Kapıkule'de, 11 sanık polis yeniden hakim karşısında

Güncelleme Tarihi:

Kapıkulede, 11 sanık polis yeniden hakim karşısında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2007 14:04

KAPIKULE Gümrük Kapısı'nda gizli kamera görüntüleriyle rüşvet alırken görüntülenen sanık 26 polisten 15'i hakkında verilen cezalar Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi tarafından onanırken, ‘görevi kötüye kullanmak’tan verilen cezaları az bulunarak ‘irtikap’ suçundan yargılanmaları istenen 11 polis, yerel mahkemede yeniden yargılanmaya başlandı.

Haberin Devamı

Edirne 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmaya haklarında verilen ceza az bulanarak bozulan tutuklu 11 polisten 5'i katıldı. Mahkemede Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'nin bozma kararı sanıklara okundu ve savunmaları istendi. Duruşmaya katılan sanık polisler Orhan Özuygun, Hüseyin Aksoy, Deniz Koç, Cihan Aydın, Mehmet Civaz, ifadelerinde Yargıtay'ın bozma gerekçelerine katılmadıklarını ve suçsuz olduklarını söyleyerek beraatlerini istedi. Mahkeme heyeti duruşmaya katılmayan 6 polisin tutuklu bulunduğu cezaevlerinin yer aldığı yerlerdeki mahkemelere talimat yazılarak ifadelerinin alınması için yazı yazılmasına karar verdi. Duruşma, ertelendi.

YARGITAY NE DEMİŞTİ

Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin, sanıklar Komiser Cemil Sürer, polis memurları Özcan Sönmez, Cevat Kösem, Metin Oğuz ve Gürsel Duran hakkında, ‘örgüt kurmak ve yönetmek’, ‘irtikap’ suçlarından 7'şer yıl 11'er ay, sanık polisler Mesut Can Değer, Ayhan Özcan, Salih Hakan Altın ve Ramazan Yiğit hakkında ‘örgüt kurmak ve yönetmek’, ‘irtikap’ suçlarından 6'şar yıl 4'er ay 20'şer gün, sanık polisler Ahmet Erhan Açıkel, Sevil Metin, Saadettin Bilici, Mustafa Deniz, Arif Karakaş ve Alaattin Sakallı hakkında ‘örgüt kurmak ve yönetmek’, ‘irtikap’ suçlarından verdiği 5'er yıl 15'er gün hapis cezalarını onadı.

Haberin Devamı

Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin, ‘görevi kötüye kullanmak’ ve ‘suç işlemek için oluşturulan örgüte üye olmak’ suçundan 2'şer yıl 10'ar ay ceza verdiği Deniz Koç, Hasan Sül, Orhan Özuygun, Ali Turan, Cihan Aydın, ‘görevi kötüye kullanmak’ ve ‘suç işlemek için oluşturulan örgüte üye olmak’ suçundan 2'şer yıl 6’şar ay hapis cezası verdiği Alev Akbaş, Mehmet Şükrü Öztürk, Fuat Boyalıoğulları, Hüseyin Aksoy, Mehmet Civaz ile Kadir Öztoprak'a verilen ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan 10 ay hapis cezası yönündeki kararları bozdu. Yargıtay, 11 polis hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ yerine diğer sanıklar gibi ‘irtikap’ suçundan cezalandırılmasını istedi.
Operasyon döneminde kaçan polis memuru Murat Kuz ise aranıyor. Mahkeme bu nedenle Kuz'un yakalandıktan sonra yargılanması için dosyasını ayırmıştı.

Haberin Devamı

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Emniyet Müdürlüğü tarafından Kapıkule’de görevli polislere yönelik rüşvet operasyonu kapsamında 22 Aralık 2005 günü operasyon düzenlenmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!