Karakter ticareti

Güncelleme Tarihi:

Karakter ticareti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2007 00:00

24 saat süren, sonu olmayan, oynadıkça sizi saran online bilgisayar oyunlarını duymuşsunuzdur. Duymadıysanız, bir internet kafeden içeri bakın yeter. Saatlerce bilgisayar başında oturan oyun bağımlısı çocukları görebilirsiniz. Bazıları günde 18 saat oynuyor, bazıları işyerinde her şeyi bırakıp oyunla uğraşıyor. Kimileri de oynamak için evdekilerin uykuya yatmasını bekliyor.

Online oyunda hedef, sanal bir evrende sahip olduğunuz karakteri güçlendirmek, milyonlarca oyuncu arasından en üst seviyeye ulaşmak. Bunun için sürekli ekran başında karakteriniz için verilen görevleri yerine getirmeniz gerekiyor. Bazen maden topluyor, bazen düşman yaratıkları öldürüyorsunuz. Bu sayede karakteriniz sürekli puan kazanıyor.

Bilgisayar başında karakterinizi geliştirmek için geçen zaman, artık para ediyor. İnternet üzerinde gittikçe yayılan oyun karakteri ticareti sayesinde. Uzun uğraşlar sonunda belli bir seviyeye gelip sıkılan, acil paraya ihtiyacı olan veya askere giden oyuncular, emeklerini paraya dönüştürüyor. Zaten oyundan zevk almak için gelişmiş karakterlere ihtiyaç var. Karakterlerden silahlara kadar oyundaki birçok öğe, para karşılığı satılıyor. Oyuna yeni başlayanlar saatlerini harcamadan arkadaşlarıyla aynı seviyeye gelmek için para ödemeye razı.

Satıcılar da, alıcılar da internet siteleri ve forumlara ilan veriyor. Bu ticarette bazen para, çoğu zaman cep telefonu kontörü kullanılıyor. Karakterlerin fiyatı 30 YTL ila 5 bin YTL. Bir oyuncu evde oturup oyun oynayarak asgari ücretten fazla gelir elde edebiliyor. Hatta Uzakdoğu’da internet kafelerde çocuklar aylık ücret karşılığında bu oyunlarda yüksek seviyelere geçmeleri için işe alınıyor. Daha sonra da hesapları satılıyor. Bazı uyanıklar da üst düzey karakterlere sahip oyuncuların şifrelerini kırıyor. Bir Türk hackerin bu yolla karakter satarak binlerce dolar kazandığı söyleniyor.

AMAN DOLANDIRICILARA DİKKAT

Ticaret, satanın alana msn adresini ve cep telefonu numarasını vermesiyle yapılıyor. Ama en güvenli yol yüz yüze alışveriş. Eğer alıcıysanız, oyuna kaydolun ve satan kişinin size oyundan mesaj atmasını isteyin. Cep telefonu numarasını alın, size çağrı bırakmasını sağlayın. Satın aldığınız şifre ve kayıtlı mail adresini hemen değiştirin. Eğer satıcıysanız, paranızı almadan şifrenizi devretmeyin. Oyunlar için geliştirilen hile programlarına da dikkat edin. Bu program siz başka bir işle uğraşırken oyunun online olarak devam etmesini sağlıyor. Eğer moderatörler hileyi fark ederse üyeliğiniz iptal ediliyor. Bu yüzden satın alacağınız oyunlarda hile programı kullanılmamış olmasına dikkat!

Bir köyün fiyatı 400 YTL

Travian

Türkiye’de kayıtlı oyuncu sayısı 306 bin 523. Amaç güçlü bir uygarlığı temsil eden bir köy yaratıp diğer oyunculara karşı savaşmak. Üç halk ve dört hammadde çeşidi var. Satılık hesabın fiyatı, köyün saatlik hammadde üretimi, askerlerin sayısı ve köy nüfusu gibi kriterlere göre değişiyor. 5628 tuğla, 4914 odun ve 113 kılıçlı asker gibi özellikleri bulunan bir köyün fiyatı 400 YTL.

Bir an önce yükselmek için arkadaşımın hesabını aldım

World of Warcraft

2004’te çıkan oyunu 9 milyon insan oynuyor. Azeroth adlı bir dünyada 10 ırktan birisini seçip bir karakter ediniyorsunuz. Oyun ırklar arasındaki çatışmaya dayalı. Seviyenizi yükseltmek için yaratıkları keserek eşya ve altın topluyorsunuz. Başlangıç paketini 30-40 YTL’ye satın almak gerekiyor. Bu paketle 60’ıncı seviyeye kadar ilerliyorsunuz, daha üste çıkmak için 35-50 YTL’ye ek oyun paketini almanız şart. Ayrıca her ay 11-13 Euro’luk bir aidat ödüyorsunuz. Oyunun sahibi Blizzard şirketi, ticaret yapan sitelerin, hesapların kapatılacağını duyurdu. Fakat bu da satışı durduramadı.

