Kan hastalıkları eskisi kadar korkutmuyor

Güncelleme Tarihi:

Kan hastalıkları eskisi kadar korkutmuyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2010 00:00

İstanbul’da düzenlenen Hematoloji’de Yeni Yaklaşımlar Toplantısı’nda bilim insanları bazı ciddi kan hastalıklarının tedavisiyle ilgili iyi haberler verdi.

Özellikle KML, lenfoma ve multipl myeloma tedavisindeki ilaçlarla ilgili gelişmeler yüz güldürücü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kan Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Amerikan Hastanesi Kan Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burhan Ferhanoğlu ve Amerikan Hastanesi Kan Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Çetiner’in ev sahipliği yaptığı toplantıda kan hastalıkları alanındaki en son gelişmeler anlatıldı. Prof. Dr. Ferhanoğlu tedavideki yenilikleri aktardı:
Lenf bezi kanserleri, tedavideki yenilikler nedeniyle tedavisi mümkün bir hastalık haline geldi. Bir zamanların korkulan hastalığı olan ve yüksek nüks riski bulunan büyük B Hücreli Hodgkin dışı lenfoma olarak bilinen lenfomanın bir alt grubunda, “bortezomib” etken maddeli ilacın klasik tedaviye eklenmesiyle tedaviye daha iyi yanıt alındı.

Akıllı moleküller etkili

Yavaş seyirli lenfomalar uzun süre sessiz kalmalarına ve yavaş ilerlemelerine rağmen tedavisi en zor hastalıklardan. Ancak son yıllarda “akıllı moleküller” olarak bilinen kimi molekülerin tedavide kullanılmasıyla hem hekim hem de hastaların yüzleri gülmeye başladı.

Myeloma’da ömür uzadı

Az bilinen bir kemik iliği hastalığı olan multipl myeloma’da da sağkalım belirgin olarak uzadı. Multipl myeloma tedavisinde bu göz alıcı ilerlemenin nedeni kuşkusuz ki yeni tedaviler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!