Kardeş şehirler Edirne - Dunaujvaros sergisi

Güncelleme Tarihi:

Kardeş şehirler Edirne - Dunaujvaros sergisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 10:19

Edirne Belediyesi ile kardeş şehri Macaristan'ın Dunaujvaros Belediyesinin katkılarıyla Türk ve Macar fotoğraf sanatçılarının hazırladığı “Edirne-Dunaujvaros” fotoğraf sergisi açıldı.

Haberin Devamı

Edirne Ticaret ve Sanayi Odasındaki serginin açılışında konuşan Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosu Szekely, Dunaujvaros kentinden bir heyeti Edirne'de görmekten mutlu olduğunu söyledi.

Edirne ile Dunaujvaros arasında başlayan bu kültürel ilişkinin devam etmesinden ayrı bir mutluluk duyduğunu ifade eden Szekely, Türk fotoğraf sanatçısı Behiç Günalan'ın Dunaujvaros'da fotoğrafını çektiği köprünün iki ülke arasındaki bağları kuran önemli bir köprü olduğunu belirtti. Tarihçi olduğunu anımsatan Szekely, Macar ile Türk tarihleri arasında çok büyük benzerlikler olduğunu ifade etti.

Macar Kralı II. Ferenc Rakoczi'nin yaşamının sonuna kadar Tekirdağ'da, Macar Kralı Tökeli İmre'nin de Kocaeli'nde yaşadığını belirten Szekely, şöyle konuştu:

“Türk halkı onları kabul etti. Bu küçük tarih bilgileri ne kadar önemli bir halk olduğunuzu anlatıyor. Bugünkü ilişkilerimiz herhangi bir sorun olmadan devam ediyor. Macaristan, Türkiye'nin AB'ye girmesini destekleyen ülkelerin başında geliyor. İki ülke arasında önemli ekonomik ticaret anlaşmaları var. Bu ilişkilerin dışında iki ülke arasında kültürel anlamda çok güzel gelişmeler olabilir. Başkonsolosluk olarak bu konuda her türlü desteği vereceğiz.”

Haberin Devamı

Edirne Belediye Başkan Vekili Namık Döleneken de Edirne Belediyesinin iki kent arasındaki ilişkileri sadece kağıt üzerinde kuru bir protokol olarak görmediğini ifade ederek, “Fotoğraf sergisiyle çakılan bu dostluk kıvılcımı Dunaujvaros ve Edirne'ye yansıyacak. Bir süre sonra Edirneli biri Dunaujvaros'da bir arkadaş edinecek. Aynı şekilde oradakiler için de bunun Edirne'de bir karşılığı olur” dedi.

Dunaujvaros Belediye Başkanı Andras Kalman ise “Osmanlı döneminde burada bir kale vardı. Bu kalenin varlığını Evliya Çelebi'den öğreniyoruz. Dunaujvaros'u fotoğraf sanatçımız bize başka bir gözle gösteriyor. Edirne de Dunaujvaros gibi Roma döneminde kurulmuş bir kent. Bu çalışmanın sonucunda iki kentin birçok alanda çalışacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Fotoğraf sanatçısı Behiç Günalan da iki kent arasında dostluk ilişkisi bulunduğunu, bunun geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Konuşmaların ardından, 40 fotoğrafın yer aldığı, bir hafta açık kalacak serginin açılışı yapıldı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!