetini, asaletini ve hürmetini yitirerek, ‘şehvet tacirlerinin kölesi olduğu’ öne sürülen kitapta, çok boyanan kadınların yüzlerindeki ilahi nurun da o oranda kalktığı savunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!