Kansere karşı yeni silahlar

Güncelleme Tarihi:

Kansere karşı yeni silahlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ünlü Alman dergisi Stern, son sayısında kanserle mücadele alanındaki yenilikleri kapak konusu yaptı. Tıp uzmanları, devrim niteliğinde adımların atıldığı bir döneme girildiğini müjdeliyorlar.

Tıp dünyasında kanser hastalığının tedavisi için geliştirilen yeni yöntemleri kapak yapan Alman Stern Dergisi'ne göre önümüzdeki dönemde her yıl yüzbinlerce kişinin ölümüne yol açan kansere karşı büyük bir savaş başlayacak. Yeni bir tedavi yöntemi sayesinde hastaların kanserin pençesinden kurtulma şansı hızla artacak.

Uzmanlar özellikle üçlü bir tedavi kombinasyonunun kanserin tedavi edilmesinde büyük fayda sağlayacağı görüşündeler.

Antikor vazifesi görecek olan Anti-Her 2 gibi ilaçlar kanser hücrelerinin büyümesini kontrol altına alacak.

Sentetik olarak geliştirilen peptidler, damarların tümör hücrelerini beslemelerini engelleyecekler.

Geliştirilen aşılar vücudun bağışıklık sistemini harekete geçirerek, katil hücrelerin hastalıklı hücreleri avlamasını sağlayacaklar.

New York'taki Memorial Sloan Kettering Hastanesi'nde meme kanserine yakalanmış kadınlara uygulanan Anti-Her 2 tedavisi, klinik testlerde önemli bir başarı sağladı. Anti-Her 2 adlı ilaçta yer alan antikorlar kanserli hücrelere besin taşıyan damarları bloke ederek tümörleri kurutuyor. İlaç 450 hastanın üçte birinde olumlu sonuçlar verdi. Anti-Her 2'yi geliştiren Genentech, ilacın ABD'de patent alıp piyasaya çıkacağını umuyor.

New Jerseyli Robert Styker da yeni tedavi yöntemleri sayesinde kanser hastalığından kurtulmuş bir hasta. 1992 yılında akciğerlerinde ameliyatla alınması mümkün olmayan tümörler teşhis edilen Styker, ilk önce ışın tedavisi ardından kemoterapi görmüş. O zaman 55 yaşında olan Styker, hastalığın tekrarlayabileceğine kesin gözüyle bakıyormuş. Ancak New Jersey'deki Memorial Hastanesi'nde yeni bir aşının kendi üzerinde denenmesine izin veren Styker, bugün hâlâ yaşıyor.

Almanya'da ise yine öleceğine kesin gözüyle bakılan 37 yaşındaki cilt kanseri hastası iki çocuk annesi bir kadın, kişiye özel geliştirilen bir aşı sayesinde hayatta kalmış. Frankfurtlu onkolog Alexander Knuth'un cilt tümörlerinden aldığı melonom hücreleriyle hazırladığı aşıyla hasta tedaviden 13 yıl sonra şimdi sağlıklı bir yaşam sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!