Kadınlara karanfil, gül ve vaat

Güncelleme Tarihi:

Kadınlara karanfil, gül ve vaat
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Önceki gün Dünya Kadınlar Günü'ydü. 8 Mart, aynı zamanda birçok partinin seçim kampanyasını başlattığı tarihe denk düşüyordu. Seçmenlerinin en az yarısı kadın olan adayların bu tesadüften yararlanmaması imkansızdı. Bu nedenle bütün adaylar kadınlara bol bol çiçek ve vaat dağıttılar...

KADINLAR Günü'nde partiler ve adaylar şaha kalktı. İşte 8 Mart'ta kadınlara yönelik olarak yapılan propaganda çalışmaları...

POLAT: KADROM KADIN

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Adnan Polat, seçim kampanyasını, 8 Mart'ta, eşi ve partili kadınlarla birlikte, Atatürk ve İsmet İnönü anıtlarına çelenk koyarak başlattı.

Partisinin ‘‘Kadınlar Geliyor!’’ sloganına uyan Adnan Polat, ‘‘365 gün bizi yönlendiren kadınlarımıza bir gün ayırmak haksızlık. Tüm günler onların olmalı’’ dedi.

Başkan adayı partisinin Zeytinburnu İlçesi'nin düzenlediği ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ toplantısına da katıldı. Burada kadınları politikaya ve örgütlenmeye çağırdı. ‘‘İnşallah 5 yıl sonra, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı bir hanımefendiye bırakırım’’ dedi ve belediyedeki bürokratların yüzde 50'sini kadınlardan oluşturacağı ve genel sekreterin de kadın olacağı sözünü verdi.

Fakat CHP'nin Zeytinburnu'ndaki seçim bürosunda dinleyicilerin çoğu erkekti. Bu yüzden Adnan Polat kadınlara ‘Lütfen katılımcı olun, örgütlenin. Bu şehre birlikte sahip çıkalım’’ diye seslendi. Polat'ın konuşması sırasında partili erkekler, ‘‘Çeteler hapse, kadınlar meclise’’ sloganı attı.

FP: KADINIZ VARIZ GÜÇLÜYÜZ

Adnan Polat bunları yaparken, Fazilet Partisi İstanbul İl Hanımlar Komisyonu da Cemal Reşit Rey Salonu'nda toplanmıştı. Burada kadınlar çoğunluktaydı. İstanbul İl Hanımlar Komisyonu'nun bu seçim dolayısıyla oluşturduğu Focus Grubu'nun üyeleri toplantıdaydılar. Aralarında birinci bölge milletvekili adayı olan ve başörtülü olduğu için seçildiğinde büyük kıyamet kopacağı söylenen Merve Kabakçı da vardı.

FP'li kadınlar arasındaki çeşitlilik göze çarpıyordu. Son model cep telefonlarının sürekli çaldığı salonun fuayesinde sarışın, esmer başı açık olanlar, az sayıda kara çarşaflılar, ipekli şık tünikleri ve ipek türbanlarıyla yüzlerce kadın vardı.

Kürsüye önce İl Hanımlar Komisyonu Başkanı Nevin Gökçe geldi ve Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ni ‘‘ideolojik’’ olmakla eleştirdi: ‘‘Hanımların kılık kıyafetini düzenlemekle işe başlayıp Batı medeniyetinin müşterisi haline getirdi.’’

Şimdiden ünlenen milletvekili adayı Merve Kavakçı kürsüye yürürken salon alkıştan inledi. Kavakçı, akademik cümlelerle kadın meselesini ele aldı: ‘‘Kırsal kesimdeki hanım, feodaliteden kaynaklanan nedenlerle eğitim ve öğrenim hakkını kullanamıyor. Büyük kentlerdeki hanımlar ise düşünce ve inanç farklılığı nedeniyle eğitim, öğrenim göremiyor.’’

Hanım yerine ‘‘kadın’’ sözcüğünü ilk telaffuz eden İstanbul İl Başkanı Doç. Dr. Numan Kurtulmuş oldu. Ali Müfit Gürtüna'dan sonra Afet Ilgaz da birer konuşma yaptı. Focus Grubu'ndan Zehra Kilitçioğlu, iki aydan fazla süren bir çalışmayla hazırladıkları kadın stratejilerini okudu. ‘‘Kadınız, Varız, Güçlüyüz’’ başlıklı konuşmasında kadının hukuk, eğitim, şiddet, medya, sağlık, iş gibi sorunları ve çözümlerini anlattı.

Bu toplantıdaki söylem, sol bir partinin ya da feminist bir kadın örgütünün söylemini andırıyordu.

Belediyelerden çiçek

İlçe belediye başkan adayları da 8 Mart’ta boş durmadılar. Şişli DSP adayı Mustafa Sarıgül plastikten 18 bin sarı gül dağıttı. Bahçelievler Belediye Başkanı ve ANAP'tan aynı göreve talip olan Saffet Bulut da Fatih Caddesi üzerinde ve Şirinevler Meydanı'nda kadınlara binlerce karanfil dağıttı. Kadınlara karanfil dağıtan bir başka aday da Bakırköy DYP Belediye Başkanı adayı Kadir Aksu'ydu. Aksu, eşi Seher ile kızı Ebru'yu da yanına alarak kadınlarla gövde gösterisi yaptı,‘‘Güzel Bakırköy'ü hanımlar ordusu ile yöneteceğiz’’ dedi. Şişli Belediyesi'nde partisinin yeniden aday göstermediği ANAP'lı Belediye Başkanı Cüneyt Akgün, belediyede çalışan kadınlara yarım gün izin verdi ve Migros’tan 40'ar milyon liralık alışveriş kuponu dağıttı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!