Kanal 9'da çevre randevusu

Güncelleme Tarihi:

Kanal 9da çevre randevusu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 1999 00:00

Rezzan HASANBEŞEOĞLU
Haberin Devamı

Harika bir gündü 14 Ocak perşembe. Keyifli, yararlı bir muhabbetle geçti 12:30-14:00 saatleri. Kanal 9'da buluştuk. Prof.Orhan Kural'ın ‘‘Yeşil Bir Dünya’’ programının konuklarıydık. Sanatçılarımız Ali Kocatepe, Asım Can Gündüz ve bendeniz. Konumuz ‘‘müzik ile çevre bilinci’’ ydi.

İki ay öncesinden gelmişti zarif davet. Çevreye yaşamını adamış, doğa uğruna başına gelmedik kalmamış Orhan hoca, çok titiz, çok programlı olduğundan erkenden söz almıştı bizlerden. Randevu saatinden biraz önce gittim ve yoğun maratonu arasında televizyon serüvenini anlatmasını rica ettim. O sınırlı zamanlarda peşpeşe dizdim sorularımı: Nasıl doğmuştu böyle bir program? Kaç konuk katılmıştı? Programa tepkiler? Yeni projeler? Sorunlar ?

Bir yandan makyaj yapılırken, set hazırlanırken Orhan hoca heyecanla anlatıyordu: ‘‘500'e yakın konferans verdim. 90-60-90, Türkçesi noksanların televizyonda boy gösterdiği ülkemizde program şansı tanımıyorlardı. Halbuki Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) her televizyona ayda 90 saat çevre, sağlık, eğitim programı zorunluluğu getirmişti. Gece bir vakit bir şeyler gösteriliyordu. İlk maceram Kartal Maltepe Televizyonu'ydu. Dört ay gönüllü çalıştım. Daha sonra Kanal 9'dan teklif geldi. Yine ücret almıyorum. Bir insan, bir öğretim görevlisi olarak çevre bilinci geliştirme sorumluluğuyla koşturuyorum. Yaklaşık bir yıldır yayındayız, 80'e yakın konuk katıldı. Ünlülerimiz, uzmanlarımızın desteğine minnettarım. Mükemmel değilim, tabii ki eleştiriler alıyorum. Ama en iyisini yapmaya çalışıyorum. Diğer kanallara örnek olmasını, çevre programlarının yaygınlaşmasını istiyorum’’

Orhan Hoca'nın tabii ki unutulmaz anıları var. Bir çorap krizi var ki pek enteresan. Orhan Gencebay'ın konuk olduğu programda hayat arkadaşı Sevim Emre kameralara siyah, kadın çorabı geçirilmesinde ısrar etmiş. Böylece kameradan yansımalar azalacak, Gencebay'ın yüzündeki yılların izleri farkedilmeyecekmiş. Bunun üzerine çorap seferberliği başlatılmış, bulunmuş ve iki saat rötarlı çekimler başlamış. Kanal 9 programlarının hazırlandığı Maslak'taki eski ABC Stüdyoları'nın bir köşesinde ne olur ne olmaz diye siyah kadın çorapları stoklanmış. Sorun isterseniz Orhan Hoca'ya.

Çok hareketli, bereketli, renkli, zengin bir yaşamı olan, hiperaktif bir insan Prof.Kural. Öğrenmek, gezmek, yazmak, öğretmek, uyarmak, yönlendirmek için dünyaya gelmiş. Dört gezi kitabı var. Son durağı Madagaskar'dı. Doğası katledilen bu ada ülkesinin televizyonuna da çıktı ve programının ilk dakikalarında Magagaskar manzaraları ekrana geliyor. Ali Kocatepe yazlığında çevre temizliğine girişerek örnek olmaya çalıştığını, bireysel çabalarda el ele verilmesi gerektiğini belirtti. Kocatepe çevre suçlarına mutlaka caydırıcı, ağır cezaların getirilmesini istedi. 26 Ocak'ta köyüne, New York'a, temelli dönme telaşındaki Asım Can Gündüz sevgiyle soruna yaklaşmamızı, aksi halde sert uyarılarla çevreye zarar verenlerin hizaya getirilmesini ve bu cennet ülkenin kıymetinin bilinmesi çağrısı yaptı. Az ve öz konuşmaya özen gösteren bendeniz ise basının sorumluluğu, çevre muhabirliğinin ilkeleri, okur tepkilerinin en anlamlı ödül olduğunu, umut, moral verdiğini, Türkiye'de önceliklerin önemini aktarmaya çalıştım. Genel Yayın Yönetmenim Ertuğrul Özkök ve eski müdürüm Ferai Tınç'ın desteklerini de hatırlattım.

Kablolu yayından izlenebilen, haber ağırlıklı Kanal 9'daki ‘‘Yeşil Bir Dünya’’ pazar günleri 10:15-11:00, pazartesi sabahı 04:15-05:00 ve salı günleri 14:15-15:00'de haftada üç gün yayınlanıyor ve yaz aylarında program tekrarlanıyor. İlgilenenlerin bilgisine ve dikkatine...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!