Kardeşine ’haksız kadro’ verdi, Meteoroloji karıştı

Güncelleme Tarihi:

Kardeşine ’haksız kadro’ verdi, Meteoroloji karıştı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2007 00:00

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Adnan Ünal bu kez fakülte mezunu olmayan kardeşini haksız kadro vererek vekil müdür yaptı. Olayın ortaya çıkmasıyla Ünal ve kurumda görevli üç daire başkanı, bir genel müdür yardımcısı ve bir mühendis mahkemelik oldu.

KIZI Esra Ünal’ın, sevgilisiyle yaptığı aşk görüşmelerinin faturasını ’resmi’ damgası vurarak devlete ödetmesiyle gündeme gelen Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Adnan Ünal, bu kez fakülte mezunu olmayan kardeşini haksız kadro vererek vekil müdür yaptı. Olayın ortaya çıkmasıyla Ünal ve kurumda görevli üç daire başkanı, bir genel müdür yardımcısı ve bir mühendis mahkemelik oldu.

KARDEŞE KADRO KIYAĞI: İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik bölümünden ön lisans diploması bulunan ve Yumurtalık Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü’nde rasatçı olarak çalışan Hüseyin Ünal’a, Genel Müdür ağabeyi Adnan Ünal’ın da aralarında bulunduğu komisyon, 2004 yılında "tekniker" kadrosu verdi. Maliye Bakanlığı’nın, "Fen-Edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, matematik gibi bölümlerinden ön lisans diplomasıyla mezun olanlara ’tekniker’ kadrosu verilmez" yönündeki kararını hiçe sayan kadro tahsisi aynı durumda olan birçok personeli rahatsız etti. Genel Müdür Ünal, bir adım daha atarak, kardeşini, memleketi Adana Yumurtalık’ta bulunan istasyona vekil müdür olarak atadı. Durumu şikayet dilekçeleriyle savcılığa bildiren personel, Genel Müdür Ünal’ın "görevi kötüye kullanma" suçundan yargılanmasını istedi. Savcı, soruşturma izni almak üzere dosyayı Çevre ve Orman Bakanlığı’na gönderdi. Bakanlık müfettişleri de kardeşe verilen kadronun yasal olmadığını ve soruşturma gerektiği yönünde karar verdi; ancak dönemin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, soruşturma açılmasını uygun görmedi.

SAVCI PEŞİNİ BIRAKMADI: Ancak ısrarlı davranan Cumhuriyet Savcısı Vahdet Polatkan, Danıştay’a başvurarak Ünal ve diğer bürokratların suç işledikleri iddiasıyla yargılanmalarını istedi Polatkan, Bakan Pepe’nin kararına itirazı da ihmal etmedi. Danıştay Birinci Dairesi, yaptığı incelemede Genel Müdürü Ünal ve bürokratların yargılanması gerektiği görüşüne kanaat getirdi.

3 YILA KADAR HAPİS: Savcı Polatkan da iddianamesini hazırlayarak Genel Müdür Ünal, Genel Müdür Yardımcısı Kasım Künkül, Personel Daire Başkanı Adem Biberoğlu, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Ali Develioğlu, Hava Tahminleri Daire Başkanı Kemal Dokuyucu ve mühendis Ramazan Sağır hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan dava açılmasını sağladı. Sanıklar hakkında 3 yıla kadar hapis cezası isteyen savcı, iddianamede, kardeş Ünal’a verilen kadronun haksız olduğu ve ’olur’ yazısını onaylayan Genel Müdür Ünal’ın uygulamayı bildiği halde görevini kötüye kullandığına dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!