Kalp ameliyatından 32 saat sonra yürüdü

Güncelleme Tarihi:

Kalp ameliyatından 32 saat sonra yürüdü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2001 01:46

ABD'de göğsü açmadan yapılan ilk kalp ameliyatını gerçekleştiren dünyaca ünlü cerrah Dr. Mehmet Öz, 33 yaşındaki kadın hastasını McSwiney'i basına tanıttı. Dr. Öz, hastanın kalbindeki deliği robot kullanarak kapattı.

New York Presbyterian Hastanesi'nin Kardiyovaskular Enstitüsü Direktörü olan Dr. Mehmet Öz, iki çocuk annesi McSwiney'in kalbindeki deliğin robot kullanılarak kapatıldığını söyledi. Göğüs ameliyatlarında başarılarından ötürü Amerika'da ‘‘Altın Parmaklı Adam’’ diye nitelenen Dr. Mehmet Öz, ‘‘Tıpta yeni bir sayfa açtık. Göğüs kafesi açılmadan kalp ameliyatının gerçekleşeceğini şimdiye kadar hiç kimse düşünmemişti. Artık cerrahın ellerinin çalışabileceği büyüklükte göğsü açmaya gerek yok’’ dedi. Dr. Öz, şunları söyledi:

VİNCİ ADLI ROBOT

‘‘Hastayı masaya yatırdıktan sonra göğüs kaburgaları arasında bir santim çapında üç delik açtık. Sonra ameliyat masası yanında bulunan ‘Vinci' adlı 1.5 milyon dolarlık robot aracılığıyla deliğe endoskopi aleti sokuldu. Birkaç metre mesafedeki kontrol panelinde robotun kurşunkalem kalınlığındaki parmaklarını diğer iki delikten sokarak ameliyata başladım ve kalp deliğini dikişlerle kapattım. Endoskopi aletindeki minik kamera, kalbin 360 derecelik görüntüsünü renkli, üçboyutlu ve büyütülmüş olarak paneldeki ekrana getirdi. Robot ellerin hem titremesi yok, hem de kalbin her yanına ulaşıyorlar. Böylece hata oranı en aza iniyor. Robotla yapılan ameliyatlar göğüs açılarak yapılanlardan bir kaç gün önce hastanın iyileşmesini sağlıyor.’’

ROBOTLA BY-PASS

Göğüs cerrahisinde ‘‘ilk’’lere imza atmasıyla tanınan Dr. Öz ‘‘Bu önemli gelişmeden sonraki hedefiniz nedir?’’ sorusunu ‘‘Sonbaharda göğsü açmadan yine robotlarla by-pass ameliyatı yapacağım. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi bu konuda izin verdi’’ şeklinde yanıtladı.

Kalp deliği kapatıldıktan 32 saat sonra yanında kocası ve iki kız çocuğuyla basın toplantısına yürüyerek gelen Susan McSwiney, kalbindeki deliğin doğuştan olduğunu söyledi. Susan McSwiney, ‘‘Kendimi çok iyi hissediyorum. Dr. Öz'e teşekkür ederim. Robotla ilk ameliyatın bana yapılmasından ötürü de ayrıca mutluyum’’ diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!