İyi para kazanmak için seviyenizin 70’in üzerinde olması gerekiyor. 40 sanal altını, birçok değerli taşı, sanal parası olan bir karakter 250 YTL’den satılıyor. 20 Şubat 2005’ten beri oynayan bir oyuncu, paraya ihtiyacı olduğu için hesabını 300 YTL karşılığı satıyor ve kelepir olduğunu not düşüyor. 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Volkan Bora, 70’inci seviyedeki bir hesabın 400-450 YTL olabileceğini söylüyor. Kendisi de hesap satın almış: "Oyuna bu yaz başladım. Bir an önce 60. seviyeden sonrasını oynamak istiyorum. Ek oyun paketi almak, saatlerimi bilgisayar başında geçirmek yerine arkadaşıma 35 YTL vererek 60. seviyeden başladım. Şimdi 61. seviyedeyim. Vakit ayıramadığım için isteyene satacağım."

Karakterler açık artırmada

Knight Online

Oyun, 80 ülkede 9 milyon kişi tarafından oynanıyor. Bedava. Ama oyunda ileri seviyelere geçmek, hızla bağlanmak ve karakteri geliştirmek için bir miktar para ödeniyor. Oyun, El Morad (insanlar) ve Karus (Orklar) şehrinde yaşayan ırkların savaşını anlatıyor. Klanlar savaşıyor, kaleler kuşatılıyor. Sürekli ilerlemek, yeni görevleri yerine getirmek gerek. Seçtikleri karakterle şehirlerin civarındaki yaratıkları öldürenler, sanal para, eşya ve puan kazanıyor, böylece seviye yükseliyor, karakterin özellikleri artıyor.

Knight Online, oyuncularına ciddi para kazandırıyor. Kullanıcılar geldikleri seviyeyi (level) satıyor. Bankadaki sanal para ve karakterin sahip olduğu silah ve malzemeler de para ediyor. 60’ıncı seviyeden sonrası değerli. Bazı fanatikler 70’inci seviyede sağlam özelliklere sahip bir karaktere en az 500 YTL, hatta 1.500 YTL değer biçiyor.

Forumlarda 2005’te oyuna başladığını söyleyen oyunculardan biri sosyal hayatını kaybetme korkusuyla oyundaki karakterini 1.200 YTL’ye sattığını anlatıyor. Üyeliğini satmayı iş haline getirenler de var. 82. seviyedeki karakteri 1.000 YTL’ye satan bir oyuncu ikinci kez karakterini 600 YTL’ye satmış. Karakterlerin bazıları gittigidiyor.com’da da satılıyor. Bir oyuncu 61’inci seviyedeki hesabını 220 YTL’ye devretmeye hazır fakat en fazla 100 YTL’lik teklif almış.

Üç yıllık emeğime 5 bin YTL istiyorum

OGame

Alman Gameforge şirketinin oyununu 2 milyon kişi oynuyor. Amaç küçük bir gezegende güçlü bir imparatorluk kurup kolonileri savunmak ve hammadde mücadelesinde diğer oyuncuların önüne geçmek. Hesap satarken, sıralamanız, gemilerinizin ve madenlerinizin sayısı önemli. 25 kontör de isteyen var, 800 YTL de. Forumlarda şu tür diyaloglar geçiyor:

- Üç senelik emeğim var, 5 bin YTL istiyorum.

- Ooo, biz bu fiyata yeni oyun tasarlarız.

- Yıllarımı harcadım, bir tablo üzerinde bu kadar çalışsaydım, 500 bin dolar kazanırdım.

O sırada başka birisi söze karışıyor: "Keşke 5 bin YTL’m olsa, hemen alırdım."

Alman fanatiklerin iyi bir seviyeye gelmek için 1.500 YTL’ye kıydıkları söyleniyor. Burak Başman (26) anlatıyor: "Her gün 19 saat oyun başındaydım. Arkadaşlarla oynuyorduk, onlar ayrılınca benim için de anlamı kalmadı. Hesabımı 100 YTL’ye sattım. Geçenlerde arkadaşlarla oyuna geri döndük, yine günde 12 saatim bilgisayar başında geçiyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!