Kanuni Sultan Süleyman Dörtlemesi

Güncelleme Tarihi:

Kanuni Sultan Süleyman Dörtlemesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk Tiyatrosu'nun verimli yazarlarından biri olan Orhan Asena'nın oyunları Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından kitaplaştırıldı. Birinci kitap, Asena'nın tiyatro çevrelerince iyi bilinen dört tarihi oyununu ilk kez biraraya getiriyor:

‘‘Kanuni Sultan Süleyman Dörtlemesi’’ adını taşıyan bu kitapta yazarın ‘‘İlk Yıllar-Roksolan’’, ‘‘Hurrem Sultan’’, ‘‘Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe’’ ve ‘‘Sığıntı’’ adlı oyunları yeralıyor.

‘‘İlk Yıllar’’ ve ‘‘Sığıntı’’ daha önce hiç yayımlanmamış olmaları açısından önem taşıyor.

İkinci kitap ise Asena'nın büyük bir bölümü değişik tarihlerde Türk Dili Dergisi'nde yayımlanan 10 kısa oyunundan oluşuyor.

‘‘Kanuni Sultan Süleyman Dörtlemesi’’ aynı zamanda bir ‘‘iktidar’’ dörtlemesi. Tüm kahramanlar özgürlük ve tutsaklık, savaş ve barış, suç ve korku, ihanet ve sadakat, erk ve zaaf gibi karşıt duygular içine gider gelir...

Bu dizinin ilk oyunu Kanuni'nin başkadını Hurrem Sultan'ı anlatır. Rus asıllı Roksolan'ın saraya girişi, yavaş yavaş Hurrem Sultan'lığa geçişi ve fonda, ardarda zaferler kazanmakta olan Kanuni... Azat edilmek isteyen Hurrem'in iki isteği daha vardır; Kanuni'nin kendisine nikah kıyması ve oğullarından birini tahta geçirerek siyasal erke sahip olmak... İkinci oyun onun bu yolda çevirdiği entrikaları anlatır.

‘‘Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe’’ Hurrem Sultan'ın arzusu üzerine katledilen Şehzade Mustafa'nın ölümünün ardından Hurrem'in oğlu Bayezit'in trajedisini sergiler.

Kanuni ise bir yandan devlet adamı, öte yandan baba olmanın çelişkisini yaşamaktadır.

Dörtlemenin son oyunu ‘‘Sığıntı'nın çıkış noktası da işte bu ikilemdir.

Orhan Asena'nın ‘‘Kısa Oyunlar’’ı ise tiyatro tarihçisi Doçent Hülya Nutku'nun deyimiyle ‘‘yaşama sanatına tiyatro sanatı yoluyla katkıda bulunuyor’’.

Yazar, oyunlarındaki kişilikleri çizerken insanı açmazlarının en yoğun olduğu anda yakalayıp bireyin sorunlarını çözmeden bıraksa da bizim onları anlamamızı sağlayan bir atmosfer çiziyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!