Kaplan ve ejderha

Güncelleme Tarihi:

Kaplan ve ejderha
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2001 00:00



Haberin Devamı

Oscar adayı filmlerden biri daha. En İyi Yönetmen (Ang Lee) dalında Altın Küre ödüllü, En İyi Yabancı Film dalında Altın Küre ödüllü Kaplan Ve Ejderha'nın (Crouching Tiger, Hidden Dragon) 10 dalda Oscar adaylığı var...

Avrupa ve Amerika'da sezonun en çok ilgi gören ve bol bol Oscar adaylığı alan filmlerinden biri de uzakdoğu dövüş sanatının çokça görüntülendiği Kaplan Ve Ejderha filmiydi.

Olaylar Qing hanedanının zamanında geçiyor. Yönetmen Ang Lee'nin bu epik romantik filmi tarihin bu nortasında perdesini açıyor. Film, Wang Du Lu'nun dört bölümlük romanıdan uyarlanmış.

Kaderlerine karşı mücadele veren iki kadının iç içe geçmiş yaşamları yoluyla aktarılan, cesaret, aldatma ve kader üzerine epik bir hikaye. İki kadının ortak kaderi, onların hayatlarını değiştirecek kararlar almalarına sebep oluyor.

Filmin orijinal başlığı, gizli kahramanların ve efsanelerin bulunduğu durum ve yerleri karakterize etmek ve hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını belirtmek için kullanılan eski bir Çin atasözüne göndermede bulunuyor. Bazı değerli nesnelere ilintilenmiş sembolik değerler, film boyunca kendini hissettiriyor. Ang Lee'nin 1994'teki Eat Drink Man Woman filminden bu yana ilk Çince filmi olan Kaplan ve Ejderha, çok iyi görüntülenmiş ve tehlikeli çatışma tınısını kaybetmeden, dövüş sanatlarını dikkatlice koreografi edilmiş karşılaşmalar haline getiren dövüş sahneleri ile dikkati çekiyor. Son olarak The Matrix filmindeki işiyle tüm dünyadaki izleyicilerin dikkatini çeken Yuen Wo Ping tarafından yönetilen göz kamaştırıcı dublörlerin büyüsü sayesinde filmdeki karakterleri ağaçtan ağaca zıplarken, bir kılıcı geri çıkartmak için muhteşem bir şekilde suya dalarken ve aşılamaz bir kompleksin duvarları boyunca havada asılı bir şekilde koşarken görüyoruz. Filmde Chow Yun-fat, Michelle Yeoh, Zhang Ziyi, Chang Chen ve Cheng Pei Pei rol alıyorlar. Projenin senaryosu, Wang Hui Ling, sık sık Lee ile işbirliğine giren James Schamus ve Tsai Kuo Jung tarafından kaleme alınmış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!