Karadağ, Sırbistan'dan ayrılmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

Karadağ, Sırbistandan ayrılmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2006 11:46

Karadağ Dışişleri Bakanı Miodrag Vlahoviç, 30 Nisan 2006’da Sırbistan ile yollarını tamamen ayırmak üzere bağımsızlık referandumu düzenleyeceklerini duyurdu.

Karadağ Dışişleri Bakanı Miodrag Vlahoviç, 30 Nisan 2006’da Sırbistan ile yollarını tamamen ayırmak üzere bağımsızlık referandumu düzenleyeceklerini duyurdu. Yugoslavya’nın son parçası da bölünme yolunda. Tarih boyunca Sırbistan ile birlikte hareket eden Karadağ, Sırbistan’dan ayrılma yolunda bu yıl düzenlenmesi gereken referandumun tarihini açıkladı. Karadağ Dışişleri Bakanı Miodrag Vlahoviç, referandumun 30 Nisan’da yapılacağını duyurdu.
Referandum sonucunda Sırbistan ile Karadağ’ın ayrılmasını beklediklerini belirten Vlahoviç, "Avrupa Birliği 1 Mayıs itibariyle bu yeni realiteyle yüzleşmek üzere hazırlanmalı" dedi.

Öte yandan Yeni Dönem Haber Ajansı’na göre, Karadağ’ın bağımsızlık referandumu ile ilgilenmek üzere Avrupa Birliği tarafından atanan özel temsilci Miroslav Layçak, referandum sonuçlarının tanınması için Avrupa Birliği’nin şart koştuğu koşulları önümüzdeki Çarşamba günü Karadağ iktidar ve muhalefetine aktaracağını duyurdu.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ

1990’ların başlarında eski Yugoslavya cumhuriyetleri birer birer bağımsızlık ilan ederken, Sırbistan ve Karadağ "Yugoslavya Federal Cumhuriyeti" adıyla devlet birliğini devam ettirme kararını almıştı. Ancak 1997 yılından itibaren iki devlet arasındaki ilişkiler gerilmeye başladı.

Avrupa Birliği’nin arabuluculuğuyla Karadağ ile Sırbistan arasında 14 Mart 2002’de imzalanan anlaşmaya uygun olarak 4 Şubat 2003’te Yugoslavya Federal Cumhuriyeti tarihe karıştı ve yerine "Sırbistan ve Karadağ" devleti ilan edildi. Bu sayede Karadağ, yaklaşık 85 yıllık bir aradan sonra, dünya devletleri içine kendi ismini eklemeyi tekrar başardı.

14 Mart 2002 tarihli anlaşma gereğince, 4 Şubat 2006’dan itibaren hem Sırbistan’ın, hem de Karadağ’ın bağımsızlık referandumu düzenleme hakkı doğdu. Mayıs 2005 itibariyle Karadağ iktidarı bu haktan yararlanacağını duyurmuştu.
Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası pek çok örgütün bir parçası olmak isteyen Karadağ, özellikle Ratko Mladiç ve Radovan Karaciç gibi savuş suçlusu zanlılarının adalete teslim edilmemesi nedeniyle Sırbıstan’la birlikte kendilerinin de mağdur edilmesinden şikayet ediyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!