Kapıkulu değiliz

Güncelleme Tarihi:

Kapıkulu değiliz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Açık oya ANAP’ta isyan

LİDERLER zirvesinde, bugünkü oylama için milletvekillerine açık oy kullanma baskısı uygulama kararı alınması, Meclis'te sert tepkilere neden oldu. Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik, liderlere, ‘‘Demokrasi, siyasete mülkünüz, milletvekillerine de kapıkulu gözüyle bakabileceğiniz rejimin adı hiç değildir’’ diye tepki gösterdi. İrtemçelik, dün CNNTürk'ün sorularını yanıtlarken şunları söyledi: ‘‘Demokrasi Türkiye'mizin istikrarının kişilerle kaim olarak düşünebileceğiniz veya kişisel hesaplarınızla öyle takdim edebileceğiniz rejimin adı değildir. Demokrasi işinize gelmeyen oylama sonuçları yok farz edebileceğiniz rejimin adı da değildir. Demokrasi, siyasete mülkünüz, milletvekillerine de kapıkulu gözüyle bakabileceğiniz rejimin adı hiç değildir. Ve demokrasi, sizin gibi düşünmeye yatkın olmayanları lügatınızın el verdiğince karalayabileceğiniz rejimin adı da değildir. Eğer siz öyledir diye ısrar ederseniz, bu demokrasi, sizin demokrasiniz olsa olsa kabile demokrasisi olur. Bizim rejimimiz bir demokrasidir, onun kalbi de parlamentodur. Parlamentonun itibarı da bana sorarsanız her şeyin üstünde tutulmalıdır. Bu herkese düşen bir ortak sorumluluktur.’’

OYLARI RET

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın ortamı yumuşatmaya yönelik açıklamalarına rağmen parti grubunda Anayasa oylamasına yönelik itiraz sesleri sürdü. Teklife imza atmayan milletvekilleri, grupta yaptıkları konuşmalarda tavırlarını sürdüreceklerinin mesajını verdiler. İsyancı vekillerin görüşleri şöyle:

Emre Kocaoğlu: Ben ilk turda ret oyu verdim. Çok istiyorlarsa, bu oylamada da göstere göstere yapabilirim.

Kamran İnan: Anayasa'nın emrettiği şekilde oy kullanacağım.

Mustafa Taşar: Oyumu göstermeyeceğim. İmzamın gereğini yapacağım. İsteyen inanır, istemeyen inanmaz.

Sepgatullah Seydaoğlu: Ecevit, bu memlekete, bir çeşme mi yapmış. Bir metre yol mu yapmış, temel mi atmış. Kendisi maceraperest, hayalperest biri. Şimdi bizi de arkasında sürüklüyor. Ben de oyumun rengini burada açıklıyorum.

Erkan Mumcu: Anayasa değişikliği konusunda böyle bir müzakere yapılması son derece yanlıştır. Anayasa değişikliklerinde grup kararı alınamaz, oy gizlidir. Açık oylama yapılacağı tartışılıyor. Eğer böyle bir telkin veya baskı gelirse, ben de o zaman bu baskılara yanıtımı kırmızı oyla veririm.

Anayasa Mahkemesi'ne giderim

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve ANAP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, Anayasa değişikliği ikinci tur oylamasında gizli oylamada milletvekillerinden pulları teslim ederek oylarını açıklamalarını istemenin Anayasa'ya aykırılık için en ciddi kanıt oluşturacağını söyledi. Yalçınbayır, Meclis'e baskı yapılmasının ve Anayasa'nın gizlilik ilkesinin ihlal edilmesinin kamu vicdanını, sistemi ve Meclis'i yaralayacağını belirtti. Yalçınbayır, ‘‘Herkes Anayasa'yı ihlal için yarışıyor. İnşallah ikinci tur yapılmaz’’ dedi. Yalçınbayır, değişikliğin bu şekilde kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanı Demirel'den yasayı bekletmeden Resmi Gazete'de yayınlatmasını isterken, 10 gün içinde iptal için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını ve yürürlüğün durdurulmasını isteyeceğini açıkladı. Yalçınbayır, ‘‘110 imzayı nereden bulacaksınız’’ sorusuna, ‘‘Bu Meclis'ten 110 imza çıkar’’ karşılığını verirken, kendisiyle paralel görüşler açıklayan Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'e de teşekkür etti.

FP: Bu bir ablukadır

AÇIK oy baskısına FP de büyük tepki gösterdi. FP lideri Recai Kutan, ‘‘Bu gizli oyun ihlalidir. Ortaklar demokrasiyi hala içlerine sindirememiş. Bu tavır Parlamentoyu ablukaya almaktır. Meclis bu ablukayı püskürtecektir. Milletin temsilcileri bu cüretkarlığa izin vermeyecektir’’ dedi. TBMM eski Başkanvekili FP Çorum Milletvekili Yasin Hatipoğlu, bu tavrı ‘Utanç verici’ diye niteledi. Hatipoğlu, ‘‘Gizlilik nerede kaldı, bunu nasıl izah edeceksiniz. Fevkalade çirkindir. Anayasa ihlalidir. Başkanlığın bunu önlemek için tedbir alması gerekir’’ dedi. FP'nin yenilikçi kanat lider adayı Abdullah Gül, ‘‘Bunlar Türkiye'ye yapılan bir baskıdır. Meclis'e böyle bir baskı yapanların halka nasıl baskılar yapabileceklerini siz düşünün’’ diye konuştu. FP'li Cemil Çiçek de, ‘‘Milletvekilleri köle, liderler de köle tüccarı değiller. Açık oy Meclis'e saygısızlıktır’’ yorumunu yaptı.

DYP de açık oy baskısına karşı

DYP'nin Anayasa uzmanı olan Amasya Milletvekili Ahmet İyimaya, gazetecilerin sorusu üzerine ‘‘Milletvekilleri, bu baskıları elinin tersiyle iter’’ dedi. İyimaya, böyle bir uygulamanın bir vehamet olacağını belirterek, ‘‘Parlamento Başkanı'nın da buna izin vereceğini sanmam. Olamaz öyle şey. Oylama gizli olmak zorunda’’ dedi. DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, parti olarak milletvekillerine herhangi bir baskılarının sözkonusu olmayacağını söyledi. DYP Grup Başkanvekili Saffet Arıkan Bedük de, milletvekillerinin hür iradeleriyle oylarını kullanmaları gerektiğini vurgulayarak, açık oy baskısının yanlış olacağını söyledi.

Dişçiye gitti

Başbakan Bülent Ecevit, Hindistan gezisi sonrası önceki günkü yoğun siyasi trafiğin ardından, dün diş doktoruna giderek protezini yaptırdı. Ecevit, güne Başbakanlık Merkez Binada MGK Genel Sekreteri Orgeneral Cumhur Asparuk görüşmesiyle başladı. Asparuk ile makamında bir süre görüşen Ecevit, öğle saatlerinde Kızılay'daki diş doktoruna gitti. Ecevit 20 yıllık doktoru Önder Kuşakçıoğlu'nun muayenehanesinde kırık protezini aldırdı. Ecevit, muayene sonrası açıklama yapmazken, diş doktoru Kuşakçıoğlu, ‘‘Protezinde kırık vardı, onu aldık. Ağız sağlığı gayet iyi’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!