Kamuda türban harekatı

Güncelleme Tarihi:

Kamuda türban harekatı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

‘‘Kanuna aykırı giyim’’, tüm okullardan sonra kamu kurum ve kuruluşlarında da yasaklanıyor. Yasakları uygulamayan yöneticiler hakkında cezai işlem uygulanacak. Memurlara da ‘‘uyarma’’, ‘‘kınama’’ ve ‘‘ihraç’’ cezaları verilebilecek.

Kıyafet Yasası'na aykırı giyimin her türü, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile üniversiteler, okullar, kurs ve dersanelerde yasaklanıyor. Aksi tutum içinde olanlar ile bunlara göz yuman kurum, kuruluş ve yöneticileri hakkında, ‘Anayasa ve Devrim yasalarına aykırı hareket ettikleri’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulacak, cezai işlem uygulanacak. Kamu kuruluşlarında ‘türban operasyonu’ başlayacak.

Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay'ın, bir genelgeyle tüm resmi ve özel okullar ile bağlı kurumlarda yasakladığı türban için Başbakanlık Müsteşarlığı'na bağlı İnsan Hakları Koordinatörlüğü Üst Kurul Sekreteryası bünyesinde bir kurul oluşturuldu. Başbakanlık başta olmak üzere Milli Eğitim, İçişleri, Adalet ve bazı devlet bakanlıkları ile Genelkurmay ve üniversiteler adına YÖK temsilcilerinin yer aldığı bu kurul, bir ay içinde iki kez toplandı.

REKTÖRLER SUÇ İŞLİYOR

İlk toplantısını yaklaşık bir ay önce yapan kurul, ikinci toplantısını yaptı. Üniversitelerin, kılık ve kıyafet konusundaki mevzuata uymadığı dile getirilen toplantıda, türbana izin veren yöneticilerin suç işledikleri, göz yuman yetkililer hakkında işlem yapılması gerektiği vurgulandı. MEB'e bağlı okullar başta olmak üzere devlet dairelerinde de aynı suçun işlendiğine işaret edilen son toplantıda, türbanın tüm kamu kurum ve kuruluşlarında yasaklanmasına, oybirliğiyle karar verdiği öğrenildi.

TÜRBAN RAPORU YAZILIYOR

Başkanlığını Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Selçuk Polat'ın yürüttüğü Üst Kurul'un, ‘‘Türbanın niçin yasak olduğuna’’ dair bir rapor hazırladığı öğrenildi. Raporda, cezai yaptırımlar konusu da yer alacak. Mevcut mevzuata göre, kılık-kıyafetle ilgili düzenlemeye uymayanlara verilecek cezalar, uyarma, kınama, maaştan kesme gibi sıra izleyerek devlet memuriyetinden ihraç edilmeye kadar uzanıyor.

YÖK KARARI EMSAL

Türban yasağının uygulanması ve cezai işlem konusunda, YÖK'ün bir süre önce, yasalara uymamakta ısrar eden 19 hemşireyle ilgili aldığı ‘‘Devlet memurluğundan ihraç kararı’’nda izlenen yol emsal olacak. YÖK, Çukurova Üniversitesi Hastanesi'nde çalışan ve sırasıyla ‘‘uyarma’’ ve ‘‘kınama’’ cezası verilen 19 hemşire hakkında, üniversitenin ‘‘ihraç’’ talebini karara bağlamıştı.

UYGULAMA BAŞLADI

Üst Kurul'un kararıyla yaygınlaşacak Türban Operasyonu'nda ilk adım, YÖK'ten sonra Milli Eğitim Bakanı Uluğbay'dan geldi. Söz konusu Üst Kurul kararına uygun genelgeyi okullar tatile girmeden önce yayımlayan Uluğbay, okul ve kurumlarda türban yasağı başlattı.

Bu karara uygun ikinci genelge de Başbakan Mesut Yılmaz imzasıyla çıktı. Yılmaz, iki hafta önce yayımladığı genelgede, kurum ve kuruluşlarında görev yapan herkesin, kılık kıyafet yönetmeliğine uyması gerektiğini, uymayanlar hakkında işlem yapılacağını bildirmişti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!