Kansere karşı zengin vitaminli püre

Güncelleme Tarihi:

Kansere karşı zengin vitaminli püre
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 27, 2004 00:00

Tarımsal AraÅŸtırmalar Genel Müdürlüğü'ne (TAGEM) baÄŸlı, Bursa Gıda Kontrol ve Merkez AraÅŸtırma Enstitüsü, 2 yıllık çalışma sonucunda ürettiÄŸi zengin bileÅŸimli, saÄŸlık kaynağı sebze püresinin patentini aldıktan sonra geniÅŸ kitlelerle buluÅŸturacak.''Gıda ve Yem AraÅŸtırmaları'' toplantısına katılmak üzere Konya'ya gelen Bursa Gıda Kontrol ve Merkez AraÅŸtırma Enstitüsü Müdürlüğü Ä°ÅŸletme Åžefi Bahri Tunç, yaÅŸam standardının yükselmesiyle birlikte insanların, aldıkları gıdaların nitelikleri, saÄŸlık üzerindeki etkileri ve beslenme deÄŸerleri hakkında daha hassas ve bilinçli olmaya baÅŸladıklarını söyledi.   ÇeÅŸitli gıdaları bir arada tüketmenin dengeli beslenme açısından çok önemli olduÄŸunu belirten Tunç, enstitü olarak bu amaçla Tarım ve KöyiÅŸleri Bakanlığı Tarımsal AraÅŸtırmalar Genel Müdürlüğü Gıda ve Yem Ä°ÅŸleme AraÅŸtırmaları Daire BaÅŸkanlığı bünyesinde bir proje geliÅŸtirdiklerini ifade etti.   LiderliÄŸini yaptığı ''Sebze Püresi Ãœretim Teknolojisi GeliÅŸtirilmesi Ãœzerine AraÅŸtırmalar'' adlı proje kapsamında, sarımsak, domates, kırmızı biber, havuç, patlıcan, zeytinyağı, tuz ve ÅŸeker karışımından bir püre hazırladıklarını anlatan Tunç, ÅŸunları söyledi:   ''Özellikle içerdikleri besin bileÅŸenleriyle besleyici olduÄŸu kadar, yapılarında bulanan aktif bileÅŸenleriyle hastalıklardan korunmada etkili olan ve yaÅŸam kalitesini yükselten sebzeleri tercih ettik. Püre hazırlanırken yüzde 40 oranında domates, yüzde 30 kırmızı biber, yüzde 8 kırmızı acı biber, yüzde 10 havuç, yüzde 10 patlıcan, yüzde 2 oranında sarımsak kullandık. Bu karışım, özellikle vücut geliÅŸimi için gerekli A vitamini ve yüksek oranda C vitamini içeriyor. Sarımsağın ise yüksek tansiyonu düzenleyici ve kanseri önleyici bir rolü var. Aynı ÅŸekilde domates de kansere yakalanma riskini düşürücü maddeler de içeriyor.''   Tunç, hazırlanan sos kıvamındaki pürenin teneke kutularda 30 dakika pastörize edildiÄŸini belirterek, sosun ise özellikle kahvaltılarda ve yemeklerle birlikte tüketildiÄŸini söyledi.       ENSTÄ°TÃœ, ÃœRÃœNÃœN PATENTÄ°NÄ° ALACAK Tüketici ve sanayiciye yeni bir ürün sunarak, iÅŸlenmiÅŸ bitkisel ürünlerin çeÅŸitlenmesini amaçladıklarını anlatan Tunç, karışımın, pilot iÅŸletmelerde üretilerek enstitünün döner sermayesinde satışa sunulduÄŸunu bildirdi.   Pürenin, tüketiciler tarafından çok beÄŸenildiÄŸini kaydeden Tunç, ''Åžimdi, ürettiÄŸimiz bu pürenin patentinin almayı hedefliyoruz. Daha sonra ürünümüzü sanayicilere tanıtarak, tüketicilerle buluÅŸmasını saÄŸlayacağız. Hazırladığımız püre, zengin vitamin ve anti kansorejen içeriÄŸiyle özellikle kış ayları için ideal bir besin oldu'' diye konuÅŸtu.   Tunç, deÄŸerlendirilmeyen sebzelerin iÅŸlenerek her mevsim tüketiminin saÄŸlanmasının ülke ekonomisine büyük yararlar saÄŸlayacağını belirterek, bunun toplumun daha saÄŸlıklı beslenmesine yardımcı olacağını sözlerine ekledi.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!