Kadın parlamenterler Sofya'da toplandı

Güncelleme Tarihi:

Kadın parlamenterler Sofyada toplandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2006 15:48

Dünyanın 59 ülkesinden toplam 174 kadın parlamenter, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da bir araya geldi.

Haberin Devamı

Türkiye'yi AKP milletvekili Dr. Zeynep Karahan Uslu ile CHP milletvekili Bihlun Tamaylıgil'in temsil ettiği 2. Dünya Kadın Parlamenterler konferansı, Sofya Ulusal Kültür Merkezi'nde (NDK) başladı.
“Sağlık, eğitim, beyinsel ve psikolojik gelişme bakımından gençler ve çocuk haklarının daha etkin savunulması için politikalar” konulu konferansın açılışı, Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev
tarafından yapıldı.

Bulgaristan'ın dünya kadın parlamenterlerine evsahipliği yapmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirten Stanişev, ”Çocuklarımıza ve gençlerimize daha iyi bir gelecek sağlayabilmek için tüm dünya ülkeleri işbirliği içinde olmalıdır” dedi. Bulgaristan Parlamentosu Başkanı Georgi Pirinski de yaptığı konuşmada, dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile çocuk haklarının korunmasında bazı zaaflar olduğunu belirterek, “Eğer çocuklarımıza ve gençlerimize yeterince sahip çıkmazsak geleceğimizi garanti altına alamayız” diye konuştu.

-ZEYNEP KARAHAN USLU

Konferansta Türkiye'yi temsil eden milletvekillerinden Dr. Zeynep Karahan Uslu, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, ele alınan konuların tüm dünyanın geleceğini ilgilendiren konular olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Çocuklarımıza daha iyi bir yaşam sağlamak için karşılıklı işbirliğine ihtiyaç duyuyoruz. Türkiye'de son yıllarda çocuk hakları konusundaki yasal gelişmeleri ve devletimizin çocuklara verdiği önemi tüm dünyaya duyurmak ve tecrübelerimizi paylaşmak için buradayız.”

Haberin Devamı

Dr. Uslu, konferansta yaptığı konuşmada da Türkiye'de çocuk haklarının korunması ve çocuklara daha iyi bir gelecek sağlanması konularında başlatılan kampanyalar hakkında bilgi verdi. Dr. Zeynep Karahan Uslu, “Velim olur musun?” ve “Haydi Kızlar Okula” sloganıyla Türkiye'de başlatılan kampanyalarla büyük başarılar elde edildiğini söyledi.

BİHLUN TAMAYLIGİL

CHP İstanbul milletvekili Bihlun Tamaylıgil de konferansta yaptığı konuşmada, ailelerin çocuklara karşı uyguladığı baskıların ortadan kaldırılması için alınması gereken önlemlere değindi.
Türkiye'nin UNICEF ve BM'nin çocuk hakları alanında belirlediği kriterleri tek tek uygulamaya çalıştığını ifade eden Tamaylıgil, TBMM'nin bu konuda başta ceza yasası olmak üzere birçok yasada gerekli değişiklikleri yaptığını söyledi.
Ailelerinden baskı gören çocukların uğrayacağı psikolojik zararların bazen iyileştirilemez boyutlara ulaşabileceğini kaydeden Tamaylıgil, “Çocuklarımızı sağlıklı yetiştirmek istiyorsak tüm dünya parlamentoları bu konuya büyük önem vermeli ve gerekli yasal düzenlemeleri yapmalıdır” dedi.

EVGENİYA JİVKOVA

Konferansın organizasyon kurulu başkanlığını yapan Bulgaristan'da komünizm dönemindeki devlet başkanı Todor Jivkov'un torunu olan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) milletvekili Evgeniya Jivkova da, Bulgaristan'da özellikle Çingene kökenli çocuklarda ciddi bir eğitim sorunu olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Çingene ailelerinin çocuklarını okula göndermek yerine erken yaşlarda çalıştırmaya başladıklarını ifade eden Jivkova, bu durumun engellenmesi için ciddi tedbirler alınması gerektiğini söyledi. 2. Dünya Kadın Parlamenterler konferansı yarın sona erecek. Konferansın yarınki bölümünde “Devlet ile sivil toplum kuruluşlarının, çocuk hakların savunması alanındaki ortak çalışmaları” konusu ele alınacak. Konferansa katılan kadın milletvekilleri, yarın ayrıca ortak bir bildiriye imza atacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!