Karakutuydu gaf matruşkası oldu

Güncelleme Tarihi:

Karakutuydu gaf matruşkası oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2012 00:00

Karadenizli İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin henüz bir Temel fıkrasına konu olmasa da, Türk siyasetinin ‘gaf çariçesi’ Tansu Çiller’i aratmıyor

Haberin Devamı

Tipik Karadenizli. Babasının adının Dursun, kendi adının İdris olması bunu daha net ortaya koyuyor. Bu durumda, her söylediği ‘Şaka mı bu’ algısı yaratan nüktedanlığını da doğup büyüdüğü Ünye’ye borçlu olduğu söylenebilir. Henüz, eski Başbakan Yıldırım Akbulut gibi bir Temel fıkrasına konu olmasa da, dokuz aylık bakanlığı süresince Türk siyasetinin ‘gaf çariçesi’ Tansu Çiller’i aratmadığı kesin. Peki Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan bu yana yanında olan ve ketumluğu nedeniyle ‘kara kutusu’ diye anılan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, nasıl oldu da ‘gaf üretme bakanı’ oldu? Bu, çift karakterli İkizler burcu familyasından olmasıyla açıklanabilir mi? Gelin filmi başa saralım...
İdris Naim Şahin, 1 Haziran 1956’da Ünye’nin Selviler Köyü’nde doğdu. Çocukluğu fındık bahçelerinde geçen Şahin ilkokulu köyde tamamladı. Adını iftihar listesine yazdıran Şahin okumak için İstanbul’un yolunu tuttu. Başbakan Tayyip Erdoğan ile yolu ilk kez Fatih’teki İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde kesişti ama birliktelikleri uzun sürmedi. İstanbul Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Şahin, 1977’de kaymakamlık stajına başladı. Bu arada görücü usulüyle tanıştığı Nadide Hanım’la evlendi. İlk görevine Ordu Valiliği’nde maiyet memuru olarak başladı. Ardından Trabzon Araklı’ya kaymakam oldu. Araklı’yı, Türkeli, Ermenek, Devrekâni, Eleşkirt, Cizre ve Elmalı kaymakamlıkları izledi. İki büyük aile arasındaki kan davasını sonlandırdığı Cizre kaymakamlığı, kariyerinde önemli bir yer tuttu. Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi’nde kamu yönetimi yüksek lisansı yapan Şahin, İçişleri Bakanlığı’na ilk adımı da o yıllarda attı; artık mülkiye başmüfettişiydi.

Haberin Devamı

TAVLADA MARS OLMAK DA VAR

Erdoğan’ın 1994’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olması, iki sınıf arkadaşını yeniden buluşturdu. Belediye genel sekreter yardımcılığı ve başkan danışmanlığı yaptı. Erdoğan’ın cezaevi günlerinde Adapazarı Büyükşehir Belediyesi koordinatörüydü. Cezaevi sonrası ise birlikte yeni bir yola çıktılar. Ak Parti’nin beyin takımı arasında yer alan Şahin, 2002 seçimlerinde İstanbul Milletvekili olarak TBMM’ye girdi; bir süre sonra da partinin genel sekreterlik koltuğuna oturdu. Ancak partinin ikinci adamı olmasına rağmen perde arkasında kalmayı tercih etti. Medyayla yıldızı pek barışmadı; kendisiyle iletişim kurmaya çalışan gazetecilerin o dönem duydukları tek sözün, “Telefon numaramı kim verdi size...” olduğu efsane gibi anlatıldı. Partinin ‘kara kutusu’, ‘sır küpü’ sıfatları o dönem yakıştırıldı. Emniyet ve askeri ilişkileri yürüten Şahin’in, özel harekatın yeniden yapılanmasına ilişkin altyapı çalışmalarını o dönem başlattığı söyleniyor.
Partinin milliyetçi-muhafazakar kanadını temsil eden Şahin, geçen yılki seçimlerde memleketi Ordu’ya kaydırıldı. Ardından da sürpriz bir şekilde 61. Hükümet’in İçişleri Bakanı oldu. Ne olduysa o zaman oldu. Siyasi hayatının dokuz yılında suskun kalan Şahin bu orucunu bozunca kontrolden çıktı. Gaflarından ‘Top 10’ listeleri yapıldı. Muhalefet, bakanlıktan düşürmek için iki kez gensoru önergesi verdi. İkisini de Ak Parti’nin sayısal çoğunluğuyla atlatan Şahin’in parti içinde de sıkıntı yarattığı belirtiliyor. Çok sevdiği at binme, dalma ve güreş sporları sıkıntılı günlerine ne kadar merhem olur bilinmez ama iyi tavla oynayan Şahin böyle devam ederse, en azından kamuoyunda mars olacağa benziyor.

