Karadeniz bölgesinde sel

Güncelleme Tarihi:

Karadeniz bölgesinde sel
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2009 13:57

Yağışlar, Türkiye’nin başta Marmara Bölgesi olmak üzere kuzeyinde, iç kesimlerinde ve doğu Anadolu Bölgesi'nde ve Karadeniz'de etkili olmaya devam ediyor. Yetkililer yağış nedeniyle bentlerin yıkıldığını, şu ana kadar 3 kişinin öldüğünü 2 kişinin ise kayıp olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

ARTVİN'DE SEL FELAKETİ

ORDU'DA BÜYÜK HASAR VAR

BARTIN'DA YAĞIŞ HAYATI FELÇ ETTİ

İŞTE 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ

Artvin'in Şavşat ilçesinde aşırı yağışlar ıslah çalışması yapılan Tigrat deresi üzerindeki bentlerin yıkılmasına neden oldu. Yetkililer yağış nedeniyle bentlerin yıkıldığını, şu ana kadar 3 kişinin öldüğünü 2 kişinin ise kayıp olduğunu açıkladı.

Şavşat Kaymakamlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, ilçeden geçen Tigrat Deresindeki bentlerin yıkılması sonucu meydana gelen taşkında, dere kenarında bir ev çöktü. Göçük altında kalan Lütfiye Acar (70) hayatını kaybetti.

Ayrıca sel sonucu kayıp olan vatandaşlardan 4'ünün, Özgen Demiral, eşi Dildar Demiral ve yeğenleri Selin Demiral ile Mavinur Durmuş olduğu öğrenildi.

Görgü tanıklarının, Tigrat Deresi kenarında yarın halk pazarı kurulacağını, bu nedenle burada hazırlık yapan 4-5 pazarcının da suya kapıldığını söyledikleri belirtildi.

Dün geceden bu yana aralıklarla devam eden yağış sonrasında ilçe merkezinden geçen Tigrat deresi üzerindeki 3 bentten ikisi akşam saatlerinde yıkıldı. İlçe kaymakamlığından alınan bilgilere göre bentlerin yıkılması sonrasında 1 ev, 2 köprü ile 1 samanlık, 2 ahır, 2 değirmen ve bir de atölye suların etkisiyle yıkıldı. İlçe kaymakamlığı olayda ilk belirlemelere göre 3 kişinin öldüğü, 2 kişinin kaybolduğunu bildirdi.  Bölgede hasar tespit ve kayıpların aranması için başlatılan çalışmalar aralıksız sürüyor.

Haberin Devamı

Bu arada, bentlerin yıkıldığı sırada suyun elektrik direklerini aşacak kadar yükseldiği, ancak şu anda derenin eski haline döndüğü kaydedildi.

Yağışlar, Türkiye’nin başta Marmara Bölgesi olmak üzere kuzeyinde, iç kesimlerinde ve doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olacak. Ege ve Akdeniz sahillerinde ise havanın açık ve parçalı bulutlu olması bekleniyor. Bartın ve Ordu yağışlar hayatı felç etti. Bartın'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle  Bartın Irmağı'nın taşma riskine karşın çevresindeki evlerin birinci katları  boşaltılıyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden elde edilen bilgilere göre; bugün Türkiye’nin kuzey ve iç kesimlerinde sağanak ve gökgürültülü sağanak şeklinde görülecek olan yağışların; Karadeniz, İç Anadolu'nun kuzeydoğusu (Sivas, Kayseri, Yozgat ve Nevşehir) ile Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Kars, Ardahan, Erzincan ve Tunceli çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Rüzgâr, Genellikle kuzey ve kuzeybatı, ülkemizin güneydoğu kesimleri ile zamanla Doğu Akdeniz kıyılarında güneybatı yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, iç ve batı kesimlerimiz ile yağış alan yerlerde yağış anında kuvvetli olarak esecek.

BÖLGELERDE HAVA

Marmara: Az bulutlu zamanla parçalı ve çok bulutlu, bölgenin doğusu (İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik) aralıklı olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; öğle saatlerinden sonra Kocaeli, Sakarya ve Bilecik çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Ege: Az bulutlu zamanla iç kesimleri parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra Afyonkarahisar ve Kütahya çevreleri kısa süreli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek.

Haberin Devamı

Akdeniz: Az bulutlu zamanla bölgenin doğusu ile Göller Yöresi parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra Kahramanmaraş çevreleri kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek.

İç Anadolu: Az bulutlu zamanla parçalı ve çok bulutlu, doğusu ile öğle saatlerinden sonra bölge geneli aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; bölgenin kuzeydoğusunda (Nevşehir, Yozgat, Sivas, Kayseri) kuvvetli olması bekleniyor.

Batı Karadeniz: Parçalı çok bulutlu, aralıklı olmak üzere kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek.

Orta ve Doğu Karadeniz: Parçalı çok bulutlu, aralıklı olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; bölge genelinde kuvvetli olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Doğu Anadolu: Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin kuzey ve batısı kısa süreli ve yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; öğle saatlerinden sonra Kars, Ardahan, Erzincan ve Tunceli çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Güneydoğu Anadolu: Batısı ile zamanla bölge geneli parçalı ve çok bulutlu, öğleden sonra Gaziantep ve Adıyaman çevreleri kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek.

