Karabağ’ı çözerek bırakmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

Karabağ’ı çözerek bırakmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2012 00:00

Rusya’da Mart seçimleriyle Kremlin koltuğunu Vladimir Putin’e iade etmeye hazırlanan Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, 4 yıllık iktidarının son demlerinde “Yaptığım en büyük iş Karabağ ihtilafını çözmek oldu” diyebilmek umuduyla Azerbaycan ile Ermenistan liderlerini bir kez daha üçlü zirvede bir araya getiriyor.

Karadeniz kıyısındaki Soçi şehrinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermeni mevkidaşı Serj Sarkisyan’ı bugün ağırlayacak Medvedev, üçlü zirve öncesinde, “Eski Sovyetler Birliği coğrafyasında çözüm bekleyen bir dizi ihtilaf arasında Karabağ meselesinin diyalog yoluyla gerçekten çözüme kavuşturulabilecek yegane problem olduğuna inanıyorum. İlgili tarafları bu yüzden büyük umutlarla tekrar bir araya getiriyorum” dedi. Medvedev, Aliyev, Sarkisyan üçlü zirvesi Soçi şehri yakınlarında 2014 kış olimpiyatlarının yapılacağı “Krasnaya polyana” (Kızıl mera) mevkiindeki konuk evinde gerçekleşecek.

Burns’un planı masada

Dağlık Karabağ’la ilgili Ankara’nın da sıcak baktığı yeni bir çözüm planını görüşecekler. 2010’da açıklanan yenilenmiş Madrid ilkelerine yakın olduğu belirtilen ve Ermenistan’ın 7 yerine 5 rayonu boşaltmasını da içeren yeni planı, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns hazırladı. Burns, konuyla ilgili, 9 Ocak’ta Ankara’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla görüştü. Azerbaycan’ın etkin gazetelerinden Yeni Müsavat, ABD’nin söz konusu plana destek için Rusya ile görüşmeler yaptığını da yazdı. Buna göre Burns, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Korasin’le, Uluslararası Silahsızlanma ve Güvenlikten sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Ellen Tauscher de bir diğer Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov’la Washington’da buluşarak, Ankara’nın karşı çıkmadığı yeni çözüm planını görüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!