Kalpte Avrupa'nın en büyüğü

Güncelleme Tarihi:

Kalpte Avrupanın en büyüğü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Avrupa'nın en büyük kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi merkezi olan Sağlık Bakanlığı'na bağlı Dr. Siyami Ersek Hastanesi'nin ek binası 20 Kasım Pazartesi günü törenle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından hizmete açılacak.

Toplam 52 milyon dolarlık (Yaklaşık 35.3 trilyon lira) Belçika kredisiyle tamamlanan 22 katlı modern ek hastane binasında 7 ameliyathane, 26 yataklı cerrahi yoğun bakım, 16 yataklı kardiyoloji yoğun bakım ünitesi ile 360 yatak bulunuyor. Beş yıldızlı bir oteli andıran hastaneyi dün gezen Sağlık Bakanı Osman Durmuş, tüm detayları tek tek inceledi.

2000'li yılların en modern hastaneleri arasında yer almaya aday olduklarını belirten başarılı Başhekim Doç. Dr. Azmi Özler, dün Sağlık Bakanı Durmuş ile basın mensuplarına yeni binalarını tanıttı ve gezdirdi. 1993'de inşaatı başlayan binanın önce ‘otel klinik’ olarak planlandığını, daha sonra projeye ameliyathanelerin de eklendiğini belirten Doç. Dr. Özler, ‘‘Şu anda hastanemizde yılda 2 bin ameliyat, 6 bin koroner anjiyo yapılıyor. Yeni binanın da hizmete girmesi ile kapasitemizi en az iki kat artırmayı hedefliyoruz’’ diye konuştu.

Yeni ek binayla birlikte 560 yatak ve 13 ameliyathane ile hastanenin sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da en büyük kalp ve damar cerrahisi ile kardiyoloji merkezi olduğunu anlatan Doç. Dr. Özler, ‘‘Standardizasyon, akreditasyon ve kalite konusunda öncülüğü ABD yapıyor. Biz orayla yarışıyoruz’’ dedi. Toplam 500 kadar hemşire ve personele ihtiyaç duyduklarını belirten Doç. Dr. Özler, ‘‘Doktora ihtiyacımız yok. Ancak hemşire ve personel eksiğimiz var. Ayrıca bu modern binanın işletilmesi için de mühendis, teknisyen gibi eleman ihtiyacımıza Sağlık Bakanlığı ve üst düzey yetkililer kayıtsız kalamaz. Bunun çözümleneceği umudunu taşıyoruz’’ dedi.

Bakanın tansiyonu çıktı

Bakan Durmuş, yeni binanın girişinde diğer konuklar gibi galoş giydi. Fotoğrafını çekmeye çalışan basın mensuplarına Durmuş, ayakabı numarasının ‘41’ olduğunu söyledi. Binanın çeşitli bölümlerini gezen Durmuş, ‘Göze nahoş gelen’ yerlerin düzeltilmesini istedi. Durmuş, 17'inci katta bulunan VIP odasında bir süre dinlenmek istedi. Geçen hafta da tansiyonu yükselen Durmuş'un burada tansiyonu bir hemşire tarafından ölçüldü. Durmuş'un tansiyonu 14'e 8 olarak ölçüldü.

Hastaneye personel verip vermeyecekleri yönündeki bir soru üzerine Durmuş, ‘‘Bu hastanenin sıradan personelle işletilmesi mümkün değil. Herşeyi otomatik ve elektronik. Şu anda mevcut kanunlarla istihdam imkanımız yok. Kanun mu bekleyeceğiz? Sağlık hizmeti beklemez. Sonuç olarak bunları halledeceğiz’’ dedi. Hastanenin satılıp satılmayacağı ile ilgili bir soru üzerine de Durmuş şunları söyledi:

‘‘Buraya ne fiyat biçiyorsunuz? Alan da sırtına alıp taşımayacak. En iyi işletecek birileri alıp ederini de verebiliyorsa buradan alınan imkanlarla benzerlerini Türkiye'nin her yerinde yapmaya çalışırız. Burada çalışan personele yılda 3 milyar lira vereyim derlerse, personelim de mutlu olur.’’

5 yıldızlı otel gibi

Hastanenin yüksek tavanlı ve bol ışık alan lobisi daha çok görkemli bir oteli andırıyor. Genişliği ile dikkati çeken lobide mermer zemin ve avizeler dikkat çekiyor. Lobiden 250 kişilik modern bir konferans salonuna geçiliyor. Konferans salonunda aynı anda 4 dilden simultane çeviri yapılabiliyor ve ameliyathanelerle görüntü ve ses bağlantısı kurulabiliyor.

22 katlı yeni bina merkezi bir yerden bilgisayarlarla yönetiliyor. Hastanenin 17'inci katında VIP hastalar için daire bulunuyor. Burada lüks hasta odası ve banyosunun yanı sıra refakatçiler için oda, büyük bir toplantı salonu da yer alıyor. 15'inci katta 8 süit oda bulunuyor.

Hastaneye alınan tıbbi aletler hekimlerden oluşan 15 kişilik bir komisyon tarafından belirlendi.

Hastanede bulunan iki laboratuvardan biri araştırma ve geliştirme laboratuvarına dönüştürülecek. Hastanede ayrıca geleceğin tedavi yöntemi gen terapisinin de yapılabileceği üniteler ile doğumsal kalp ve damar hastalıkları için pediatrik kalp cerrahisi ünitesi kurulması planlanıyor.

Hastanede kurulan pnömatik taşıyıcı sistemle laboratuvara tahlile gidecek her türlü malzeme ve sonuçları özel asansörle taşınacak.

7 ve 8'inci kattaki odalarda bulunan telemetrik sistemle özel izlenmesi gereken hastalara hizmet verilecek.

5 asansörü bulunan hastane binası ayrıca 8.5 büyüklüğündeki bir depreme de dayanıklı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!