ORDU'DA  BÜYÜK ÇAPTA HASAR VAR

Vali Vekili Adem Yılmaz, şiddetli yağış nedeniyle Perşembe ilçesinde sel, su baskınları ve heyelan meydana geldiğini, Boğazcık köyünde heyelan nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybettiğini, ilçe genelinde 7 kişinin de yaralandığını söyledi.

Yılmaz, “İki insanımızı kaybettik. Ölenlere baş sağlığı kalanlara sabır diliyorum. Şu anda bölgede 7 yaralı var. Köy yollarında sel ve heyelandan dolayı ciddi zararlar oluştu. Köy hizmetleri ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Perşembe-Fatsa arasındaki eski yolda toprak kayması sonucu Karayolları ekipleri çalışıyor. Trafik kontrollü verilmeye çalışılıyor. Gerekli tedbirleri aldık” diye konuştu.

İlçe merkezinde de selden dolayı büyük ölçüde zarar olduğunu belirten Yılmaz, hasar tespit çalışmalarını sürdürüldüğünü bildirdi.

BARTIN'DA SEL HAYATI FELÇ ETTİ

Bartın'da etkili olan sağanak yağış kentte sele neden oldu. Çok sayıda ev ve iş yerini su basan kentte, gece ulaşıma kapanan Bartın-Karabük yolu da trafiğe açılamadı.

Etkili olan sağanaktan dolayı ev ve iş yerlerinin alt katlarını su basan kentte, Çatmaca mevkisinde selle birlikte yüksek kesimlerden kopan kaya parçaları da tehlikeye neden oldu.

Kent girişinin trafiğe kapandığı bölgede, selin neden olduğu su yüksekliğinin yer yer yarım metreye ulaştığı görüldü.

Bartın Belediyesi ve Karayolları Şube Müdürlüğü ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğü Bartın'da İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri de mahalleleri gezerek su basan ev ve iş yerlerini belirleyip belediye görevlilerine bildirdi.

Bu arada, gece Kirazlıköprü Barajı mevkisinde, yoğun yağış nedeniyle 2 ayrı bölgede heyelan meydana geldi. Bölgenin temizlenmesinin ardından mahsur kalan araçların geçişi sağlandı. Ancak, aynı güzergahın Öküzgölü mevkisinde toprak kayması meydana gelmesinden dolayı yol yeniden trafiğe kapandı.

Karayolları ekiplerinin bölgede çalışmalarını sürdürdüğü, ulaşımın farklı güzergahlardan sağlandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Bartın'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle Bartın Irmağı'nın taşma riskine karşın çevresindeki evlerin birinci katları boşaltılıyor.

Kentte etkili sağanakla birlikte yaklaşık 15 kilometrelik bölümü Bartın kent merkezinden geçerek Karadeniz'e dökülen Bartın Irmağı'nın su seviyesinin yükselmeye devam etmesi nedeniyle olası sel riskine karşı Valilikçe bazı evlerin boşaltılmasına karar verildi.

Hoparlörle yapılan duyuruların yanı sıra belediye görevlileri, evleri dolaşarak vatandaşlara geceyi yakınlarının yanında ya da Valilikçe tahsis edilecek alanlarda geçirmeleri konusunda uyarıyorlar.

Bartın Valisi Halil Işık, yaptığı açıklamada, sağanak yağış nedeniyle 100 civarında ev ve 30 kadar iş yerinde su baskını yaşandığını, belediyenin yanı sıra diğer kamu kurum ve kuruluşlarının gerekli çalışmaları yürüttüğünü söyledi.

VALİDEN İNCELEME

Selin meydana geldiği Çatmaca mevkisinde incelemelerde bulunan Vali Halil Işık, gazetecilere yaptığı açıklamada, yoğun yağış nedeniyle Bartın-Karabük yolunun halen ulaşıma kapalı olduğunu söyledi.

İl merkezindeki çok sayıda ev ve iş yerini su bastığını öğrendiklerini anlatan Işık, şöyle dedi:

“İlçelerimizde herhangi sıkıntı yok. İl Sivil Savunma Müdürlüğü'nde kriz masası oluşturuldu. Ayrıca, belediye ve karayolları ekiplerimiz de çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda, Bartın Irmağı'nda yükselme var ama kontrolümüz altında, sürekli takip ediyoruz. İl Sağlık Müdürlüğü ve diğer kurumlarımızca de gerekli tedbirler alındı.”

Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri de kentte 3 günde metre kareye 110 kilogram yağış düştüğünü, yağmurun hafta sonuna kadar devam edeceğini belirttiler.

Bu arada, belediye hoparlöründen Bartın Irmağı kenarında ikamet eden vatandaşlara sele karşı dikkatli olmaları uyarısında bulundu.
Bartın-Karabük kara yolu Kirazlıköprü Barajı mevkisinde, yoğun yağış nedeniyle gece 2 ayrı bölgede heyelan meydana gelmiş, çok sayıda araç mahsur kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!