Kalpten savaşçı

Güncelleme Tarihi:

Kalpten savaşçı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2015 23:30

Cihat Çengeloğlu ölüme defalarca çelme attı. Kalp yetersizliğinden tutulduğu yoğun bakımda birkaç kez kalbi durdu, nakille hayata tutundu. En son girdiği safra kesesi ameliyatında da nakilli kalbi durdu ve 1 saatlik masajla yine ölümü yendi.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 4 yıl önce dizilerde kameramanlık yapan Cihat Çengeloğlu (27), sette fenalaşıp hastaneye götürüldüğünde kalbinin sadece yüzde 10’unun çalıştığı saptanmıştı. Bilinmeyen bir nedenle yetersizliğe giren kalbi vücudunun ihtiyacını karşılayamıyor, üst üste defalarca duruyordu. Önce kalbine pil takıldı. Diğer yandan acil kalp nakli programına alındı. Beklenen kalp bulunamayınca bu kez diğer organlarında yetmezlikler başgöstermeye başladı. Kalp şokuna girince zaman kazandırmak için kalp pompası takıldı. Arada 3-4 kalp sunuldu ama hiçbiri uymadı.


TEK ŞANSI KALP NAKLİ
Ağır bir enfeksiyon gelişti. Septik şoka girdi, doktorları ailesine “Her şeye hazır olun” dedi. Tek şansı kalmıştı, kalp nakli. Trabzon’da vefat eden genç bir adamın organları bağışlanınca Çengeloğlu’na da kalp düştü. Cerrahlar kalbi almak için Trabzon’a gittiğinde, İstanbul’daki hematologları vücudunun kalbi reddetmesini önlemek için kanını değiştirdi. Kalp takıldığı anda çalışmaya başladı. Çengeloğlu’nun en çok istediği evine dönmekti.

Haberin Devamı


400 GÜNDE TABURCU
Ameliyatı gerçekleştirilen kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Süha Küçükaksu, “Kendine ve kalbine iyi bakarsa normal bir hayat sürebilir. Bir yıl sonra çalışabilir, spor yapabilir, evlenebilir. Kalp nakilli 28 yılını dolduranlar var” dedi. Çengeloğlu toplam yaklaşık 400 gün kaldığı hastaneden evine taburcu edildi. Çengeloğlu, bir yıl dinlendikten sonra bu kez bir bankada çalışmaya başladı.


BU KEZ DE SAFRA
Birkaç hafta önce yine halsizlik, sıkışma, mide bulantısı hissetti. Safra kesesinin taşlı iltihabı saptandı. Safra patlamak üzereydi. Medical Park Göztepe Hastanesi’nde ameliyata alındı. Safra kesesi alındı, karın duvarındaki fıtığı da ameliyat edildi. Ameliyattan sonra sedyeye alınırken kalbi durdu.


1 SAATTE HAYAT
Uzmanlar sırasıyla bir saatten uzun süre elle kalp masajı yapmaya devam etti. Elle kalbe uygulanan basınç, beyni besleyecek kadar kanın gönderilmesine ve oksijenlenmesine yol açtı. Dolasıyla beyin zarar görmedi. Nihayet bir saatin sonunda kalbi çalışmaya başladı. Doktorlar, “Cihat bir mucize daha yaşadı” dedi.

Haberin Devamı

Kalbine iyi bakarsa uzun yaşar

Prof. Dr. Süha Küçükaksu: “Kalbi dayanıklı. Ama vücuttaki gelişen enfeksiyonun akut rejeksiyona (kalbi reddetmesi) yol açtığını düşünüyoruz. Rejeksiyon tedavisine başladık. İşe yaradı. Kalbine iyi bakarsa uzun bir hayat bekliyoruz.”



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!