Kadın tiyatrocular kamyonetle turneye çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Kadın tiyatrocular kamyonetle turneye çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2010 11:54

Bu fotoğrafa ilk baktığınızda kamyonettekilerin Anadolu’da tarlada çalışan kadınlarımızdan birkaçı olavilieceğini düşünebilirsniz. Ama hiç de sandığınız gibi değil. Onlar, Mersin'in 1453 rakımlı Arslanköy beldesinde 2000 yılında kurulan Arslanköy Çadır Tiyatrosu Kadınlar Topluğu. Yeni oyunları ‘Merravcı’yı, köy ve beldelerde sahnelemek için kamyonet kasasında köy turnesine çıktı. Gün boyu çalışan 7 kadın, akşam olunca sahne olarak kullandıklarıkamyonet kasasında oyunlarını köylülerin beğenisine sunuyor.

Haberin Devamı

KADIN TİYATROCULAR BÖYLE TURNEYE ÇIKIYORLAR

Kent merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Toroslar'ın eteğindeki 1453 rakımlı Arslanköy beldesinde bindikleri kamyonetin kasasında, tozlu yolları aşarak yakındaki Deynek köyüne gelen tiyatrocu kadınlar, turne kapsamında oyunlarını sahneledi.
Köy meydanına park eden kamyonetin kasasını sahne olarak hazırlayan kadınlar, akşam kadın, erkek ve çocuklardan oluşan seyirci topluluğu karşısında yeni oyunlarını sahnelemenin heyecanını yaşadılar.
Topluluğun kurucusu ve “Merravcı” adlı oyunun yazarı Arslanköy Yahya Aydın Lisesi Müdürü Hüseyin Arslanköylü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, topluluğun temelinin 1999 yılında okulda öğrencilerden kurulan tiyatro ile atıldığını söyledi.
Okulda kurdukları tiyatroda rol alan öğrencilerde yaşanan olumlu gelişmeler sonrasında, öğrenci velilerinin bir tiyatro oyununda oynamak istediklerini söylediklerini belirten Arslanköylü, “Arslanköy Çadır Tiyatrosu Kadınlar Topluluğu'nun temeli o günlerde atıldı. Çocuklarındaki olumlu yönde gelişmeyi gören kadınlardan oluşan bir ekip kurarak çalışmalara başladık” dedi.
Geçen süreçte, yaşanmış olaylardan ve hikayelerden senaryolaştırdıkları oyunları sahnelediklerini anlatan Arslanköylü, şöyle konuştu:
“Bugüne kadar Taş Bademler, Kadının Çilesi, Kadının Feryadı, Köy Seyirlik, Önce Vatan ve Uyuz Eşek gibi 10'un üzerinde oyun sahneledik. Yapımcı-yönetmen Pelin Esmer, çalışmalarımızı konu alan “Oyun” adlı belgesel filmimizi çekti. Bu belgesel yurt dışında 13 ülkede ödül aldı. Topluluk ilgi görünce Almanya'nın Frankurt şehrinde, Ankara ve İzmir'deki Tiyatro Festivallerinde sahne aldık. Bazı oyuncular zaman içerisinde aramızdan ayrıldı.”
Bugüne kadar senaryosunu kendisinin yazdığı oyunları daha çok köy ve beldelerde sahnelemek üzere yola çıktıklarını belirten Arslanköylü, “Büyük şehirlerden talep geldi. Ancak, büyükşehirlerde oynadığımız oyunların pek etkili olmadığını gördüm. Fakat çevremizdeki köylerde hiç tiyatro izlemeyen yerler var. Bundan yola çıkarak, 'Merravcı' (bahçe sularını idare etmekle görevlendirilen memur) adlı oyunu sahnelemeye karar verdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kadın tiyatrocular kamyonetle turneye çıkıyor

Haberin Devamı

GÜNDÜZ ORMAN İŞÇİSİ, GECE TİYATROCU

Oyunun bir kasabada geçtiğini belirten Arslanköylü, şunları kaydetti:
“Son oyunumuzu önce prova niteliğinde beldede, ardından da ilk defa komşu köy olarn Tırtar'da sahneledik. Burada ilk defa tiyatro gördüklerini söyleyen insanlarla karşılaştım. Bu da beni duygulandırdı. Aslında eskiden Toroslar'da Arap oyunu, deve oyunu, köy seyirlik oyunlarını dedelerimiz oynarmış. Biz ise şimdi kamyonet üzerinde bunların çağdaşlaşmış halini sergilemek için yola çıktık. Aslında oyunumuz ne köy seyirlik, ne de çağdaş tiyatro, ikisinin ortasında birşey. İnsanlar ilgi gösteriyor. Çünkü, oyunumuz köylerimizi kasabalarımızı anlatıyor, bir nevi Türkiye'nin genel durumunu anlatıyor.
Oyun, bölgemizde 'merravcı' olmak isteyen kadın kahramanın etrafında geçiyor. Bu meslek köylerde son yıllarda suların azalması ile önem kazanmaya başlıyor. Bunun için insanlar merravcı olabilmek için çaba sarf ediyor. Merravcıyı da belediye başkanı seçiyor. Dolayısıyla da bölgeyi ilgilendiriyor.”
Oyunda yaşları 40 ile 52 arasında değişen ve gündüz ormanda işçi olarak çalışan 7 kadının rol aldığını anlatan Arslanköylü, oyunlarını sahnelerken ücreti talep etmediklerini ifade ederek, “Köy ve beldeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın geçmiş yıllarda sağladığı destek sayesinde gezebiliyoruz” dedi.
Hüseyin Arslanköylü'nün yazıp yönettiği ve Behiye Yanık (52), Ümmü Kurt (48), Fatma Kahraman (48), Cennet Güneş (46), Saniye Cengiz (42), Fatma Fatih (40) ve Zeynep Fatih'in (40) rol aldığı oyun, turne kapsamında 5 Temmuza kadar Güzelyayla, Ayvagediği ve Fındıkpınarı beldeleri ile Kavaklıpınar, Yeniköy, Yavca, Değirmendere, Dorukkent ve Arpaçsakarlar köylerinde de sahnelenecek.
Turne, 10 Temmuzda Antalya'nın Kaş ilçesi Yeşilköy beldesinde oyunun sahnelenmesiyle sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!