Kanserle mücadeleye yedi milyonluk bütçe

Güncelleme Tarihi:

Kanserle mücadeleye yedi milyonluk bütçe
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2008 00:00

Sağlık Bakanlığı, kanserle mücadele için 7 milyon YTL’lik bütçe ayırdı.

Temel hedeflerden birisi, her ile bir kanser tarama ve erken teşhis merkezi kurmak. Ayrıca, Ulusal Kanser Kontrol Programı da faaliyete geçirilecek, halkı bilinçlendirmek için de muhtelif faaliyetler düzenlenecek.

SAĞLIK Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer’in verdiği bilgiye göre, bu yıl kansere yedi milyon YTL’lik bir bütçe ayrıldı. Gelecek yıl bu bütçeye ek olarak, Dünya Bankası’ndan bir-birbuçuk milyon dolar kullanılacağını ifade eden Prof. Tuncer, "Sekiz-on yıl öncesine kadar kanser bütçesi 600 bin YTL idi. Yani sadece personel parası vardı" dedi. Daha önceden bu bütçe ile herhangi bir proje yapılmasının mümkün olmadığına işaret eden Prof. Tuncer şu bilgileri verdi:

Bugün dairemizde proje şubesi bile kurduk. İnanılmaz projelerin altına imza atılıyor. Ama ne kadar bütçe ayırırsanız ayırın kanseri azaltmak yine halkın bilinçlenmesiyle olur. Sigaranın bırakılması gerekiyor. 140 bin kanserin 90 ile 100 bini sigaraya bağlı. Ülkemizde sigaranın yok edilmesi durumunda ancak kanserin önüne geçebiliriz. Bu dünyada da böyle. Mesela Avrupa’nın bazı ülkelerinde kanser azalmaya başladı. Bunun nedeni ise sigaranın kontrol altına alınması. Onlar akıllı davrandılar. 10 yıl önce sigarayı kontrol altına aldılar. Biz daha yeni kontrol altına alıyoruz. Sigara yasağının etkileri 10-20 yıl sonra görülecek.

Hedefimiz her ile bir kanser tarama ve erken teşhis merkezi kurulması. Tarama merkezi sayımız şu anda 60. Bütün ihaleleri tamamlanan ve bu yıl sonunda açılacak olanlarla birlikte bu sayı 84’e ulaşacak. Açılacak olan merkezlerle birlikte tanı merkezi olmayan il kalmayacak.

Hayal ettiğimiz yere gelmemiz üç-dört yılımızı alacak. Ulusal Kanser Kontrol Programı’nın hayata geçirilmesi çok önemli bir gelişmedir. Dünya sağlık teşkilatı tarafından bu uygulama çok hayranlıkla karşılandı.

Bugün geldiğimiz noktada kanser sayılarını kontrol altında tutmaya devam etmeliyiz. Tarama programlarına ağırlık vermemiz gerekiyor ve Ülkemizdeki kanseri kontrol altına almak içinse el birliğiyle üniversiteler, sivil toplum merkezleri, Sağlık Bakanlığı olarak ortak projelerin altına imza atmamız gerekiyor.

Şu anda kanser ölüm nedeni olarak ikinci sırada yer alıyor. Kanser tanı merkezlerinden bilgi gönderiyoruz. ’Sizin ailenizde 49 yaşını aşmış şu kadar kadın var. Ya da evlenmiş, 35 yaşını aşmış, 50 yaşını aşmış kadın erkek var. Gelin tarama yaptırın’ diyoruz. Tabi tarama rakamlarını artırmalıyız. Hedefimiz her 100 kadının 70’ini taramak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!