Kalemli: Türkiye bölgenin demokrasi kalesi

Güncelleme Tarihi:

Kalemli: Türkiye bölgenin demokrasi kalesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Mustafa Kalemli, Türkiye'nin her bakımdan buhranlı bir bölgede parlamenter demokrasinin kalesi olduğunu ve bölgesinde barışın tesisi ve sürdürülmesi için caydırıcılığa birinci derecede önem verdiğini söyledi.

Kalemli, 3'üncü Uluslararası Savunma Sanayii ve Sivil Havacılık Fuarı'nın açılış törenindeki konuşmasında Türkiye'nin, içinde bulunduğu bölgede, demokrasinin Batılı anlamda yaşatıldığı ve demokratik kurumların etkili şekilde çalıştırıldığı bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye'nin bir taraftan barışın yılmaz savunucusu olduğunu, diğer taraftan ise barışçı politikalarının bir zaafiyet olarak algılanmaması için silahlı kuvvetlerini güçlü tutmaya özen gösterdiğini belirten Kalemli, şu değerlendirmeyi yaptı:

CAYDIRICI GÜÇ

‘‘Türkiye, bugüne kadar en zor dönemlerde dahi güvenliğe ve bölgede barışın tesisine özel önem vermiş bir ülke olarak yabancı kuruluşların bu alanda işbirliği amacıyla Türkiye'ye gelmelerini, yalnızca savunma sanayimizin gelişmesi açısından değil, bölgedeki caydırıcılığı uluslararası işbirliği içinde gerçekleştirmenin de bir enstrümanı olarak görmektedir. ’’

Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin ise günümüzde güçlü bir Türkiye'nin, bölgede istikrarın temel unsuru halini aldığını belirterek, ‘‘Türkiye'nin bu konumunun geliştirilerek güçlendirilmesi, bölgeye doğrudan ya da dolaylı ilgisi bulunan, bölge içindeki ya da dışındaki tüm tarafların yararınadır’’ dedi.

İSTİKRARLI GELİŞME

Sezgin, Cumhuriyet Türkiyesi'nin Anadolu toprakları üzerinde savunma sanayii faaliyetlerini başlatmasının üzerinden 70 yıl geçtiğini belirtti. Çeşitli nedenlerle duraklamaların görüldüğü savunma sanayii alanında, 1970'lerden bu yana istikrarlı bir gelişimin sözkonusu olduğuna dikkati çeken Sezgin, Türk savunma sanayinin, özel sektörün dinamizmini ve uluslararası işbirliğini temel alan son 10 yıllık yeni yapılanması ile önemli bir atılımı gerçekleştirdiğini anlattı. Sezgin, savunma sanayiinin de uluslararası düzeyde, mevcut ikili ya da çok taraflı işbirliğinde zaman zaman sorunlarla da karşılaşıldığını ifade ederek, Türkiye'nin savunma sanayii teçhizatının tedariki konusunda edindiği önemli ve acı tecrübeler bulunduğunu söyledi. Bu nedenle tedarik kaynaklarının sürekliliği ve güvenilirliği konusuna özel bir önem atfedilmekte olduğunu belirten Sezgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Türkiye bugüne kadar dostluğuna güvenilen bir ülke olmuştur. Bu yaklaşımımızın doğal bir neticesi olarak dostlarımızdan da istikrarlı ve güvenilir olmayı beklemek hakkımızdır kanaatindeyim. Güvenilirliği üzerine gölge düşen ülkelerle işbirliği konusunda haklı tereddütlerimiz ve hassasiyetimiz izahtan varestedir. Bu konu, işbirliğine yönelik değerlendirmelerimizde önceliğin yanı sıra büyük bir politik hassasiyet ve önem de taşımaktadır.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!