Kadir Gecesi nedir? İşte Kadir Gecesi'nin önemi

Güncelleme Tarihi:

Kadir Gecesi nedir İşte Kadir Gecesinin önemi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2019 19:37

Mübarek ramazan ayının son günlerinin gelmesi ile sevabı ve fazileti bol olan Kadir Gecesi'nin önemi ve anlamı vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Kadir Gecesi, her yıl olduğu gibi bu sene de ülkemizdeki camilerde ibadet ve dualarla idrak edilecek. Peki, Kadir Gecesi nedir? İşte, İslam alemi için sevabı ve hayrı bol olan Kadir Gecesi'nin önemi ile ilgili bazı bilgiler....

Haberin Devamı

Kur’an-ı Kerim’i bu mübarek gecede indirdiğini bizlere bildiren Rabbimiz, bu gecenin değerini ve önemini adını bu geceden alan Kadir suresi ile anlatmıştır. Bu sene 31 Mayıs'a denk gelen, sevabı bol olan Kadir Gecesi, Kuran'ı Kerim okumaları, namaz, dua ve ibadetlerle idrak edilecek. Kadir Gecesi'nin yaklaşması ile birlikte, Kadir Gecesi'nin ne olduğu Müslüman alemi tarafından en çok merak edilen konular arasında yer almaya başladı. İşte, Kadir Gecesi'nin Kur'an'daki önemi ile ilgili bilgiler....

Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi tüm Müslümanlar için büyük önem taşımaktadır. Yüce Yaradan Allah-ü Teala'nın fani hayatın yolcusu olan insanlara, peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihai mesajı olan Kuran-ı Kerim, Kadir Gecesi içerisinde indirilmiştir. Kadir, doksan dokuz esmâ-i hüsnâdan yaklaşık aynı anlama gelen kavî ve muktedir isimleriyle muhteva ortaklığı, “iradesini her durumda yürüten” mânasındaki cebbâr, “yenilmeyen, yegâne galip” anlamındaki azîz ve “yenilmeyen, yegane kudret ve tasarruf sahibi” anlamındaki kahhâr isimleriyle mâna yakınlığı içinde bulunur.

Haberin Devamı

KADİR GECESİ NEDİR?

Kadir gecesinin önemine işaret eden bir hadiste, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık müslümanlara Kadir gecesinin verildiği belirtilir (el-Muvatta?, “İ?tikâf”, 6). Kadr sûresinde bildirildiğine göre bu gecede Allah’ın izniyle melekler ve Cebrâil yeryüzüne iner ve gece boyunca yer yüzüne barış ve esenlik hâkim olur.

Kadir gecesinin kesin olarak belirlenmemesinin hikmeti üzerinde duran âlimler, bu durumun gecenin feyzinden istifade etmek için daha uygun olduğunu söylemişlerdir. Zira Kadir gecesinin bildirilmesi halinde müslümanlar sadece o geceyi ihya etmekle yetinebilirlerdi. Halbuki kısmî belirsizlik sayesinde müminlerin Kadir gecesi ümidiyle bütün ramazan gecelerini ibadet şuuru içerisinde geçirmeleri söz konusudur. Ayrıca Kadir gecesinin bildirilmemesi yoluyla müslümanların bilerek ona saygısızlık göstermeleri veya tâzimde aşırıya kaçmaları önlenmiş olur (Zemahşerî, IV, 273; Fahreddin er-Râzî, XXXII, 28-29).

Haberin Devamı

KADİR GECESİ’NİN ÖNEMİ

Kur’an-ı Kerim’i bu mübarek gecede indirdiğini bizlere bildiren Rabbimiz, bu gecenin değerini ve önemini adını bu geceden alan Kadir suresi ile anlatmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) de bu gecenin kıymetini "Kim Kadir Gecesini, faziletine inanarak ve mükâfatını da Cenâb-ı Allah'tan umarak ihya ederse, o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır" (Buhârî, Kadir 1) şeklinde ifade etmiştir.

Allah (c.c.) Kadir Suresinde “Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. ” buyurarak Kur’an-ı Kerim’in bizleri bu gecede şereflendirdiğini ve bu gecenin Kur’an’ın nuruyla bin aydan daha hayırlı olduğunu söylemektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!