‘Kadınlar seçilecek, Türkiye değişecek’

Güncelleme Tarihi:

‘Kadınlar seçilecek, Türkiye değişecek’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2006 14:18

İZMİR'de kadınlar, seçme ve seçilme hakkını kazanmalarının 72'nci yıldönümünde ‘72 yıl seçtik ancak seçtirilmedik’ diyerek, ‘Kadınlar seçilecek, Türkiye değişecek’ sloganıyla kampanya başlattı. Kadın kotasının uygulanması için başlatılan kampanya seçime kadar sürecek. Kadınlar seslerini duyurabilmek için topladıkları imzaları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde TBMM'ye götürecek.

İzmir'de 26 kadın derneğin biraraya geldiği İzmir Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) ile Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM), kadınların seçme ve seçilme hakkını kazandığı 5 Aralık 1934 tarihinin 72'nci yıldönümü öncesi Ege Palas Otel'de bir basın toplantısı düzenledi. “72 yıl seçtik ancak, seçtirilmedik” diyen kadınlar, başlattıkları yeni kampanya için “Kadınlar seçilecek, Türkiye değişecek” sloganını kullanmaya karar verdi.

İKKB Başkanı Yıldız Berger, toplantıda yaptığı konuşmada 550 milletvekilinden sadece 23'ünün kadın olduğu TBMM'de, kadınların yeterli temsil edilmediğini, siyasi partilerin uygulamakla övündükleri kadın kotasının göstermelik olduğunu, kadınları siyasette dolgu malzemesi olarak kullanıldığını savundu. Berger, “Siyasi partiler demokratik bir işleyişe sahip değil, tüm kararlar genel başkanın inisiyatifine bırakılmış durumda. Aktif siyasette kadın sayısı artarsa olumlu değişiklikler olacak. Ancak bu sorun tüzüğe konan kadın kotalarıyla çözülmez. Bu nedenle kadınlarımızı eşit temsil için mücadeleye davet ediyoruz” dedi.

Kampanya Koordinatörü Nilüfer Günaydın, anayasa değişikliği yapılmadıkça sorunun çözülmeyeceğini vurgulayarak, “Eşitlik için anayasa değişikliği”, “Siyasete katılımda kadın- erkek eşitliği için siyasi partiler ve seçim yasalarında değişiklik” teklifleri hazırladıklarını söyledi.

Günaydın, ev ev, kapı kapı gezerek kadınları mücadeleye ortak edeceklerini, kentin 50 önemli noktasına kampanyanın afişlerini asacaklarını, televizyon programı yapacaklarını, imza toplayıp, toplanan imzaları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde TBMM'ye götüreceklerini anlattı.

KADIN VEKİLLER KENDİLERİNİ AZINLIKTA HİSSEDİYOR

EKAM Müdürü Prof. Dr. Nurselen Toygar, kadın vekillerin kendilerini TBMM'de azınlıkta hissettiklerinden kadın sorunlarının çözümünü öngören yasa tasarılarının TBMM'den çıkmadığını, izleme, denetleme ve geri bildirim mekanizmalarının çalışmadığını söyledi. Prof. Dr. Toygar, “AB süreci içinde TBMM'den çok sayıda yasa çıktı. Ancak yasaların çıkmasından çok yaşama geçirilmesi önemli. Bu yasalar neden hayata geçirilmiyor, adında yatan nedenler nedir. Kadın vekillerden bu konuda geri dönüş yok. Bu konuda sorgulayıcı olunamıyor” dedi.

VEKİLLER MİLLETE DEĞİL, GENEL BAŞKANA KARŞI SORUMLU

Kampanya Koordinatörü Gülgün Beşerler, seçilen milletvekilerinin kendilerini millete değil, genel başkanlarına karşı sorumlu hissettiğini, liderinin izni olmadan açıklama bile yapamadıklarını belirterek, “Sembolik temsil değil, gerçek eşitlikçi temsil olmalı. Ancak mevut siyasal kültürde bunu görmük mümkün değil. Bu nedenle kadınların siyasette etkinliğinin artması kadar siyasi partiler yapısının da değiştirilerek, demokratikleştirilmesini istiyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!