Kafes ve Ergenekon’a ilk müfettiş

Güncelleme Tarihi:

Kafes ve Ergenekon’a ilk müfettiş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2014 01:39

HSYK 5 yıl sonra çok sayıda şikayetin ardından Ergenekon ve Kafes Eylem Planı davalarındaki hukuksuzluk ve adil yargılama hakkının ihlal edildiği iddialarını mercek altına aldı.

Haberin Devamı

Kafes ve Ergenekon’a ilk müfettiş
Ergenekon sanığı Tuncay Özkan ve Kafes Eylem Planı davası sanığı Levent Bektaş’ın, 2 davanın hâkim ve savcıları için yaptığı 2 ayrı şikayet üzerine ilk kez inceleme izni verildi. HSYK başmüfettişi Tacettin Şeker, söz konusu şikayetleri incelemek üzere İstanbul’a gönderildi. Avukat Hüseyin Ersöz’ün “Paralel devleti inceleyin” talebi üzerine başlatılan incelemede Şeker; Ersöz, Bektaş ve Özkan’ın yanı sıra suçlama yöneltilen hâkim ve savcıların ifadesine de başvurdu. HSYK’nın, Bektaş ve Özkan’ın 5 yılda 9 ayrı başvurusunu reddettiğini ve 33 başvurusunun hiçbirini işleme almadığını belirten Ersöz, süreci Hürriyet’e anlattı:

Haberin Devamı

YASANIN AÇIK İHLALİ

“Müvekkilim Tuncay Özkan için yaptığım suç duyurusundaki iddia şuydu; Ergenekon davası yedek hâkimleri kanuna aykırı olarak hüküm aşamasında müzakare görüşmelerine katılmışlardır. Bu durum kanunun açık bir ihlalidir. Sayın Başbakan’ın ve diğer siyasilerin bu dava süreçlerinde ifade ettikleri ‘paralel yapı’ ve ‘illegal örgütlenme’ başta tüm hukuka aykırılıklarının değerlendirilmesini istedik. Levent Bektaş’la ilgili yapmış olduğumuz başvuru ise Kafes Eylem Planı’nın altındaki imzaların sahte olduğu ve Kafes Eylem Planı’na henüz ulaşılmamışken dava açılmıştır. Bu anlamda hukuka aykırılık ve ciddi anlamda sahtecilik vardır.”

KCK HÂKİMLERİ DE MERCEK ALTINDA

KCK davalarında tutuklu yargılanan biri bağımsız 4’ü BDP’li 5 milletvekilinin tahliye taleplerini Anayasa Mahkemesi’nin MustafaBalbay-Mehmet Haberal kararına rağmen reddeden Diyarbakır 5. ve 6. Ağır Ceza Mahkemeleri’nin üyeleri hakkında da Diyarbakır Barosu ile sanık avukatları tarafından HSYK’ya şikayette bulunulmuştu. Bu şikayet de işleme konuldu. Daireden olası bir “İncelemeye yer yok” kararı verilir ve yasa değişikliği yürürlüğe girerse, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a onaya gidecek. Bozdağ onay verirse soruşturma dosyası kapanacak; aksi halde KCK hakimlerine de müfettiş gönderilip işlem yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!