"Kamyon yasağı kazaları azaltmıyor"

Güncelleme Tarihi:

Kamyon yasağı kazaları azaltmıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2000 00:00

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Nihat Kurtiç, kısıtlama yapıldığı dönemlerde trafik kazalarının azalmadığının görüldüğünü belirterek, ''Tüm sürücüler, trafik kurallarına, yol kenarındaki işaretlere uyarsa, trafik kazaları kendiliğinden azalacaktır'' dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Dikmen Binası Brifing Salonu'nda, 31 ilin bölge trafik denetleme şube müdürleri ile özel statülü il emniyet müdürlüklerinde bulunan trafik denetleme şube müdürlerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, 1999-2000 yıllarında meydana gelen trafik kazalarının değerlendirileceği ve alınması gereken önlemlerin görüşüleceği bildirildi.

"Tüm araçları çevirmeye gerek yok"

Nihat Kurtiç, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, tatil döneminde yapılacak denetimler hakkında bilgiler verdi.

Trafik müdürlerinden seyir halinde denetim yapmalarını isteyen Kurtiç, ''Tüm araçları çevirmeye gerek yok. Trafik kurallarını ihlal edenler tespit edildiğinde, alkol dahil tüm kontrollerden geçirilecek'' dedi.

"Yurtdışında da kamyonlar trafikte"

Gazetecilerin, Ramazan Bayramı ve Yılbaşı tatili süresince motorlu araçlara kısıtlama getirilmemesi uygulamasını hatırlatmaları üzerine Kurtiç, yaptıkları araştırmalara göre yurtdışında da acil ihtiyaç dolayısıyla kamyonların çoğuna izin verildiğini söyledi.

Kısıtlama yapıldığı dönemlerde kazaların azalmadığının görüldüğünü belirten Kurtiç, ''Geçen yıl aldığımız sonuçlar bunu kanıtlıyor. Geçen sene, son 2 gün, aşırı kar yağışlı olduğunda gerekli tedbirler alınmış olsaydı kaza sayısı daha düşük olacaktı. Geçen yıl aldığımız kararın doğruluğu istatistiklerle ortada. Tüm sürücüler, trafik kurallarına, yol kenarındaki işaretlere uyarsa trafik kazaları kendiliğinden azalacaktır. Uluslararası kurallar neyse, kendi ülkemizin şartlarını da dikkate alarak bu uygulamayı yapıyoruz'' diye konuştu.

Aşırı yük uyarısı

Ağır vasıtalara özellikle aşırı yük veren işyeri sahiplerini ve yöneticileri uyaran Kurtiç, şunları kaydetti:

''Ticaret odalarına bir çağrıda bulunuyorum. Aşırı yük veren işadamları var. Bunlar şoförlerini aşırı hız yapmaya zorluyor. Eğer ticaret odaları üyelerine sahip çıkarsa, şoförlerine baskıyla aşırı yük vermez ve aşırı hız yaptırmazsa trafik kazaları daha da istikrarlı bir şekilde azalacak. Otobüslerde biz bu başarıyı elde ettik. Otobüs firmaları kurallara uymanın kendi lehlerine olduğunu gördüler. Vatandaş da artık firmalardan hız istemiyor.''

Sürücülerden trafik kurallarına ve trafik işaretlerine uymalarını,aşırı hız, hatalı sollama yapmamalarını isteyen Kurtiç, ''Karayolları Genel Müdürlüğü, belediyeler başta olmak üzere trafikle ilgili tüm kurum ve kuruluşlar alınan tedbirleri tam olarak uyguladığı zaman kazalar istikrarlı şekilde azalacak'' dedi.

Trafik polisi izinsiz çalışacak

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama Denetleme Daire Başkanı Nizamettin Acar da, Ramazan Bayramı ve yılbaşı tatilinde, trafik polislerinin hafta izinlerinin kaldırılacağını, tüm trafik polislerinin görev başında olacağını söyledi.

Bölge trafik müdürlüklerinin fazla yük denetimlerine ağırlık vereceklerini, garaj çıkış ve yükleme noktalarında denetim yapacaklarını kaydeden Acar, ''Bayram tatili süresince güzergah üzerinde ihbarlı ve seyir halinde denetimler yapılacak. Denetimlerde aşırı hız, hatalı sollama, alkollü olarak araç kullanma ve araçla ilgili ihlallere ağırlık verilecek'' diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!