Haberin Devamı

Hazırcevap vekil yaşadıklarını kitaplaştırdı
SİZ YOKKEN MECLİS NE GÜZEL ÇALIŞIYOR

CHP Grup Başkanvekiil Muharrem İnce, sivri dili, ilginç benzetmeleri ve hazırcevaplığıyla iktidar partisinin yöneticilerinin pek de haz etmediği bir isim. İnce’nin genel kurulda olmadığı anlar iktidar partisinin en sevdiği zamanlar denilebilir... Hatta bazen itirazları iktidar partisini öyle bunaltıyorki; Başbakan Tayyip Erdoğan bile kürsüden, “Muharrem biz seninle ne yapacağız” diyebiliyor. İnce, Başbakan Tayyip Erdoğan ile arasında geçen bu diyalog başta olmak üzere, 2002’deki aday olma sürecinden bugüne Meclis çatısında yaşadıklarını esprili bir dille kitaplaştırdı. İnce’nin, adını, kendisine atfen söylenen “Siz yokken Meclis ne güzel çalışıyor” sözünden alan kitabındaki şu anısı hit olacağa benziyor:
Yıl 2003. Oturumu TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin yönetiyor. Genel Kurul’da görüşülen düzenleme emeklilikle ilgili. Düzenleme kabul edilirse doktor öğretim üyeleri emekli edilecek. İnce, CHP adına söz alıyor ve düzenlemenin sakıncalarını anlatmaya başlıyor. Sözlerinin önemsenmediğini fark edince de iktidar sıralarına dönerek, “Sizde idrak yolları enfeksiyonu var” diyor ve kıyamet kopuyor. AK Partililer İnce’nin kendilerine hakaret ettiğini söyleyip kürsüde özür dilemesini istiyorlar. İnce özür dilememekte direnince ortalığı dönemin CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç yatıştırıyor: “Her enfeksiyon hastalık değildir!” İnce önümüzdeki ay yayımlanacak kitabını, başta liderler olmak üzere bütün milletvekillerine imzalayarak gönderecek. Bakalım nasıl geri dönüşler alacak?

Haberin Devamı

EN AKTIVIST VEKILIN AJANDASINDAN ÇIKAN SÜRPRIZ

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur aslında bir hukukçu değil, gazeteci. TBMM’de de Çevre Komisyonu üyesi. Ancak cezaevlerinden haftada üç-dört mektup alıyor. Düğünden çok, duruşmalara davet ediliyor. Milletvekili olana kadar yanından geçmediği cezaevleri neredeyse ikinci adresi haline gelmiş. ‘Osman Evcan’a Vegan Yemek’ kampanyasında da ‘Müyesser’e Kedi’ kampanyasında da parmağı var. Onun da katkısıyla bugün artık cezaevlerinde vegan yemek çıkıyor. Meclis’in en aktivist milletvekilinin ajandasını merak ettik. Avukat ajandası gibi... Kapağında bir mahkum fotoğrafı olan ajandanın üzerinde ‘Davalar’ yazılı. İzlenecek davalar işaretlenmiş. 30 Nisan-Devrimci Karargah, 11 Haziran-Grup Yorum, 13 Haziran-Tortum- Bağbaşı köylüleri, 18 Haziran-Oda TV... Ajandanın arasındaki cezaevi mektuplarının en renklisi kime ait dersiniz? Kamuoyunun henüz tanımaya fırsat bulamadığı tutuklu BDP milletvekili Gülser Yıldırım’a. Lise mezunu dört çocuklu milletvekili cezaevinden gönderdiği kartları kendi çizdiği resimlerle süslüyor. Melda Onur’a gönderdiği Newroz kutlama kartı da bu işteki başarısını gözler önüne seriyor.

SİYASET DİLİ

Haberin Devamı

IN- Sevindiysen takla at oyna. (İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in Erzurum’a geldiğine sevindiğini söyleyen bir vatandaşa yanıtı)
OUT- Biber gazı zararlı değildir. (İçişleri Bakanı İdris Naim şahin’in biber gazından etkilenen vatandaşların tepkisine verdiği yanıt)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!