Kalbin Zamanı

Güncelleme Tarihi:

Kalbin Zamanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2004 11:55

"Balalayka'nın başrol oyuncusu Kemal Sunal, yanı başımda öldü. Onunla yapmak istediğim film, onun ruhuyla birlikte uçup gitti. Bir travma yaşadım. Bir daha film çekememe korkusu, ölüm korkusu... Balalayka'yı zor tamamladım. Ondan sonra çektiğim Kalbin Zamanı'na da bir daha film çekemeyecekmişim gibi, her şeyi koymaya çalıştım." Ali Özgentürk, 4 yıl aradan sonra çektiği "Kalbin Zamanı" adlı filminin "kamera arkası" duygularını bu cümlelerle anlatıyor.

Haberin Devamı

HAYATA DAİR HER ŞEY ... ÖLÜM DE

Filmi ile ilgili ipuçları vermeye devam ediyor Ali Özgentürk "Gençliğin neşesi, merakı, yakıcı pervasızlığı, ihanet, tutku, macera, gizem, dostluk, mizah. Hayata dair ne varsa bu filmin içeriğinde de onlar var. "

Hülya Avşar, Birol Ünel, Halil Ergün, Oktay Kaynarca, Zeki Alasya'nın da aralarında bulunduğu kalabalık bir oyuncu kadrosunun rol aldığı filmin çekimleri, geçtiğimiz 7 Haziran'da başladı.

Ancak, görünen o ki, "ölüm" Özgentürk'le hesaplaşmasını dolaylı da olsa tamamlamamıştı henüz. "Kalbin Zamanı"nın çekimleri sırasında da filmde rol alan genç tiyatro sanatçısı Arda Kanpolat, yaşama veda etti.

Özgentürk, Kanpolat'ın anısına adadığı filmine, eskiden Anadolu'da sinema kapısında durup davul çalarak seyirciyi içeriye davet edenlerin kullandığı  şu cümlelerle çağırıyor sanatseverleri:  "Haydi! Aşk, macera, kahkaha, esrarlı film başlıor. 36 kısım tekmili birden."

Haberin Devamı

Yönetmen Özgentürkün "sanki son filmimiş gibi çektim" dediği "Kalbin Zamanı" esin kaynağını gerçek bir olaydan alıyor. Özgentürk senaryosunu da kendisinin kaleme aldığı filmi şu cümlelerle özetliyor: "Üç adam, bir kadını sevdi.. Kadın da onları. Aşk 50 yıl sürdü. İçlerinden biri öldürüldü. "

Pera Palas'ın ana mekan olarak kullanıldığı film bu üç adam ile bir kadın arasında yaşanan yarım yüzyıllık öyküyü anlatıyor. Film, kahramanların yollarının kesiştiği 1950'ler, 1980'ler ve 2004 yılında geçiyor. Olaylar, iki dedektifin şakayla karışık sohbetinde anlatılıyor.

FİLMİN KONUSU

ESİN KAYNAĞI "DEMİR BEY"

Kalbin Zamanı'nda Birol Ünel'in canlandırdığı Demir karakteri aslında yıllar önce yaşamış gerçek bir kişi. Özgentürk'e filmin ilhamını veren de Demir Bey'in öyküsü. 20 yıl boyunca Avustralya’dan İstanbul’a Pera Palas’a bir akşamlığına gelip, tek başına iki kişilik bir masada yemek yiyen ve  aşık olduğu Türk kızını bekleyen ve adı da gerçekten "Demir" olan bu sıradışı insan Ali Özgentürk’e „Kalbin Zamanı“ filmini yazıp gerçekleştirmekte esin kaynağı olmuş.

Ayrıca filmdeki pek çok küçük motif  de Pera Palas ve gerçek hikayelerden iz düşümler. Ancak aralarında kurulan ilişkiler ve hikaye tamamen hayal ürünü. Tıpkı amimasyon filmde yer alan Alfred Hitchcock, Agatha Christie, Mata Hari,  Pierre Loti vs. gibi tarihi kişiliklerin aslında Pera Palas’ta çok farklı zamanlarda kalmış olmaları ama Ali Özgentürk’ün kalemi ile bir fantastik bir hikayede buluşmaları gibi.

Haberin Devamı

Sohbetin konusu içlerinden birinin 20 yıl önce tanık olduğu ve bir türlü içinden çıkamadığı bir olaydır. Anlattığı hikaye ile 1950’lerde yirmili yaşlarında olan dört gencin dönemin cemiyet hayatının merkezi ve gençlerin uğrak noktası olan bir otelde başlayan maceraları ve yaşadıkları aşkların 1980’lerde, yani 50’li yaşlarına geldiklerinde yollarının yine aynı otelde kesişmesi ile canlandığını ve içlerinden birinin esrarengiz bir cinayete kurban gittiğini öğreniriz. Filmin finalinde yani yaşananların üzerinden yarım asra yakın bir zaman geçerken ise beklenmedik bir gelişme meydana gelecek ve sır ortaya  çıkacaktır.

HITCHCOK KATİLİN PEŞİNDE

Özgentürk,“Kalbin Zamanı” ile Türk sinemasında bir ilki de gerçekleştiriyor. Bu; ilk bölümü filmin başında, finali ise filmin sonunda yer alacak 4 dakikalık bir animasyon.

Haberin Devamı

Özgün hikayesini ve senaryosunu yine Ali Özgeantürk'ün yazdrığı Alfred & Agatha admı bu animasyonda, Agatha Christie ve Alfred Hitchcock’un Pera Palas’ta yaşadıkları kurgusal aşk anlatılıyor.
 
Animasyonun Kalbin Zamanı'nın başında yer alan ilk bölümünde, İstanbul’da Pera Palas’ta kaldığı dönemde Agatha Christie’ye aşık olan Hitchcock’un, Agatha Christie’nin birden ortadan kaybolması ve tam da o sırada otelde bir cinayet işlenmesi ile yaşadığı sıkıntı ve katilin peşine düşmesi yer alıyor. Fakat Alfred Hitchcock “ katil kim?” sorusu ile başbaşa kalırken Kalbin Zamanı başlıyor.

Kalbin Zamanı'nın sonunda yer alan iki dakikalık ikinci ve son bölümündeyse, Hitchcock süpriz bir şekilde olayı çözüyor.

Haberin Devamı

Animasyonda Agatha Christie ve Alfred Hitchcock’un yanısıra, Kalbin Zamanı'nın dört kahramanı Belkıs, Cemil, Akfar ve Demir de var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!