Kalbinin yanında bir de “Kalpçik” atıyor

Güncelleme Tarihi:

Kalbinin yanında bir de “Kalpçik” atıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2007 11:07

Zeynep Akdağ - İzmirli Makbule Sönmez, bir kaç ay önce kolundaki ağrı nedeniyle gittiği hastanede kalbiyle birlikte atan, kalbine bitişik bir oluşum olduğunu öğrendi. Doktorların “ilginç vaka” diyerek birbirine yönlendirdiği Sönmez, tedavi olmayı bekliyor

Haberin Devamı


 Sönmez (57), kolunda ve göğsündeki ağrı nedeniyle bir süre önce Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine gittiğini, doktorların kendisine kalbinde ritm bozukluğunun yanı sıra başka bir rahatsızlığının daha bulunduğunu söyleyerek kendisini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine gönderdiklerini bildirdi.

Gittiği çok sayıda doktorun kendisini başka doktorlara yönlendirdiğini ifade eden Sönmez, İstanbul Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çekilen anjiyo görüntüleri değerlendiren heyetin kalbinin bitişiğinde, kalbiyle birlikte atan bir oluşum tespit ettiklerini belirtti.
Sorununun ne olduğunu öğrenmek için daha önce gittiği bazı doktorların kendisine kalbinin delik olduğunu ve ameliyat olması gerektiğini söylediklerini ifade eden Sönmez, “Ameliyat olsaydım belki masadan kalkamayacaktım” diye konuştu.
Makbule Sönmez'in kızı Arzu Sönmez de, annesinin her sabah ağrıyla uyandığını, hareket etmekte çok zorlandığını, yemek yerken çok zorlandığını, hareket kabiliyetinin ise her geçen gün azaldığını belirterek, “Annemin bu durumuna çok üzülüyorum. Annemin doktorları, kalbine bitişik alınması riskli bir parça olduğunu söylediler. Kalple birlikte atan ama kalbin ritmini bozan bu parçanın varlığı, annemi de bizi de korkutuyor. Bir an önce tedavi olmasını istiyoruz” dedi.

ÇOK ENDER GÖRÜLEN BİR VAKA

Sönmez'in tedavisine başlayan İstanbul Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Kardiyolog Doç. Dr. Kenan Sönmez, bu hastalığa “sol ventrikül divertikülü” adı verildiğini belirterek, “Bu tür vakalar oldukça nadirdir. Çoğu kardiyolog meslek yaşantısı boyunca böyle bir vakaya hiç rastlayamayabilir” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Bu oluşumun kalp dokusundan meydana geldiğine işaret eden Sönmez, “Bu oluşum kalbin bir boşluğuna ek olarak ortaya çıkan ve duvarları kalp duvarıyla aynı özellik gösteren küçük bir ek odacık şeklinde. Atardamara bağlantısı yok. Kalp odacığına dar bir boyun ile bağlı, kalbin içine gelen kan, normal odacığı doldururken bu oluşumun içine de girip çıkmakta” diye konuştu.
Doç. Dr. Sönmez, bu oluşumun vücut için bir işlevi olmadığını, tam tersine ritm bozukluğu, kalp yetersizliği, pıhtı oluşumu ve artması ve hatta ani ölüme yol açabileceğini belirterek, yaptıkları anjiyografide Sönmez'in kalp damarlarının tamamen normal olduğu gördüklerini, ancak kalp kasılmaları sırasında artan basınç nedeniyle o bölgenin iyi kan alamamasının ise ağrılara neden olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Sönmez, ritm bozukluğu, kalp yetersizliği, pıhtı oluşumu ve atması ve hatta ani ölüme yol açabilecek bu oluşumun tedavisinin, hastada yarattığı yakınmalara, bulgulara ve sonuçlara göre değiştiğini belirterek, “İlaçla tedavi seçeneklerden biridir. Ritm bozukluklarına yol açıyorsa, elektriksel yöntemlerle tedavi uygulanabilir. Kalp yetersizliği veya pıhtı oluşumuna (emboli) yol açıyorsa cerrahi tedavi önerilebilir” dedi.

10:55 08/08/07"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!