Karargah evlerinde bir yarbay tutuklu

Güncelleme Tarihi:

Karargah evlerinde bir yarbay tutuklu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2009 00:00

Genelkurmay Başkanlığı, bilgilendirme toplantısında ’rahatsızlığını’ açıkça bildirdi. Ergenekon soruşturmasında hukukun bazı temel ilkelerinin ihlal edildiği görüşü savunularak "Bu hassas ortam, kişilere, kurumlara, yargıya ve nihayetinde devlete de büyük zararlar vermektedir" denildi.

2 DAVADAN ÖRNEK

’Sauna Çetesi’ davasında bir sanığa 3 yıl 1.5 ay hapis ve ordudan ihraç.

’Atabaylar Çetesi’ davasında üç sanığa 5 yıl 7.5 ay hapis ve ihraç.

EERGENEKON soruşturmasında gözaltına alınan, tutuklanan askerler nedeniyle geçen hafta iptal edilen Genelkurmay’ın basın bilgilendirme toplantısı dün yapıldı. Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak tarafından yapılan açıklamada, Karargah evleri soruŞturması nedeniyle Yarbay Mustafa Dönmez’in tutuklandığı bildirildi. Açıklamada Ergenekon soruşturmasının yürütülme tarzından duyulan rahatsızlık da dile getirilerek, özetle şu görüşlere yer verildi:

Savcılara eleştiri

"İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmaya ilişkin olarak yetkili mahkemece, konunun hassas olması ve sürekli ifadelerin medyada yer almasının adil yargılamayı etkileme ve delilleri karartma şüphesini oluşturduğu gerekçesiyle, kısıtlama kararı verilmiştir. Temel insan hakları, Anayasanın 38. maddesinde yer alan, ’Suçluluğu hükmen sabit görülünceye kadar kimsenin suçlu sayılamayacağı’ hükmü, ’masuniyet karinesi’, ’adil yargılanma hakkı’ gibi en temel hukuk ilkelerinin ihlal edildiği görülmektedir. Sorumlu olması beklenen kesimlerin yarattığı bu hassas ortam, kişilere, kurumlara, yargıya ve nihayetinde devlete de büyük zararlar vermektedir. Genelkurmay Askeri Başsavcılığı ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı arasındaki koordinasyon neticesinde oluşturulan beş kişilik bilirkişi heyeti, 14 Ocak 2009 tarihinde ele geçirilen malzemeler üzerinde gerekli incelemeleri yapmak üzere görevlendirilmiştir. Kamoyunda ’Karargáh evleri’ olarak bilinen olaya ilişkin alınan istihbari mahiyetteki bilgiler için öncelikle ilgili kuvvet komutanlığınca geniş kapsamlı idari soruşturma başlatılmış, 1 yarbay tutuklanmıştır."

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay’ın adli sürecinin işleyişine de örnek vererek kesinleşmiş bazı davaları açıkladı. Buna göre, ’Sauna Çetesi’ne ilişkin yargılama neticesinde, Genelkurmay Askeri Mahkemesi, sanık hakkında üç yıl bir ay on beş gün hapis cezasına ve TSK’dan çıkarılmasına hükmetti. ’Atabeyler Çetesi’ olarak bilinen olay kapsamında ise 3 personel hakkında 5 yıl 7 ay 15 gün’e kadar hapis cezasına hükmedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!