Kadının eşitlik kavgası

Güncelleme Tarihi:

Kadının eşitlik kavgası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Konseyi, kadınların gelecek yüzyıla erkeklerle eşit statüde girebilmesi için önemli bir adım atarak, kadın-erkek eşitliğini ‘demokrasinin olmazsa olmaz koşulu’ olarak tanımladı.

Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu Avrupa Konseyi Bakanlar Konferansı, dün İstanbul'da sona erdi. Avrupa Konseyi'ne üye 40 ülkeden 21'inin bakan, diğerlerinin de müsteşar düzeyinde biraraya geldiği toplantının sonunda ‘demokrasi ve kadın erkek eşitliği’ başlıklı bir deklarasyon yayınlandı. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Işılay Saygın'ın da katıldığı bir basın toplantısıyla açıklanan deklarasyonda, demokrasi ile arasında doğrudan bağlantı bulunan kadın-erkek eşitliğinin insan hakları çerçevesinde ele alınması gereği vurgulandı.

Üye ülkelere kadın-erkek eşitliğinin sağlanması açısından çerçeve çizen ve yönlendirici nitelik taşıyan deklarasyonda, kadınlara sağlanan yasal hakların uygulamada kültürel engellere takıldığına işaret edildi. Kültürel engellerin kaldırılması için hükümet, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle toplumda köklü bir anlayış değişikliğine gidilmesi istendi. Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için erkeklerin daha fazla işbirliğine ihtiyaç duyulduğu vurgulanırken, siyasi partilere de kadınların siyasi hayata katılmalarını özendirici tedbirler alması çağrısında bulunuldu. Bakan Saygın, kadınların eşitsizliği kaldırma yönünde kararlı olduğunu belirterek, ‘‘Eşitlik mücadelesinde erkeklerden daha fazla katkı bekliyoruz’’ dedi.

Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi Kadın Erkek Eşitliği Raportörler Grubu Başkanı Büyükelçi Rıza Türmen de deklarasyonun kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasında ‘sağlam bir zemin’ oluşturduğunu belirterek, ‘‘Bundan sonrası artık hükümetlere düşüyor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!