Kanlı Pazar’ın sırrı kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

Kanlı Pazar’ın sırrı kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2012 00:00

İngiltere tarihinin utanç verici sayfalarından biri açılıyor. “Kanlı Pazar” diye bilinen ve 14 Katolik İrlandalı sivilin İngiliz askerlerinin açtığı ateşle öldüğü 30 Mayıs 1972’deki katliamın failleri bulunacak.

Haberin Devamı

KRALİÇE 2’nci Elizabeth’in, Kuzey İrlanda’nın İngiltere’den ayrılması için savaşan İrlanda Cumhuriyet Ordusu IRA’nın eski gerilla komutanı Martin McGuinness’in elini sıkmasıyla başlayan açılım yeni bir boyut kazandı. Halen Kuzey İrlanda Yönetimi Birinci Bakan Yardımcısı olan Martin McGuinness’in de yer aldığı kanlı gösteri Kuzey İrlanda’nın Londonderry kentinde gerçekleşmişti. Gösteriye izinsiz olduğu ve kendilerine ateş açıldığı gerekçesiyle müdahale eden İngiliz askerleri 26 silahsız sivili vurmuştu. 13’ü olay yerinde biri ise hastanede ölmüştü. Katliam hakkında ilk hazırlanan rapor İngiliz askerlerini meşru müdafa gerekçesiyle aklıyordu. İki yıl önce yayınlanan ve Yargıç Lord Saville’in adını taşıyan 550 milyon liralık  rapor ilk atışların askerler tarafından yapıldığını ortaya koymuştu.
O günün tüm ayrıntılarını öğrenmek için kampanya düzenleyen kurbanların aileleri kararı sevinçle karşıladı. Tarihi katliam, ayrılıkçı Katolik İrlandalılar ile İngiltere ile birliği savunan Protestanlar arasındaki keskin ayrılığı başlatmıştı.

Haberin Devamı

O saldırı IRA’yı güçlendirmişti

Olay gecesi yüzlerce kişi IRA üyesi olmak için kuyruğa girmişti. Ardından 1998’deki Hayırlı Cuma anlaşmasına kadar gerçekleşen bombalı ve silahlı saldırılarda 3600 kişi hayatını kaybetmişti. İngiltere Başbakanı David Cameron iki yıl önce özür dilemişti. Araştırmanın dört yılı bulacağı açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!