Kadınlarımız olmadan Avrupa eksik kalır

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarımız olmadan Avrupa eksik kalır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Türkiye’de kadın ve AB süreci” konulu panele katılmak için dün Brüksel’e gitti.

Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’ndaki panelde yaptığı konuşmada, “Türkiye’siz bir Avrupa’nın eksik kalacağını hepimiz biliyoruz. Ama asıl önemlisi, Türkiye’nin kadınları olmadan, Avrupa ailesinin, Avrupa kadın hareketinin eksik kalacağına inanıyorum” dedi. Emine Erdoğan şunları söyledi:

Nadir ülkelerdeniz

“Türkiye’de cumhuriyet dönemiyle birlikte 1934 yılında kadınların seçme ve seçilme hakkına kavuştuklarını burada vurgulamak isterim. Türkiye, bu tarihte kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan dünyadaki nadir ülkelerden biri olmuş, Avrupa ülkelerindeki hemcinslerinden çok çok önce bizim kadınlarımız seçme ve seçilme hakkına kavuşmuştur.

Türk kadınının geleneksel rolü, Avrupa Birliği sürecinde hiç kuşkusuz Türkiye’ye çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Ancak Avrupa Birliği’nin, özellikle Avrupa kadın hareketinin Türk kadınlarının değişimci ruhuyla daha da zenginleşeceğini, güç kazanacağını burada özellikle hatırlatmakta yarar görüyorum. Türkiye, büyük Avrupa ailesinin tabii bir üyesi olarak, askeri, siyasi, kültürel ve sosyal açıdan onlarca yıldır önemli katkılar yaptığı gibi, katılım müzakerelerini yürüttüğü AB’ye tam üye olduğunda birliğin paylaşma ve dayanışmasına eşsiz katkılar sağlayacaktır.”

Modern dünyanın Ortadoğulu kadınların çığlıklarına kulak tıkadığını belirten Emine Erdoğan, bu durumu “ayrımcılık” olarak niteledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortadoğu’da, töre, inanç ve gelenek adı altında yürütülen kadına yönelik baskı, şiddet ve ayrımcılık modern dünyanın dikkatini çekerken, savaş, çatışma ve terör yoluyla kadınları hedef alan şiddet ne yazık ki ilgi görmüyor. Afganistan’da, Irak’ta, Filistin’de, Sudan’da tarihin en büyük acılarına maruz kalan kadınların çığlıkları modern dünyada yankı bulamıyor.”

Büyük kadın heyeti

Kadınlarımız olmadan Avrupa eksik kalır


Emine Erdoğan’ın Brüksel seyahati, AB’nin başkentine bugüne kadar Türkiye’den bu kadar geniş ve çeşitliliği yüksek bir kadın heyetiyle yapılan ilk ziyaret olma niteliği taşıyor. 190 kişilik uçak, Devlet Bakanı Egemen Bağış’ın deyimiyle “Türkiye’nin bütün renklerini Brüksel’e taşıdı.” Emine Erdoğan’a protokolde Egemen Bağış ve eşi Beyhan Bağış, Devlet Bakanı Ali Babacan’ın eşi Zeynep Babacan, Mehmet Şimşek’in eşi Esra Şimşek ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın eşi
Gülten Günay eşlik etti.

Uçakta şıklık yarışı

Ajda Pekkan, Sertab Erener, Günseli Kato, Serra Yılmaz gibi sanatçıların da yer aldığı heyette, avukat Kezban Hatemi, modacılar Ayşe-Ece Ege, basketbolcu İbrahim Kutluay’ın eşi Demet Kutluay gibi isimlerin yanı sıra çok sayıda iş kadını vardı. Bu isimlerden bazıları Caroline Koç, Begüm Şen, Demet Sabancı Çetindoğan, Gülşah Alkoçlar, İnci Aksoy ve Yeşim Hattat oldu. 

Davetliler iki günlük geziye katılmak için 1950 Euro ödedi. Uçuş THY ile yapıldı, konaklama için Brüksel Hilton seçildi.

Heyetteki kadınlar şıklık yarışındaydı. Ağırlıklı olarak ceket-pantolon takımlar ve yüksek topuklu son moda ayakkabılar tercih edilmişti. Emine Erdoğan gezinin ilk gününde bej tonlu ve yakası sarı taşlı bir takım giydi.

Uçaktaki kadın sesinin egemenliğini annesi Esra Erdoğan Albayrak’ın kucağındaki torun bozdu.

Erdoğan’ın davetlisi olarak geziye Vakit Gazetesi’nden Sibel Erarslan, Zaman’dan Bejan Matur, Taraf’tan Leyla İpekçi ve Vatan’dan İclal Aydın katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!