Kafatası nerede tartışması

Güncelleme Tarihi:

Kafatası nerede tartışması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ölümünün 412'nci yılında bir kez daha kemikleri sızladı büyük usta Mimar Sinan'ın... Ankara Üniversitesi’nin incelemek için aldığı kafatasının nerede olduğu bilinmiyor.

Büyük usta Mimar Sinan, ölümünün 412'nci yılında doğum yeri Kayseri'nin Ağırnas Beldesi'nde ve İstanbul'da törenle anıldı. Tören sırasında Ağırnas Belediye Başkanı, Mimar Sinan’ın kafatasının kaybolduğu iddialarını yeniden gündeme getirdi ve bulunması için yardım istedi.

Mimarlık sanatının en önemli ustası Mimar Sinan’ın doğumyeri Ağırnas Belde Başkanı Osmanbaşoğlu törende, Mimar Sinan'ın 1930 yılında mezarının açıldığı ve kafatasının Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih, Coğrafya Faktültesi'nde incelemeye alındığı, buna karşın kaybolduğu iddiasını Bakan Durmuş'a anlattı. Durmuş, konuyu inceleteceğini bildirdi.

Halk oyunu ekipleri ateş çevresinde yöresel ‘sin-sin’ oyunu oynadı. Ağırnas Beldesi'nde Mimar Sinan kitapları sergisi açıldı, Mimar Sinan Ormanı'na fidan dikildi.

Ağırnas Beldesi'ndeki törene Sağlık Bakanı Osman Durmuş, MHP Kayseri Milletvekili Hasan Basri Üstünbaş, Vali Nihat Canpolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Ağırnas Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Mimar Sinan'ın İstanbul'da Süleymaniye Camii'nin arka kısmındaki türbesinde düzenlenen törende konuşan Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, Türkiye'de var olan eski kültürün ve uygarlığın yok edildiğini belirterek ‘Atatürk'ten uzaklaştıkça Sinan'dan da uzaklaşıyoruz. Bu, bilimden, kültürden uzaklaşmadır. Bu yılki tören bir deprem sonrası yapılıyor. Sinan'dan ne kadar uzaklaştığımızı 7-8 ay önce yaşadık. Ayakta direnen tarihi binaları ve yıkılan yeni binaları gördük. Sinan, her zaman bizim için bir önder olacak'' dedi.

Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Eruzun da Türkiye'de binaların ihtiyaç için değil, 'bir rant elde etme aracı' olarak yapıldığını öne sürdü. Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Erdal Aktulga da günümüzde Mimar Sinan'ı üzecek birçok yapının yer aldığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!