Karayalçın'dan adaylık iması

Güncelleme Tarihi:

Karayalçından adaylık iması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2008 15:26

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, “Atamızın bir numaralı hemşehrisi olduğu gözbebeğimiz sevgili Başkentimiz Ankara’yı bu yönetimden kurtarmak için nerede durmam gerekiyorsa orada duracağım. Nerede olmam gerekiyorsa orada olacağım. Nereye gitmem gerekiyorsa oraya gideceğim” diyerek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için için aday olacağının sinyallerini verdi.

SHP Genel Başkanı Karayalçın, "sinyalin de otesine geçtiği" şeklinde yorumlanabilecek açıklamasını, partisinin yerel yönetim programını İnşaat Mühendisleri Odası’nda düzenlenen bir toplantıyla açıkladı.

Türkiye’ni 5.5 ay sonra önemli bir seçime gideceğini, ancak soldan ve sağdan hiçbir partinin seçimler için bir programının olmadığını söyleyen Karayalçın, “Umarım bir programları vardır. Umarım önümüzdeki günlerde açıklarlar” dedi.

Karayalçın, Türkiye’nin gündeminde terör ve ekonomik kriz olduğunu belirterek, her iki sorunun da yaşamsal önem taşıdığını ve kent politikalarından ayrı bir şekilde düşünülemeyeceğini söyledi. ABD’de ortayı çıkan krizin konut fiyatlarının şişirilmesinden kaynaklandığını kaydeden Karayalçın, benzer bir durumun Türkiye’de de olduğunu belirtti.

“Loft” adı verilen lüks konutların metrekaresinin 10 bin dolara satıldığını belirten Karayalçın, terör sorununun da öncelikle metropol kentlerde yaşama geçirilmesi gereken toplumsal barışla, ortadan kalkabileceğine işaret etti.

“TÜRKİYE’DE LÜMPEN KENTLEŞME YAŞANIYOR”

Karayalçın, Şehir Planlanmacıları Odası’nın Türkiye’de lümpen bir kentleşme yaşandığına dair tespitinin olduğunu ifade ederek, “Lümpenleşme üretmeyen üretemeyen asalak bir süreç olarak adlandırılıyor. Kentleşme süreci asalaklaşmaktadır. Temel sorunumuz Türkiye kentlerinde üretmeyen gününü gün eden asalak yönetimlerdir” dedi.

"RANT AMACIYLA PLAN DEĞİŞİKLİKLERİ"

2004 yılında yapılan yerel seçimlerin sonrasında Ankara ve İstanbul’da 4 binin üzerinde plan değişikliği yapıldığına işaret eden Karayalçın, bu plan değişikliklerinin büyük bir bölümünün rant amacıyla yapıldığını savundu. Karayalçın, kamu alanlarının satıldığını belirterek şöyle dedi.

“Kamu arsası kamunun gereksinmelerini içindir. Oraya kim gözünü dikiyor? Orası kime veriliyor? kaça veriliyor?, niye veriliyor?

Türkiye’de sağlıksız kentleşme denince herkesin aklına geçmiş dönemde gecekondular gelirdi. Gecekonduları Türkiye’nin kentleşmesinin temel sorunu olarak gördük, Şehir Plancıları Odası diyor ki, AKP’li belediyelerin uyguladıkları bu düzen gecekondularımızın kentlere vermiş olduğu zararın 50 katı büyüklüğünde zarar vermektedir” dedi.

“ZIKKIM OLSUN”

Yoksul insanların yarım gereksinimiyle, varlıklı insanların yardımseverlik duygularının eş zamanlı olarak sömürüldüğünü belirten Karayalçın şöyle dedi:

“Dernekler kurulmaktadır, örgütler oluşturulmaktadır. Almanya’da, Türkiye’de nerede olurlarsa insanlarımızın yardımseverlik duyguları istismar edilerek kaynaklar toplanmaktadır. Sonra toplanan kaynaklar anide buharlaşıvermektedir. Toplanan kaynaklarla birilerine gemi alınmaktadır. Zıkkım olsun.”

Yerel yönetimlerde iktidara geldiklerinde Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası’nın onayı olmadın hiçbir plan değişikliği yapılmayacağını belirten Karayalçın, yoksul ailelerin yaşam standardını çeşitli belediye yardımlarıyla ayda 600 YTL’nin üzerine çıkaracaklarını vaat etti.

Konuşmasının önemli bir bölümünde Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne eleştirilerde bulunan Karayalçın, kendisinin belediye başkanlığı döneminde yapılan metronun, Batıkent’in Dikmen’in “kendi çocukları” olduğunu söyledi.

Son günlerde kendisi hakkında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığıyla ilgili olarak da şu değerlendirmede bulundu:

“MESELE BU BECEREKSİZ YÖNETİMDEN KURTULMAKTIR”

“Günlerdir benim adaylığımla ilgili tartışmalar yapılıyor. Yerel seçimler gündeme geldiğinde ben de gündeme geliyorum. Böyle bir refleks oluştu. Daha bugün bir gazetemizin manşetinde benim söylemediğim bir söz demeç olarak çıkmış. Umarım bundan sonra benim belediye başkan adaylığım konusunda artık farklı değerlendirmeler yapılmaz, son bulur.

Mesele Murat Karayalçın’ın Ankara Anakent Belediye Başkanı adayı olması olmaması meselesi değildir. Mesele sevgili kentimizin bu bilgisiz bu beceriksiz bu yetersiz yönetimden kurtulması meselesidir. Ankara’yı bu yönetimden kurtarmalıyız. Mesele budur”

Karayalçın’ın bu sözleri “İnanarak SHP, inanarak sol” ve “İşte buradayız yönetmeye hazırız” sloganı ile kesildi.

Konuşmasının geri kalan bölümünde Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni sert sözlerle eleştiren Karayalçın partililer tarafından ayakta alkışlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!