Kafe sahibi yine 6 yıl 8 ay hapse mahkum oldu

Güncelleme Tarihi:

Kafe sahibi yine 6 yıl 8 ay hapse mahkum oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2006 15:35

İZMİR'in Bornova İlçesi'nde üç yıl önce meydana gelen ve 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan Nağme Kafeterya yangınıyla ilgili olarak yargılanıp 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan işyeri sahibi Abidin Akkuş hakkındaki karar Yargıtay'ın lehe olan maddelerin uygulanması için bozmasına rağmen değişmedi. Mahkeme heyeti eski kararında direnip, aynı cezayı tekrar verdi.

Bu davada yargılanan Akkuş'un oğulları Hüseyin Akkuş ve Namık Kemal Akkuş da yine beraat etti.

13 Kasım 2003 Çarşamba gecesi Süvari Caddesi'ndeki Nağme Kafe'de elektrik kontağından çıkan yangında dekorların, ses izolasyon sistemlerinin ve tentenin kısa sürede tutuşmasıyla ortalık bir anda alevler içinde kaldı.

Kafeterya personeli Burhan Turhan (26), Erhan Tekin (20), Fatma Çarıklı (23) ve Nazan Yavuz (23) ile Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar Öğretmenliği ikinci sınıf öğrencisi Ercan Girgin (24), Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ikinci sınıf öğrencisi Arzu Yıldız (21), Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi Nezih Karayiğit (20), Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğrencisi Meral Ece Selvi (23) ve arkadaşı Fatma Hilal Çıkrıkçıoğlu (24) hayatlarını kaybetti. Olayın ardından işyeri sahibi Abidin Akkuş (62) tutuklandı, oğulları Hasan Hüseyin Akkuş (26) ve Namık Kemal Akkuş (27) ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Açılan davanın iddianamesinde, yangının kafeteryanın ana girişinin üst tarafında ve tavana yakın bölümde bulunan elektrik tablosu ek giriş yerinden başladığı, elektrik panosuna aşırı elektrik yüklenmesi ve kablolardaki ısınma sonucu oluşan kısa devreyle, yangınının çıktığı belirtildi. İşyeri sahibi Abidin Akkuş ile iki oğlu hakkında, ‘Tedbirsizlik, nizam ve emir ve kaidelere riayetsizlik neticesi birden fazla insanın ölümüyle sonuçlanan yangına sebebiyet vermek’ suçundan dava açıldı.

İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan baba Abidin Akkuş, 7.5 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. 6 çocuk babası Abidin Akkuş, duruşmalarda suçlamayı kabul etmedi. İşlerini yasal yollardan yaptığını, gerekli yerlere başvurduğunu söyleyen Abidin Akkuş, “Her şeyi yaparken yasal yollara başvurdum. Ek elektrik panosu için TEDAŞ gelip gerekli incelemeyi yapıp izni verdi.

Ek ruhsat almak için de Bornova Belediye Başkanıyla görüştüm. İzin verilmesi için, bürokratlarına sözlü talimat verdi. Ben de buna güvenip işyerimi genişlettim. Ama daha sonra tadilatın uygun olmadığı gerekçesiyle belediye ruhsat vermedi, ceza kesti. Kafeteryayı üç yıldır çalıştırıyorum. İki dükkanın elektrik sayaçları ve panoları ayrı. İçeride bulunan malzemelerin yanıcı olması alevleri bir anda artırmış. Böyle olmasını istemezdim. Eğer ilgili kuruluşlar gerekli incelemeyi tam yapsaydı böyle olmazdı. Benim kusurum varsa onların da kusur ve ihmali var” dedi.

RAPORLARDA SUÇLU

Abidin Akkuş ile oğullarının avukatları İbrahim Kesten ve Sefa Yılmaz, itfaiyeyle savcının olay yerinde keşif yapıp hazırladığı raporlara itiraz etti. Bunun üzerine yeni tayin edilen bilirkişiler de hazırladıkları rapor da işyeri sahibi Abidin Akkuş'un tam kusurlu olduğunu belirtti. İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Süleyman Kül, üyeler Tacettin Kumova ve Önder Bayrak, sanık Abidin Akkuş'u ‘Tedbirsizlik, nizam, emir ve kaidelere riayetsizlik neticisi birden fazla insanın ölümüyle sonuçlanan yangına sebebiyet vermek’ suçundan en üst ceza olan 5 yıl hapse mahkum etti. Mahkeme heyeti sanığın bunlara yol açabileceğini bilerek suçu işlediğine kanaat getirildiğini belirtip, cezayı üçte bir oranında artırdı. Abidin Akkuş'a 6 yıl 8 ay hapis ve 457 YTL para cezası ile ömür boyu kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası verdi. Kararda ölenlerin 9 kişi olduğu vurgulanarak sanık Abidin Akkuş'un kusurunun yoğunluğuna ve cezaların şahsileştirilme ilkesine göre sanığa yasal cezanın en üst sınırının uygun görüldüğü vurgulandı. Abidin Akkuş'un oğlu Namık Kemal Akkuş ve Hüseyin Akkuş ise beraat etti. Sanık avukatı İbrahim Kesten temyize başvurdu.

YARGITAY KARARI BOZDU

Dosyayı inceleyen Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, yerel mahkemenin sanığın lehine olan maddeleri uygulamadığını, olayda bilinçli taksir olmadığını belirtip kararı bu yönde bozdu. Bunun üzerine bugün İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava yeniden görüldü. Duruşmaya yangında çocuklarını kaybedenlerden Hasan Yavuz, Sultan Yavuz, Sadullah Girgin, Nurettin Karayiğit, Mustafa Tekin, Saime Kayaoğlu, Remzi Karayiğit, avukatları Fuat Aldemir ile sanığın avukatı İbrahim Kesten katıldı. Akkuş'un avukatı İbrahim Kesten, Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını talep etti.

Mahkeme heyeti Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nin kararına direndi. Mahkeme Başkanı Süleyman Kül, sanığın işlediği suçun kusuru, oluşu ve ölenlerin 9 kişi oluşu ve cezaların şahsileştirilmesi ilkesine göre, sanığa üst sınırdan ceza verilmesinin gerektiğini belirtti. Mahkeme heyeti, sanığa yine önceki kararında olduğu gibi 6 yıl 8 ay hapis ve 457 YTL para cezası ile ömür boyu kamu hizmetlerinden mahrimiyet cezasını verdi.

Sanık avukatı kararı tekrar temyiz edeceklerini söyledi. Ölenlerin yakınları ise verilen kararın biraz olsun acılarına hafifletiğini söyledi. Mağdurların avukatı Fuat Aldemir de mahkemenin direnme kararının doğru olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!