Kara Harp Okulu Komutanı emekliliğini istedi

Güncelleme Tarihi:

Kara Harp Okulu Komutanı emekliliğini istedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2006 17:32

Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen’in emekliliğini istediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Kara Harp Okulu (KHO) Komutanlığı’na geçtiğimiz yıl Yüksek Askeri Şura kararıyla getirilen Tümgeneral Reha Taşkesen’in sabah saatlerinde sürpriz şekilde emeklilik dilekçesini Genelkurmay Başkanlığı’na ilettiği öğrenildi.

Daha önce 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Başyaverliğini de yapan Taşkesen’in emeklilik dilekçesi, askeri kulislerde şok etkisi yarattı. Geçtiğimiz yıl YAŞ’ta, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) 33 general ve amiral bir üst rütbeye, 47 albay ise general ve amiralliğe yükselmiş, 35 general ve amiralin görev süreleri birer yıl uzatılmıştı. 2005 YAŞ Kararıyla Kara Harp Okulu Komutanlığı’na getirilen Tümgeneral Taşkesen, 17 Ağustos 2005 tarihinde bu göreve başlamıştı.

KHO Komutanlığı, TSK kademelerindeki ilerlemede ordu ve kuvvet komutanlığı için önemli basamak görevi olarak görülüyor. KHO Komutanlığı’nı Tümgeneral Hulusi Akar’dan teslim alan Taşkesen’in 2007 YAŞ kararlarına kadar makamını koruması bekleniyordu. Bu yıl YAŞ’a girmesi beklenmeyen Taşkesen’in emekliliğine neden olan gelişmenin ne olduğu sorusuna bu aşamada yanıt bulunamazken, komutanın dilekçesini vermesinin ardından tatile çıktığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın dışında Işık Koşaner, Edip Başer, Doğu Aktulga, Hikmet Köksal, Fikret Küpeli gibi orgeneralliğe yükselmiş isimler de Kara Harp Okulu’nun önceki komutanları arasında bulunuyor.

TÜMGENERAL TAŞKESEN’İN ÖZGEÇMİŞİ

Trabzon’da 1 Temmuz 1954’te doğan Taşkesen, 1974 yılında Kara Harp Okulu’ndan mezun oldu. Piyade Subayı olarak Kara Kuvvetlerine katılan Taşkesen, 1975-1984 yılları arasında; değişik birliklerde, birlik komutanlığı görevini yaptıktan sonra,1986 yılında Kara Harp Akademisi’nden mezun oldu. Kurmay subay olarak değişik birliklerde karargah subaylığı görevlerini yürüten Taşkesen, sırasıyla 1990’da NATO Savunma Koleji’nde eğitim almış, 1991-1994 yılları arasında Napoli/İtalya’da konuşlu NATO Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Karargahı’nda görev yapmış, 1994-1996 yılları arasında Şemdinli/Hakkari’de Komando Tabur Komutanlığı, Şırnak’ta 23’ncü Jandarma Sınır Tugayı Kurmay Başkanlığı görevlerini yerine getirmişti. Ocak 1996’da Cumhurbaşkanlığı Başyaveri olarak atanan Taşkesen, Temmuz 1999’a kadar bu görevi yürüttü. 2.Özel Kuvvetler Alay Komutanlığı görevinin ardından 2000 yılında Tuğgeneralliğe terfi eden Taşkesen, 2000-2004 yılları arasında 1.Komando Tugayı Komutanlığı görevini yerine getirdi.

Haberin Devamı

2004 yılında Tümgeneralliğe terfi eden Taşkesen, 4’ncü Kolordu Komutan Yardımcılığı ve 1.Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı görevinin ardından, Şubat-Ağustos 2005 ayları arasında Afganistan’da Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti Karargahında Harekat komutan Yardımcılığı yapmıştı. 2005 yılında Kara Harp Okulu Komutanlığı görevine atanan Taşkesen evli ve iki çocuğu bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!