KAHRAMANMARAŞ: Tepki oylarıyla uzak ara AKP

Güncelleme Tarihi:

KAHRAMANMARAŞ: Tepki oylarıyla uzak ara AKP
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2002 10:20

Kahramanmaraş'ta taşlar henüz yerine oturmadı, ama belli olan bir şey var: 1'inci parti AKP. Tepki-öfke oylarının tamamını alacak AKP garanti 3 çıkarır. Hatta 4 vekillik bile sürpriz olmaz.

RÜZGÁR, hafiften bile olsa eserdi Ahırdağı'ndan. Poyrazdı galiba. Yoksa garbi yeli mi? Termometre Adana'nın bile üzerinde gösterdiğinde Ağustos'ta -ki bu sık sık olurdu- o esinti, bunalmanıza izin vermezdi. Hele bir de çınar ya da tercihen bir ceviz gölgesindeyseniz, püfür püfür eserdi. Kılavuzlu Barajı yoktu o zaman. Nem yapışmazdı üstünüze. Şehir yine boş olurdu yılın bu vakti. Çünkü yine bağlara gidilirdi; sucuk, samsa, tarhana yapmaya...

Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabiri M. Nuri Şirin'le dolaşıyoruz. Çayhanede garson Celal, ‘‘Boşver abi seçimi, meçimi. Yaz da şu memleketin zengini Maraşspor'a sahip çıksın’’ diyor.

18 Nisan 1999 öncesi seçim heyecanı henüz yok sokaklarda. Taşlar da yerine henüz oturmadı. Adaylar bile belli değil. Ama belli olan birşey var: Maraş'ta 1'inci parti, uzak ara AKP.

Peki ama seçmen neden AKP'ye oy verecek?

1999'da MHP'ye neden oy verildiyse ondan.

ÖFKE OYLARI TAYYİP'E

Küçük Sanayi Sitesi'nde esnafla sohbet ediyoruz. Fatih Sürmeli, ‘‘99'da MHP'ye verdim. 3 kamyonum, 1 dükkanım vardı. Krizde iflas ettim. Tayyip'i İstanbul'da gördük, başarılı oldu. Orası küçük Türkiye. Oyum Tayyip'e.’’

Masada daha önce çoğunluğu MHP'ye oy atmış 30 esnaf var. 28'i ‘‘Oyum Tayyip'e’’ diyor. ‘‘İşsizlik, başörtüsü, merkezi ezan, elektriğe sabit ücret’’ diye öfkeyle nedenlerini sıralıyorlar.

AKP Merkez İlçe Başkanlığı'ndan adaylık için istifa eden Mustafa Aydoğar'ın dediği gibi, AKP ‘8 milletvekilliğinden asgari 4’ünü alır' mı bilemem, ama tepki-öfke oylarını alır ve 3 garanti çıkarır gibi geliyor. SP İl Başkanı Hüseyin Yürürdurmaz'a göre ise Tayyip hareketi, 1971'de AP'den ayrılan Ferruh Bozbeyli hareketine benziyor ve ‘‘Ana gövdeden ayrılanlar başarılı olamıyor.’’ Ama laf aramızda, AKP'nin 4'ü bile sürpriz olmaz.

MHP'NİN İŞİ ZOR

Peki AKP bu kadar oyu nereden alır? Tabii geçen seçimde FP'ye 3 milletvekilliği veren asıl tabanından ve MHP seçmeninden. Aday adaylığı için MHP İl Başkanlığı'ndan istifa eden Kamil Dedeoğlu ve yine aday adayı, ülkücü hareketin ağır topu, eski İl Başkanı Vahdet Sayın benim gibi düşünmüyor. Her ikisi de 1999'daki 3 milletvekilliği şöyle dursun ‘‘4 çıkarırız’’ diyor, ama çok zor. MHP'nin 1'den fazla çıkarması sürpriz olur.

ANAP'IN HİZMETLERİ

ANAP Merkez İlçe Başkanı Akif Çaylıoğlu, 1999'dan bu yana şehre yaptıkları hizmetleri sıralıyor. Afşin-Elbistan Termik Santrali B Ünitesi ve 1 milyon dönüm araziyi sulayacak Kılavuzlu Sulama Kanalı bitirilmiş. Kılavuzlu Ayvalı Adatepe barajlarının inşaatının büyük kısmı tamamlanmış, Ayvalı'dan içmesuyu getirecek isale hattının yapımına başlanmış. Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nin poliklinikler açılmış, SSK Hastanesi modernize edilmiş. Maraşlılar bunların milletvekili (geçen hafta bakan oldu) Ali Doğan'ın özel çabalarıyla ortaya çıktığını biliyor. Ama sandık başında bunları ne ölçüde gözönüne alacak?

CHP 1 ÇIKARIR

CHP'nin durumu 1999'a göre Maraş'ta da iyi. Adaylık için İl Başkanlığı'ndan istifa eden Mehmet Parlakyiğit, ‘‘99 yenilgisinden sonra çabuk toparlandık. Oyumuzu % 100 artırdık’’ diyor ve 2 milletvekili çıkaracaklarını söylüyor. Ancak bana 1 çıkarırlar gibi geliyor.

DİĞERLERİNİN DURUMU

DYP'nin Maraş'taki kozu Mehmet Sağlam. Milli Eğitim Bakanlığı dönemindeki yatırımları takdirle anılıyor. İl Başkanı Yakup Aktaş'ın gönlünden, 2 ya da 3 milletvekilliği geçiyor. BBP İl Başkanı İbrahim İmalı ‘‘3’’ diyor. 1 bile olacak şey değil. FP, AKP'den geriye kalan seçmen Erbakan Hoca'nın durumunu bekliyor, ama şansları yok. DSP İl Başkanı Emin Ersoy, tahmin talebime yanıt vermiyor. Tahmini ben yapayım. DSP bu seçimde iyice silinir. YTP rüzgarı da daha Maraş'a uğramamış.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!