Kamışlı patlamaya hazır

Güncelleme Tarihi:

Kamışlı patlamaya hazır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2012 14:26

Hürriyet Dünyası'ndan Faruk Balıkçı, Suriyeli Kürtlerin en önemli merkezi Kamışlı'ya girdi. Kürt gruplara bağlı silahlı kişilerin kontrol noktaları oluşturuduğu kent patlamaya hazır bir bomba gibi.

Haberin Devamı

İlaç ve mazot sıkıntısının yaşandığı Kamışlı'da, Batı Kürdistan Halk Meclisi'ne (MRGK) bağlı Halk Savunma Birlikleri(YPG) mahallelerde silahlı olarak kontrol noktaları oluşturdu. Ancak yine de kent tam olarak YPG'nin kontrolünde değil. Kamışlı'nın giriş çıkışları Suriye ordusunun kontrolü altında.

Kent içinde YPG'ye ait derme çatma kontrol noktalarının hemen 1 kilometre ötesinde Suriye ordusunun kontrol noktaları bulunuyor.

PKK'ya yakınlığı ile bilinen Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) de katılımcıları arasında yer aldığı MRGK, kentte özerklik ilan etmeyi planlıyor. Bölgede bir su deposunun üstünde ve bir okulda Kürtlerin bayrakları görünüyor ancak yine de devlet binalarında Suriye bayrakları dalgalanmaya devam ediyor.

KAMIŞLI SINIRI'NDA SON DURUM / WEB TV

Arap ve Ermeni nüfusun da yoğun olarak yaşadığı kentte, özerklik ilanının çatışma çıkarmaması için görüşmeler devam ediyor. Nitekim özellikle Ermeni ve Arap Hıristiyanları Esad yönetimine son derece bağlılar ve özerklik ilanına sıcak bakmayabilirler.

SURİYE ORDUSU BÖLGEDE

Suriye ordusuna bağlı birlikler henüz kenti terk etmedi. Pazartesi günü kentte askerler ve YPG birlikleri arasında çatışma çıktı. Bu çatışmada YPG üyesi bir kişi yaşamını yitirse de, gerilim kontrol altına alındı.

Haberin Devamı

Görünürde son derece sakin olan kent, aslında patlamanın eşiğinde. Kamışlı sakinleri zorunda kalmadıkça sokağa çıkmıyor.

SURİYELİ MUHALİFLER BÖLGEDE YOK

Kamışlı'da Suriyeli muhaliflerin herhangi bir etkinliği bulunmuyor. Bugüne kadar Suriyeli muhaliflerle Kürtler arasında çatışma yaşanmasa da bazı civar kasabalarda ordu ile militanlar arasında çatışmalar çıkabiliyor.

Son olarak Suriye ordusuna bağlı uçaklar sabah saatlerinde, Arap nüfusun yaşadığı, muhaliflerin denetiminde ve kente 50 kilometre mesafedeki Celaga'yı vurdu.

Patlamaların Nusaybin'den duyulduğu bildirilirken, olayda ölenlerin olduğunu belirtiliyor.

Suriye ordusu ve muhalifler arasındaki çatışmalar devam ederken, Kürtler, Türkiye sınırındaki Kobani, Afrin, Dêrka Hemko, Amude, Ayn El Arap ve Tirbespi’ye kentlerinde yönetimi devraldığını açıklamışlardı.

Haberin Devamı

Kamışlı patlamaya hazır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!