Kalp pili takılan 103 hastaya çaÄŸrı

Güncelleme Tarihi:

Kalp pili takılan 103 hastaya çağrı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 22, 2005 22:15

Kalp pili takılan 103 hastaya çağrı
Haberin Devamı

Sorunlu modeller 2000’den sonra Türkiye’ye girmedi

Metin Demir (Guidant Temsilcisi Med-Dem Sağlık Gereçleri Limited Şirketi Müdürü)

Firmanın uyarısından geçen pazartesi haberdar olduk ve SSK’ya bildirdik. Bu aletleri hastalara takan doktorlarla da irtibata geçtik. Türkiye’de söz konusu modellerden toplam 103 hastaya takılmış. Bunların ömrü 4-5 yıl. Söz konusu sorunlu modeller 2000 yılından sonra Türkiye’ye girmedi. Belki şu anda bu aletlerden takılı bir hasta bile kalmamıştır. Eğer varsa ve sorun çıkıyorsa yenisiyle değiştirmek bizim görevimiz. Şu ana kadar böyle bir başvuru olmadı. Yani panik yapacak bir durum yok. Zaten sorun çıkma ihtimali 10 binde 1-9. Bu çok zayıf bir ihtimal.

Üç hastanede toplam 103 hastaya takıldı

Haberin Devamı

Recep Bilgin (SSK Malzeme Satınalma Daire Başkanı):

Bilgimiz var ve takipteyiz. Firma yetkililerinden bilgi aldık. Sorun çıkaran cihazları değiştirmeyi taahhüt ettiler. 3 hastanede toplam 103 hastaya takıldığını biliyoruz. Hastalardan bize bildirilen bir şikayet yok.

28 bin hastada hatalı pil var

ABD’nin kalp cihazları üreten en büyük ÅŸirketlerinden Guidant, 1997 ve 2000 yılları arasında üretilen ve 28 bini hastalara nakledilen 78 bin kalp ritm düzenleyicisini ‘hatalı üretim’ nedeniyle geri istedi. Şirket, Türk kamuoyunda ‘kalp pili’ olarak bilinen elektronik kalp düzenleyicisi cihazlar nedeniyle ÅŸu ana kadar çok sayıda hastanın bilincini kaybettiÄŸini, bir hastanın da öldüğünü açıkladı ve doktorlara ilan ettikleri modelleri hastalara nakletmemeleri uyarısında bulundu. Guidant ÅŸirketi, yaptığı açıklamada, gönderdiÄŸi elektronik dalgalarla kalp ritmini düzenleyen Pulsar Max, Pulsar, Discovery, Meridian, Pulsar Max II, Discovery II, Virtus Plus II, Intelis II ve Contak TR modellerindeki elektronik cihazların ABD içinde 18 bin hastaya nakledildiÄŸini, baÅŸta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede de 10 bin hastanın kalplerinde hatalı ürünleri taşıdığını belirtti. Bir kalp hastasına ritm düzenleyicisi elektronik cihaz, yaklaşık 2500 dolara naklediliyor. Kalp cihazları üreticisi Guidant ÅŸirketi, geçen ay 109 bin adet baÅŸka model bir kalp cihazı için yine hatalı üretim nedeniyle iade çaÄŸrısı yapmıştı.Â

Haberin Devamı

Hangi modeller

Sorunlu 9 model ÅŸunlar: Pulsar Max, Pulsar, Discovery, Meridian, Pulsar Max II, Discovery II, Virtus Plus II, Intelis II ve Contak TR.

SSK’da seri numaraları var

Prof. Dr. Murat Gülberen (Florence Nightingale Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı):Â

Kalp pili, kalbin ritmini sürekli kontrol eden ve sorun halinde elektroÅŸokla düzenleyen önemli bir cihaz. Yani hayat kurtarıcı. Bu markanın cihazlarıyla ilgili sorun olduÄŸu bilgisi geldi. Biz hastanede baÅŸka bir firmanın ürünlerini yaygın olarak kullanıyoruz. Ancak daha önceki hastalarla ilgili olarak firma yetkilileriyle konuÅŸtuk. Bize, sorunlu serilerin 2000 yılından beri Türkiye’de satılmadığını söylediler. SSK’da hastalarda   kullanılan cihazların seri numaraları vardır. Bunları çıkarabilirler. Artık hastaların istedikleri cihazları takıyoruz. Yani hastalar kendileri seçiyor.

Haberin Devamı

Kalp pili ne iŞE YARIYOR

Kalp pili ve kalp içi defibrilatörlerinin temel         görevi, bozuk kalp ritmini düzeltmek. Her ikisi de kalbe yerleÅŸtiriliyor. Kalp pili elektriksel uyarılar göndererek kalbin düzgün çalışmasını saÄŸlıyor. Kalpiçi defibrilatörü de ani ölümlere neden olabilecek aritmisi bulunan hastalara ÅŸok vererek ritmi düzenliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!